Tribunalul pentru arbitraj sportiv (TAS) de la Lausanne a dat dreptate Federatiei internationale de atletism (IAAF) in disputa cu campioana olimpica si mondiala la 800 m Caster Semenya, concluzia principala a documentului de 165 de pagini emis de instanta suprema a sportului fiind ca sud-africana nu mai este eligibila pentru concursurile oficiale in probele feminine.

Adica nu mai poate concura cu atletele, noul regulament al IAAF fiind clar in ce priveste sportivii hyperandrogeni, care produc in mod natural testosteron la un nivel foarte ridicat. Regulamentul are acronimul DSS, adica Diferente de dezvoltare sexuala, intrarea in vigoare fiind pe 1 noiembrie 2018, dar in stare de suspendare pana acum ca urmare a contestatiilor la TAS.

Concret, tribunalul a considerat ca exista pentru atletele hyperandrogene posibilitatea sa urmeze un tratament care sa duca la scaderea nivelului de testosteron daca intentioneaza sa alerge in probele feminine de la 400 m la o mila, polemica privind-o pe Caster Semenya, ale carei trasaturi masculine sunt evidente (in foto, cu sotia, tot o sud-africana, Violet Mazansi),  datand de cand a cucerit titlul mondial la Berlin, din 2009.

Momentul victoriei tinerei de atunci in proba de 800 m, desi personajul, venit, la 18 ani, cam de nicaieri, a socat, dar a fost rapid trecut cu vederea, nu a fost prea bagat in seama. Tin minte, sotia, Teodora Oprea, era trimisul special Agerpres la competitie, si discutam destul de mult zilnic.

Insa, daca sunteti iubitori de sport, nu se poate sa nu va reamintiti ca Berlin-2009 a fost dominat clar de recordurile mondiale ale lui Usain Bolt, care a acoperit orice zona de interes colaterala. Jamaicanul a reusit atunci rezultate stratosferice, de-a dreptul – 9″58/100 pe 100 m si 19″19/100 pe 200 m, performante de neatins, iata, de un deceniu.

As zice, niciodata, dar in sport, vorba aia, “niciodata sa nu spui niciodata”…

In comunicatul de miercuri dupa-amiaza, TAS explica respingerea celor 2 cereri de arbitraj introduse de Caster Semenya si un ONG prin faptul ca nu exista argumente care sa “invalideze” regulamentul DSS, decizia fiind luata cu majoritate (2-1).

Desi s-a afirmat ca DSS este discriminatoriu, dar, a precizat instanta arbitrala, pe baza probelor prezentate de parti in timpul procedurii o astfel de discriminare constituie un mijloc necesar, rezonabil si proportional pentru a se atinge scopul cautat de IAAF – “prezervarea integritatii atletismului feminin in anumite probe (de la 400 m la o mila)”.

Decizia TAS poate fi atacata cu recurs la Tribunalul federal elvetian, instanta civila, asadar, calea judecatii sportive incheindu-se aici. Exista, de asemenea, calea tratamentului, pentru scaderea nivelului de testosteron, care la sud-africana depaseste toate limitele.

De amintit ca la Mondialele de la Beijing, din 2015, Semenya, campioana olimpica la Londra-2012 si vicecampioana la Rio-2016, dupa o alta discutie pe aceasta tema, nu a putut trece de semifinale. Iar pana la CM de la Doha, 28 septembrie-6 octombrie, nu ar mai fi foarte mult.

De dopaj nu s-a vorbit, raspicat, niciodata, dar vazand patania din China parca-parca nu ai putea exclude si o asemenea “stimulare a naturelului”!