Ca unul care am inghetat ceva pe patinoare, pe vechiul, uitatul deja “23 August”, dar si la Ciuc si, la un Mondial de pomina, cu 10 echipe in Grupa B, la Galati, prin anii ’70, nu am decat sa ma bucur de isprava echipei nationale de hochei pe gheata a Romaniei, care este aproape calificata in Grupa A a Diviziei I, adica esalonul imediat sub Grupa Mondiala.

Joi, baietii antrenorului Julius Penzes, pe care un fost predinte al Federatiei romane de hochei pe gheata, dar si coleg la Gazeta Sporturilor in secolul trecut, Marian Negoita, il considera cel mai bun tehnician al nationalei din ultimul deceniu, au invins la scor Ucraina, cu 5-1 (2-0, 1-1, 2-0), golurile fiind marcate de Balazs Peter (03:52), Gergo Biro (19:50), Mircea Constantin (39:21), Anton Butocinov (47:39) şi Szilard Rokaly (57:28).

La acest al 4-lea succes obtinut la CM din capitala Estoniei, Tallin, cel mai bun jucator al meciului a fost declarat Robert Gliga, fiul fostului secretar general al Federatiei si valoros jucator, Marius Gliga, informatia fiindu-mi furnizata de un alt fost secretar general adjunct al FRHG, Lucian Vasiliu, om de sport, multa vreme si la tenis.

In acest moment, inaintea ultimei zile de jocuri, de sambata, cand evoluam, de la ora 13,00, cu Olanda, Romania ocupa primul loc in clasament, cu 10 puncte, urmata de Polonia, 7 puncte, Japonia, 6 puncte, Estonia, 4 puncte, Ucraina, 3 puncte, Olanda, 3 puncte. Olanda, codasa grupei, a obtinut singura ei victorie chiar joi, cu 3-2, in fata Japoniei, care, astfel, a iesit definitiv din calculele calificarii.

Joi seara, tarziu, este prevazut meciul Estonia-Polonia, iar sambata sunt programate ultimele meciuri: România – Olanda (13:00), Polonia – Japonia (16:30) si Estonia – Ucraina (20:00).

Practic, la ora 16,00, vom putea avea confirmarea calificarii, totul este in mana si in crosa jucatorilor nostri! Fara patinoare, fara gheata tot anul, mica familie a hocheiului e pe cale sa faca o minune, intr-unul dintre cele mai bogate sporturi din lume, in primele 5 din acest punct de vedere.