Una calda si una rece din partea sportivilor nostri duminica, prima veste buna fiind titlul cucerit de Sorana Cirstea si Andreea Mitu la Lugano, finala fiind castigata, cu 1-6, 6-2, 10-8, in fata favoritelor nr. 1 ale probei de dublu de la turneul elvetian, Veronika Kudermetova (Rusia)/Galina Voskoboeva (Kazahstan).

Rezultatul este cu atat mai bun cu cat nu numai ca nu s-au omorat cu tablourile de dublu in ultimul an, Sorana pentru ca avea probleme in general, si la simplu, sarind din prima suta, Andreea dupa ce a devenit mama, dar cele doua nu au evoluat niciodata impreuna, desi au experienta in aceasta proba, Cirstea aflandu-se la al 5-lea trofeu (Fes, in 2008, Luxemburg, 2008, Estoril, 2010, Texas 2011), iar Andreea Mitu la al 4-lea (a mai castigat la Istanbul si Bastad, in 2016, si la Bucuresti, anul trecut.

Cele 250 de puncte cucerite aici (precum si 6.400 dolari) le aduc amandurora un progres semnificativ in clasamentul mondial al probei, bine intrate in prima suta, Sorana Cirstea pe 62, iar Andreea Mitu, pe 88, sarind, practic, intre 40 si 25 de locuri dintr-un foc. S-au bucurat sincer, se vede si din poza, de acest succes, zambind cu toata fata, desi au fost nevoite sa se infofoleasca zdravan, la Lugano fiind 10 grade.

* In schimb, de la Campionatele europene de gimnastica artistica de la Szczecin vestile sunt cum nu se poate mai rele, acesta fiind, cred, nu am niciun chef sa scormonesc prin statistici, singurul concurs continental fara absolut nici o medalie.

Duminica, desi Denisa Golgota a avut doua posibilitati, la ambele finale pe aparate, la barna si sol, s-a oprit la jumatatea urcusului spre podium, cu un loc 5 la primul aparat si cu cel mai nenorocit loc, 4, un fel de “reusit fara loc”, la sol.

La ambele exercitii, gimnasta noastra a pierdut pe mana ei. La barna a lucrat bine, dar a ratat un element lucrat de peste 40 de ani de toata lumea (cum spun gimnastele, “o daniloava”, de la numele bulgaroaicei care l-a facut prima), ba cineva remarca, amar, ca “daniloave” facea si Elena Ceampelea, pe la inceputul anilor 70, in mileniul trecut.

La sol a fost si mai frustrant, pentru ca o iesire, din neatentie pur si simplu, de pe covor, i-a adus romancei o penalizare de o zecime, fix cat ii lipsea ca sa sara de la 13,366 la nota acordata pentru bronz.

Intrecerile au fost dominate de frantuzoaica Melanie de Jesus dos Santos,aur la sol si argint la barna, titlul la barna fiind cucerit de britanica, fata de fotbalist profesionist, Alice Kinsella.

La masculin, pur si simplu gimnastii romani nu s-au vazut, neprinzand absolut nicio finala din cele 7! Competitia a fost dominata de rusi, o trupa tanara, cu sportivi de 22-23 de ani, cu Nagornii campion european absolut, dar dublat de toti ceilalti.

Ca sa va dati seama de dominatia ruseasca, iata doar un exemplu: in calificarile la sarituri primele 5 locuri au fost ocupate de rusi! Evident, in finala au concurat doar 2, ca asa e regulamentul, incheind intrecerea cu aur si bronz, argintul fiind luat de israelianul… Medvedev, dupa o contestatie.

Tristete mare la gimnastica, in general in sportul nostru, noroc ca au iesit pe apa, in concursuri oficiale, canotorii, care la o regata din Italia, aflu de pe FB, de la multi amici pe care ii am in acest sport, ca au ras tot, cu 6 curse castigate in prima zi si 7 in a doua, la ”Memorialul PAOLO D’ALOJA”, la Piediluco, in Umbria, ca pe Snagov zboara salupele cu motor ale imbogatitilor de revolutie, nu mai poti face un cantonament, nu mai poti trage o pista, ca te rastoarna nervosii…