Ciclistul belgian Victor Campenaerts este noul recordman mondial al orei, devenind, de asemenea, si primul temerar care depaseste granita celor 55 km, cu un total de 55,089 km in 60 minute, cu fix 563 m mai departe decat detinatorul precedentei ispravi, britanicul Bradley Wiggins.

Cursa a avut loc, normal, pe velodromul Bicenenarios, la altitudinea de 2.000 m de la Aguascaliente, la 27 de ani campionul european la contratimp, pe sosea asadar, fiind al 4-lea rutier belgian recordman al orei, dupa Oscar Van den Eynde (in 1897, care a depasit performanta parintelui Turului Frantei, Henri Desgranges!), Ferdinand Bracke (1967) si Eddy Merckx (1972). Ultimul, supranumit “Canibalul” a fost primul care a ales altitudinea din Mexic pentru aceasta performanta chinuitoare.

* Dupa 34 de ani, un Van der Poel castiga clasica de primavara Fleche Brabanconne, sau Brabantse Pijl’s sau, pe limba noastra, Sageata Brabantului, miercuri succesul revenind lui Mathieu, dupa ce, in 1985 victoria a fost obtinuta de tatal actualului campion, Andre.

Performanta tanarului olandez de 24 de ani (iata, s-a nascut la un deceniu dupa triumful tatalui in Belgia, cursa fiind una de referinta, strecurata printre Monumentele de primavara) este fara dubiu, dar surprinzatoare atat prin maturitatea tactica, mai ales in compania celor 3 “tenori” cu care era in caratura pe final, Alaphilippe, Wellens si Matthews, cat si prin forta combinata cu oportunismul din ultimii metri.

A fost evident, pentru cine a urmarit cursa, ca totul va depinde de alegerea celei mai bune abordari pe finalul in urcare brusca, apoi pe un plat de 200 m, o combinatie pe care trebuie sa ai stiinta cum sa o dovedesti.

Si inca o remarca – prezenta in primii 6, cum veti vedea, a italianului Alberto Bettiol, care demonstreaza ca trofeul cucerit in Monumentul Turul Flandrei acum doua saptamani, confirmat acum, poate reprezenta doar inceputul unei interesante cariere.

Clasamentul final al Sagetii Brabantului-2019:

1 Mathieu van der Poel (Olanda) Corendon-Circus 196,2 km in 4:35:11
2 Julian Alaphilippe (Franta) Deceuninck-Quick Step
3 Tim Wellens (Belgia) Lotto Soudal
4 Michael Matthews (Australia) Team Sunweb
5 Bjorg Lambrecht (Belgia) Lotto Soudal 0:00:11
6 Alberto Bettiol (Italia) EF Education First 0:00:12

* Turul Turciei continua in linia ultimilor ani, cu mult plat si cate un gat de deal poreclit “catarare” ca sa aiba organizatorii cui da tricoul de cel mai bun grimpeur, ca sa zic asa, etapa a 2-a, dintre Tekirdağ si Eceabat, cea mai lunga, de 183,3 km, a fost castigata, ca si prima, de marti, de irlandezul Sam Bennett (Bora), in 4h41’48”, urmat de coechipierul austriac Felix Grosscharner si de columbianul Jhonatan Restrepo (Manzana Postobon), in acelasi timp.

Exact aceasta ordine este si la general, cu austriacul la 14 secunde si columbianul la 16 secunde de Bennett.

Romanul Eduard Grosu, mereu in frunte pana spre final, a cedat in ultimii kilometri, sosind pe 22, cu 14 secunde intarziere, in clasamentul tricoului turcoaz fiind pe 21, la 34″, diferentele de timp in aceasta ierarhie fata de ceea ce se inregistreaza la sosiri fiind data de bonificatiile de timp care se mai acorda si la sprinturile intermediare.