Luni s-a semnat contractul de vanzare a drepturilor de televiziune pentru cele 268 de meciuri ale Ligii 1 la fotbal in actualul format: 182 de partide în sezonul regulat si 86 în play-off si play-out, actiunea avandu-i drept actori principali pe Gino Iorgulescu, presedintele LPF, si Ovidiu Nicoara, seful companiei cumparatoare, eAD Interactive, cu sediul in Malta, unde-i cald si bine.

Un interesant tabel pe care eu unul l-am gasit in Gazeta sporturilor demonstreaza clar ca aceste drepturi reprezinta in acest moment intre 29,5%, pentru FCSB, si, tineti-va bine, 83,3 %, la Gaz Metan Medias, din bugetele prevazute in actualul sezon, adica, practic, este pentru majoritatea cam singura sursa sigura si zdravana de finantare.

In aceste conditii se vede clar ca schimbarea  a sistemului de disputare a Ligii 1 in urmatorii 5 ani este o dorinta utopica, dictatul venind de la televiziuni, care, in plus, dicteaza si orele de desfasurare.

Intr-un elan “marinimos”, in fata dorintei iubitorilor fotbalului, dar si a cluburilor de a modifica orele de disputare, secretarul general si juristul LPF, Justin Stefan, a convenit in conferinta de presa prilejuita de semnare, ca vor fi unele ajustari ale orelor de incepere, in functie de antotimp, in special. “Dar luni se va juca si de acum incolo”, a punctat oficialul, ca sa se stie ca acela care da banii comanda muzica.

Asadar, trei sferturi din cluburile de prima liga care isi acopera mare parte din cheltuieli din aceste drepturi (10 din 14 peste 50 la suta), jumatate din ele peste 60 la suta, de unde bani de investitii, de unde pentru cresterea de jucatori, iar cei care rasar, ca din apa, sunt vanduti imediat (vezi cazul Viitorului, campioana injumatatita imediat, ca aveau baietii palmares, vezi Craiova, care abia a prins un stadion facut pe bani publici, ca a si vandut cei mai buni doi fotbalisti). Asa ajungem ca juniorii nostri sa fie batuti mar de Cipru si, mai usurel, de Haiti, cea mai saraca tara din lume din statisticile ONU!

Revenind la evenimentul de luni, acum urmeaza ca eAD Interactive sa intre in tratative cu RCS-RDS (deținătoarea TV DigiSport), Telekom România (detinatoarea TV TelekomSport), dar si cu Clever Media (detinatoarea Look TV) si cu cine se va mai oferi sa preia meciuri, pentru a-si scoate parleala, iar proprietarii posturilor tv respective sa se descurce cum or putea, de vreme ce audienta medie generala este de 2,89 puncte de rating.

De spectatori nu mai conteaza, si asa majoritatea arenelor noastre au locuri putine, iar unele sunt pur si simplu impracticabile. Oricum, la unele jocuri sunt mai multi oameni de ordine (ma rog, stewards…) decat spectatori (foto)

* PROGRAMUL TV, marti, 23.04.2019:
12:30 Tenis, WTA, Digi 2 Turneul din Stuttgart
19:30 Fotbal, Liga 2, Digi 1, Telekom 1 Mioveni – Petrolul
21:00 Baschet M, Digi 4 Panathinaikos Atena – Real Madrid
21:30 Fotbal, La Liga, Digi 3 Valladolid – Girona
22:30 Fotbal, La Liga, Digi 1, Telekom 1 Alaves – Barcelona
22:45 Baschet M, Digi 4 Zalgiris Kaunas – Fenerbahce Istanbul