Minunatul Ivan Patzaichin, unul dintre cei mai mari sportivi ai Romaniei din toate timpurile, cvadruplu campion olimpic, cu alte 3 medalii la JO, 22 de medalii europene (pe vremea lui se disputau) si mondiale (9 titluri), un caracter impecabil, un prieten apropiat al multora, intre care am avut si eu cinstea sa ma numar, a fost din nou pilda de care avem nevoie, Comitetul Olimpic si Sportiv Roman avand inspiratia sa-i decerneze Colanul de aur, cea mai inalta distinctie a forului national, cel de platina fiind acordat doar de CIO.

Cand am vazut stirea, pe contul de FB al colegei Monica Bucur, ca pe alte surse toata lumea era ocupata cu maruntisurile de zi cu zi, mi-am adus aminte de un text aparut aici pe 17 octombrie 2016, cand blogul pe care il cititi abia aparuse si nu prea era citit.

Asa ca profit de ocazie si  reiau acum, pur si simplu, cu copy-paste, pentru ca ne aflam cu adevarat in fata unei situatii unice in lume, o comuna din Romania, imprastiata pe canalele Deltei Dunarii, se afla pe locul 57 in ierarhia NATIUNILOR in istoria sportiva a lumii! Iata textul:

Comuna Crisan, cu satele Mila 23 si Caraorman, locul 57 in clasamentul olimpic… pe tari din toate timpurile!

Iata o performanta demna de Cartea recordurilor: comuna tulceana Crisan, care cuprinde si satele Mila 23 si Caraorman, s-ar situa, intr-un clasament al Jocurilor Olimpice, de vara si de iarna la un loc, existent la CIO, pe natiuni, pe un loc senzational 57!

Da, cei 1.228 de locuitori ai comunei, dar mai ales cei 493 din Mila 23, se pot mandri cu nu mai putin de 24 de campioni si medaliati olimpici (voi da lista lor la sfarsit), campioni mondiali, fiind, nu cred ca ma insel, nu am cum, comuna cu cea mai mare densitate de campioni, daca am raporta la numarul de locuitori, de gospodarii (circa 350, cu tot cu stabilimentele turistice), la orice criteriu.

Iar cat priveste clasarea intre natiunile lumii, socoteala este simpla, veti vedea: aceasta localitate, cu cele 3 sate ale sale luate laolalta se intinde pe 7 km, mai mult apa, evident, ar putea fi considerata a 57-a “natiune” olimpica a lumii!

Pare o exagerare, un joc de imagine (apropo, daca tot vrem sa ne promovam valorile, a incercat cineva sa propuna Cartii recordurilor aceasta exceptionala situatie?), dar clasamentele Comitetului International Olimpic sunt clare: din cele 204 tari membre, 73 nu au cucerit vreodata o medalie olimpica, iar 74 au sub cele 24 de medalii ale Crisanului (cu, repet, Mila 23 si amiralul ei Ivan Patzaichin, 9 titluri olimpice si mondiale, 4 doar cele olimpice de aur, 22 de medalii in total, in prim plan). Socoteala este simpla, asadar: locul 57 apartine acestei comune romanesti de 1.228 de locuitori, la egalitate, 24, cu Mongolia si Thailanda, dar deasupra unor tari precum… Nigeria, care are 23 de medalii, cu atletii ei exceptionali, dar si cu 173,6 milioane de locuitori!

De altfel, sa dau Cezarului Ivan ce ii apartine: ideea acestui text mi-a dat-o chiar el, la o recenta emisiune televizata, amintind ca au facut un muzeu in comuna, in care au pus si un panou (foto) al campionilor olimpici si mondiali, ajungand la acest incredibil, si pentru bastinasi, numar – 24!

Aflata la 50 km de Tulcea, accesibila doar pe apa, in inima Deltei Dunarii, comuna Crisan, fosta Carmen Sylva (pseudonimul literar al reginei Elisabeta, sotia primului rege al Romaniei, Carol I), are, cum spuneam, in compunere inca doua sate, Mila 23, din care sunt originari 13 campioni (cred ca Mila 23 singura se afla in primele 100 de “natiuni” olimpice) si Caraorman (“Padurea neagra”) a fost populata in urma cu 2 secole de rusii de pe Nipru, crestini ortodocsi de rit vechi, asa-numitii “staroveri”, pe care noi ii numim indeobste lipoveni, pribegi dupa reformele facute cu forta de Petru I.

In prezent, conform recensamantului din 2011, doar circa 21 la suta din locuitorii Crisanului s-au mai declarat de nationalitate rusa, peste 50 la suta fiind romani. De fapt, toti sunt cetateni cat se poate de loiali, dintotdeauna, ai Romaniei, iar, iata, 24 dintre ei au ridicat tricolorul pe toate catargele marilor competitii sportive ale lumii!

Inainte de a va da lista campionilor din Mila 23, Caraorman si Crisan, 3 sate romanesti cu care ar trebui, cu adevarat, sa ne mandrim fara rezerve, ar mai trebui facuta o precizare, care da o dimensiune si mai importanta ideii “clasamentului olimpic”: in ierarhie am luat totalul medaliilor all time, dar si la ambele forme ale JO, si de vara si de iarna! Ca sa fie spectacolul total!

Lista campionilor Deltei
Ivan Patzaichin (Mila 23)
Toma Simionov (Caraorman)
Serghei Covaliov (Mila 23)
Afanasie Sciotnic (Mila 23)
Gheorghe Simionov (Caraorman)
Haralambie Ivanov (Crişan)
Agafia Constantin (Mila 23)
Maria Nichiforov (Mila 23)
Anton Calenic (Mila 23)
Vasile Simiocencu (Crişan)
Aurel Macarenco (Crişan)
Antrop Varabiev (Mila 23)
Ion Terente (Caraorman)
Lipat Varabiev (Mila 23)
Calinov Lavrente (Mila 23)
Vicol Calabiciov (Mila 23),
Afanasie Butelchin (Mila 23)
Andrei Conţolenco (Caraorman)
Nicolae Artimov (Caraorman)
Maxim Petre (Caraorman)
Aurel Simionov (Caraorman)
Nicolae Terente (Caraorman)
Sidorov Ichim (Mila 23)
Vinturis Gheorghe (Mila 23).