Jucatoarele romance de tenis nu au reusit sa depaseasca performanta de acum… 46 de ani, prima calificare in semifinalele Cupei Federatiei, desi au luptat din rasputeri, cu o Simona Halep continuu in teren 5h29′, ceea ce spune cam tot despre ce a fost de fapt. Mai intai, insa, rezultatele ultimei zile.

Asadar, dupa 1-1 in prima zi, la Rouen, cu Franta, duminica am avut Simona Halep-Caroline Garcia 6-7 (6), 6-3, 6-4, dar dupa aceea Pauline Parmentier+Irina Begu 6-3, 2-6, 6-2 si, decisiv, proba de dublu – Caroline Garcia/Kristina Mladenovic-Simona Halep/Monica Niculescu 5-7, 6-3, 6-4.

Daca va uitati bine, este ceea ce se intampla in toate sporturile, la atletism si ciclism, ca sa dau doua exemple: daca nu faci o evadare decisiva, incheind conturile in 2 seturi, cel ce vine din urma castiga, pentru ca aici nu mai este vorba de pregatire, ci de psihic si de moral.

Acesta a fost, de altfel, si motivul pentru care Florin Segarceanu a ales-o pentru dublu tot pe Simona Halep, iar finalul acestei confruntari epice, pe care nu cred ca o vom mai vedea vreodata, mie imi aduce aminte de cartea lui Ioan Chirila de dupa finala Cupei Davis pierduta in fata SUA la Bucuresti, cu Ilie Nastase, dar si Ion Tiriac: “Ar fi fost prea frumos”…

Fantasticul meci castigat de Simona Halep in fata Carolinei Garcia, cu 6-7 (6), 6-3, 6-4, de 3 ore, 2h5′ mai exact, poate fi rezumat in ultimele 5 minute: 4-4 in decisiv, Garcia, cu un serviciu senzational tot timpul, face primele 2 duble greseli din aceasta confruntare, scorul se duce la 15-40, break Simona, ia conducerea prima oara in setul final cu 5-4, serveste pentru meci, Garcia se duce la 0-30, egal 30, dupa care vine doar al doilea As al meciului obtinut de Simona, victorie!

Aici, cred, dincolo de orice s-ar putea spune, gen “in tenis nu stii niciodata, pana la ultima minge”, a stat secretul, in diferenta de valoare, nu imensa, nu decisiva, putea sa fie si frantuzoaica invingatoare duminica, dar daca te iei la lupta cu o campioana de cel mai inalt nivel este aproape imposibil sa te impui.

Chiar si intr-o zi de gratie cum a avut Caroline Garcia, cu 4-0 in doar 16′ din debut, cu forta de a reveni de la minge de set pentru romanca, pentru a se impune in tie-break, cu lovituri splendide, de mare efect. Basca absolut toate benzile in fileu de partea ei!

Iata ca se poate: sa ai in arhiva personala unul dintre cele mai bune meciuri din cariera chiar si unul pierdut. Dar in ce conditii… Iar deznodamantul intregii intalniri schimba mult perceptia, oricum.

Despre Simona Halep, pe cale de a redeveni prima in lume, probabil chiar saptamana viitoare, dupa Stuttgart, e greu sa mai gasesti cuvinte. A fost, vorba ceea, pe o folosesc ca sa mai scapam, cu un zambet, de tensiunea extraordinara, pur si simplu PIRAMIDALA!

In ultimul meci de simplu, ambii capitani-nejucatori au schimbat jucatoarele din prima zi, am sperat ca Irina Begu, mai experimentata in astfel de partide, va incheia conturie cu Pauline Parmentier, dar a avut din nou sinusoidele cu care ne-am cam obisnuit in ultima vreme, cedand in trei seturi, 6-3, 2-6, 6-2.

Mie mi s-a parut afectata de pauza de vestiar dinaintea decisivului. De altfel, ultimul ghem l-a jucat si accidentata, rasucindu-si glezna la o schimbare de directie.

Cealalta finalista, care va fi si gazda finalei celei de-a 57-a editii a FedCup (9-10 noiembrie) o stiti, probabil, deja inca de la pranz: Australia, care a dispus cu 3-2 de Belarus.

Cu o jucatoare in plin progres, Ashleigh Barty, de 22 de ani, si o veterana de 35 de ani, care se cam indreptase “full-time” spre dublu, Samantha Stosur, Australia reuseste a 18-a calificare in finala competietiei (7 castigate), la 26 ani de precedenta reusita de acest fel, cand a pierdut, in 1993, asadar, cu 0-3 la Spania.

Dupa calculele hartiei, Belarus era favorita, mult mai echilibrata, cu Arina Sabalenka (20 de ani, locul 10 in lume) si Victoria Azarenka (29 de ani), in plina revenire dupa necazuri familiale, fosta nr 1.

Sa nu uit rezultatele de duminica ale intalnirii de la Brisbane: Ashleigh Barty- Arina Sabalenka 6-2, 6-2; Samantha Stosur – Victoria Azarenka 1-6, 1-6; Ashleigh Barty/Samantha Stosur – Victoria Azarenka/Arina Sabalenka 7-5, 3-6, 6-2.

Ca sa ne dam seama de ceea ce am trait noi la Rouen, cele doua meciuri de simplu de la Brisbane au durat, impreuna, cu tot cu pauza dintre ele, cat Simona Halep-Caroline Garcia!!

Asta a fost, acum ar fi timpul sa constatam ca in spatele acestei generatii de 28-31 de ani (culmea, Simona este cea mai tanara) nu mai vine nimic, pentru ca, de la 30 de turnee ITF pe an organizate in tara, onor Federatia romana de tenis a ajuns la 2 (atatea sunt in programul oficial), astfel ca jucatoarele noastre tinere nu au sansa de a puncta in ierarhiile mondiale si, evident, sa poata creste.

Dar asta merita o discutie aparte, mai aplicata…