Asadar, Simona Halep, invingatoare cu panas a australiencei Ashleigh Barty, cu 7-5, 7-5, in 1h32′, calificandu-se pentru a 4-a oara in penultima faza a turneului la Madrid, si Belinda Bencic, prezenta inedita, castigatoare neasteptata in fata nr. 1 mondial Naomi Osaka, cu 3-6, 6-2, 7-5, dupa 2h11′ vor disputa prima semifinala a prestigioasei competitii din capitala Spaniei.

Meciul Simonei Halep cu Ashleigh Barty ar fi fost cel mai important intr-o finala, de care am fost atat de aproape, a Fed Cup, iar faptul ca exact astazi, 9 mai, Ion Tiriac, implineste 80 de ani mi-a adus, parca fara voie, in minte acel titlu de carte a lui Ioan Chirila dupa cele 3 finale ale Cupei Davis la care a fost prezent actualul proprietar al Turneului Premier Mandatory de la Madrid, “Ar fi fost prea frumos”.

Dar, daca ne gandim bine, a fost frumos in aceasta jumatate de secol, in tenisul romanesc, si doar inclinatia noastra in a vedea mai ales partea goala a paharului naste asemenea reactii. Iata, am avut, si mai putem avea, chiar dupa acest turneu, cea mai buna jucatoare din lume, Simona Halep, care joaca etaland o siguranta si o incredere, o pricepere si o aplicatie exemplare.

Iar confruntarea cu Ashleigh Barty este ilustrarea perfecta a acestei valori ajunse la varful unei cariere. Avand in fata cea mai buna jucatoare a momentului, intr-un progres remarcabil in acest an, cu 23 de victorii (cu 2 mai multe decat Simona), victorie la Miami, tot intr-un Premier Mandatory, la cel mai bun loc din cariera, 9, deci in top 10 pentru prima oara, Simona Halep a jucat as spune nu atat exact, cat extraordinar de ingrijit.

Cu metoda si tenacitate, 7-5, 7-5, cu ghemurile decisive castigate la zero (sic!), asa cum fac marii campioni, care, datorita calitatilor sunt mai mereu si printre laureatii unor premii onorifice gen “cea mai frumoasa lovitura” (a zilei, a lunii, a anului), pentru ca aceste lucruri deosebite vin firesc, nu sunt un scop estetic in sine.

Aceasta senzatie de siguranta este confortabila, iar recompensele (cum ar fi revenirea pe locul secund in WTA, de acum adjudecata, pentru ca are asigurate 390 puncte, pe langa cei 312.215 euro) vin firesc, sunt rezultat, nu scop.

In ce o priveste pe elvetianca Belinda Bencic, ea s-a impus meritat in fata niponei, cele doua adversare din al doilea sfert de finala disputat joi fiind pe acelasi calapod, cu lovituri in forta, folosind din plin viteza migiei venite de la adversara. In acest schimb, fara mari tactici sau efecte, a iesit invingatoare elvetianca, intr-o perioada buna a carierei sale.

Punctul de inflexiune al meciului mi s-a parut, culmea, unul in care Naomi Osaka a iesit bine: la 3-2 si serviciu a muncit aproape un sfert de ora sa-si consolideze break-ul abia obtinut, dar acest efort a uzat-o mai ales psihic, pierzandu-si luciditatea. Bencic, mai ambitioasa, este o adversara redutabila, dar eu sunt convins ca Simona Halep are ac si pentru astfel de cojoace. Sa fim optimisti!

* In proba de dublu, romancele Mihaela Buzarnescu si Irina Begu s-au oprit, onorabil, in sferturile de finala, fiind depasite de cuplul Jelena Ostapenko/Vera Zvonareva (Letonia, Kazahstan), scorul fiind destul de drastic, 6-0, 6-3, dar prezenta in aceasta faza a unui asemenea turneu, prin ea insasi, este o performanta care va avea urmari benefice.