Pe site-ul oficial al Asociatiei Internationale a Presei Sportive, Manos Staramopoulos, membru al Comisiei de fotbal a AIPS, consacra editorialul victoriei stralucitoare a echipei antrenorului roman Razvan Lucescu, PAOK Salonic, care a cucerit titlul Greciei dupa 34 de ani de la precedentul succes, de data aceasta incununat de statutul de campioana neinvinsa.

“Dupa 34 de ani, noteaza prestigiosul confrate, PAOK este din nou campioana a Superligii Greciei, echipa condusa de antrenorul roman Razvan Lucescu, detinuta de omul de afaceri greco-rus Ivan Savvidis, care nu a ezitat sa cheltuiasca mai multe milioane pentru a-si vedea clubul castigand, reusind al 3-lea titlu din intreaga sa istorie, de 93 de ani.

Titlurile precedente au fost obtinute in 1976 cu Giorgios Koudas, Stavros Sarafis, Christos Terzanidis, Kyriakos Apostolides si Konstantinos Iosifidis in nucleul de baza al jucatorilor condusi de antrenorul englez Les Shannon, urmatorul intrand in vitrina clubului 9 ani mai tarziu, cu o formatie antrenata de ungurul Gyula Lorant, iar ca jucatori-cheie pe Giorgos Skartados, Nikolaos Alavantas, Vasilis Vasilakos, Georgios Kostikos, Christos Dimopoulos.

De atunci au urmat vremuri dificile pentru PAOK, pana pe 10 august 2012, cand Savvidis, care a obtinut cetatenia greceasca in aprilie 2013, a reusit sa preia pachetul majoritar. De atunci, echipa a crescut an de an.

In sezonul trecut, scrie editorialistul AIPS Media, Savvidis, frustrat, a intrat in teren insotit de bodyguaryi cu un pistol la centura, dupa un gol acordat lui AEK Atena. Era pe 12 martie, iar deznodamantul a fost ca AEK a devenit campioana, iar PAOK, sanctionata, a incheiat pe 2.

Totusi, acest lucru nu a afectat conducerea marii echipe din Thessaloniki, care l-a pastrat pe Lucescu, prezentand o echipa si mai puternica, aceea care a castigat pentru a treia oara trofeul suprem in lunga istorie a campionatului, in urma unei impresionante victorii cu 5-0 in fata Leadiakos, intr-un stadion plin ochi, avansul fiind semnificativ fata de urmaritoarea Olympiakos, de 5 puncte.

Celebrarea triumfului in Salonic (foto, AIPS), al doilea oras ca marime al Greciei, a adunat mii de suporteri, noaptea pe strazi, practic din seara de 21 aprilie orasul nu a dormit, iar cartile de istorie vor consemna acest extraordinar succes”.

Am apelat la acest text pe de o parte pentru ca este scris de un ziarist cu o imensa experienta fotbalistica, asa ca opinia lui intareste o data mai mult superlativele care au insotit numele compatriotului nostru in ultimele zile, si, pe alta parte, ca textul din care am spicuit este difuzat in intreaga lume, referirile la el aducand isprava campionilor Greciei in toate redactiile din lume, cu rubrica de sport.

Este bine, cred eu, ca ecourile unui succes veritabil in care sunt implicati romanii sa aiba o asemenea recunoastere, care subliniaza o data mai mult talentul si reusita unui compatriot cu care, iata, ne putem mandri cu asupra de masura.

* PROGRAMUL, vineri, 26.04.2019:
12:30 Tenis, WTA, Digi 4 Turneul din Istanbul
14:30 Tenis, WTA, Digi 2 Turneul din Stuttgart
15,00 Ciclism, Eurosport Turul Alpilor
15,00 Tenis de masa, Eurosport 2 Campionatul mondial de la Budapesta
15:00 Fotbal, UEFA Youth League, Digi 3 Hoffenheim – Porto
16:00 Fotbal, Liga 3, Digi 1, Telekom 1 Rapid București – Agricola Borcea
18:30 Fotbal, Liga 2, Digi 1 Universitatea Cluj – Ripensia Timișoara
19:00 Fotbal, UEFA Youth League, Digi 3 Barcelona – Chelsea
21:00 Fotbal, Liga 1 Digi 1, Telekom 1, Look Concordia Chiajna – Gaz Metan
21:30 Tenis, Bundesliga, Digi 4 Augsburg – Leverkusen
21:45 Fotbal, Ligue 1, Digi 3 Bordeaux – Lyon