* Galateanca Elena Andries este tripla campioana europeana de haltere, la categoria 49 kg, ea dominand clar, cu 3 medalii de aur, intrecerile din cadrul competitiei continentale de la Batumi (Georgia).

Andries a urcat pe prima treapta a podiumului la smuls cu 87 kg, fiind urmata de Kristina Sobol (Rusia) – 85 kg si de frantuzoaica Anais Michel – 79 kg, ca si la aruncat, cu 103 kg, aurul fiind obtinut la greutate corporala, in dauna italiencei Giorgia Russo – 103 kg, in timp ce bronzul a fost obtinut de Manon Lorentz (Franta) – 99 kg, dar si la totalul olimpic, cu 190 kg, inaintea lui Sobol – 180 kg si a lui Russo – 178 kg.

Am specificat “totalul olimpic” pe de o parte pentru a ne reaminti ca la Jocurile Olimpice se premiaza doar totalul, nu si pe stiluri, dar si ca intrecerile din oraselul gruzin de la Marea Neagra aduce puncte pentru calificarea la Tokio-2020.

* Pe de alta parte, chiar sambata, platforma insidethegames, una dintre cele mai influente publicatii sportive online, publica, sub semnatura cunoscutului comentator Brian Oliver un material cu date furnizate de Federatia internationnala de haltere (IWF), cu titlul “Mai mult de 40 de halterofili au fost eliminati de la CE, ca urmare a interventiei WADA” (Agentia mondiala antidoping).

Situatia este chiar fara precedent, din cei 401 sportivii inscrisi la CE de la Batumi, 41, adica peste 10 la suta, din 18 tari (nu ni se dau si nume de concurenti) nu au fost primiti in competitie! Autorul corespondentei reaminteste ca IWF are propriile criterii de eligibilitate, dar datele sunt furnizate de detinatorul acestora – WADA.

De asemenea, forurile mondiale amintite au lansat inca din 2003 asa-numitul ADAMS (Anti-Doping Administration and Management System), care face in continuare dezvaluiri uluitoare. E clar, tot ceea ce avem despre haltere trebuie luat sub beneficiu de inventar, ca sa nu avem surprize!

* Cu discretia specifica acestei discipline (doar izbucnirile patetice de pe retelele de socializare, cumva deplasate fata de sobrietatea practicantilor), scrima romaneasca isi vede de treaba, creste sportivi tot timpul si, mai ales, ii aduce in varful performantei inclusiv la maturitate.

Iata, a aparut un nou talent, o noua speranta confirmata, George Dragomir, de la un club modest, CSM Slobozia, de acum vicecampion mondial la sabie juniori, medalie obtinuta la CM de la Torun (Polonia).

Premierea la aceasta proba a fost efectuata chiar de presedinta de onoare Ana Pascu, medaliata olimpica de acum… 63 de ani, minunata doamna a sportului romanesc.

Dragomir a trecut in primul tur de spaniolul Gerardo Lillo, cu 15-12, in turul al doilea de rusul Artem Telisev, cu 15-14, in optimi l-a eliminat pe maghiarul Tamas Urban, cu 15-11, in sferturi pe rusul Kiril Tiulîkov, cu 15-8, iar in semifinale s-a impus in fata italianului Giacomo Mignuzzi, cu 15-9. In finala, a pierdut, cu 8-15 asaltul cu un alt italian, Lorenzo Roma.

* Perechea romana Ana Bogdan/Gabriela Ruse s-a oprit in semifinalele turneului WTA International (250.000 de dolari) de la Monterrey (Mexic), fiind invinse de cuplul australian Monique Adamczak/Jessica Moore. Scorul a fost extrem de echilibrat: 6-7 (2), 6-3, 10-5, iar comportarea jucatoarelor noastre este remarcabila.

* PROGRAMUL TV, luni, 08.04.2019:
00,30 Tenis, WTA Digi 2 Turneul de la Monterrey
14:00 Tenis, WTA, Digi 1 Turneul din Lugano
18:30 Fotbal, Liga 1 Digi 1, Telekom 1, Look Astra Giurgiu – Viitorul
20:00 Tenis, WTA, Digi 2 Turneul din Bogota
21:00 Fotbal, Liga 1 Digi 1, Telekom 1, Look FCSB – Sepsi
21:00 Fotbal, Serie A, Digi 3 Bologna – Chievo
21:00 Fotbal, Bundesliga 2, Digi 4 Hamburg – Magdeburg
22,00 Fotbal, Anglia, Eurosport Chelsea-West Ham