Dupa 52 de ani, o echipa italiana de categoria a 2-a, Androni Giocattoli, castiga etapa in Giro d’Italia, mai mult, este primul succes al unui localnic in turul tarii lui, numele acestuia fiind Fausto Mascada, iar ca lucrurile sa fie minunate pentru tifosi, tricoul roz a fost preluat tot de un italian, Valerio Conti.

De altfel, in Top 10 de joi nu mai exista niciun nume din aceeasi ierarhie de ieri, pentru ca am avut o caratura de 160 km, initiata de un grup de 13 alergatori, imediat dupa “la caduta” de la km 34, in care a fost implicat tricoul roz inca din prima zi, slovenul Primoz Roglic, dar si Rafa Majka si Ilnur Zakarin, alti lideri de echipe.

Fuga intinsa a celor 13, favorizata si de profilul valurit al traseului, s-a dezvoltat exceptional, pentru a ajunge la peste 8 minute mai tot timpul. Inaintea ultimei catarari mai dure a etapei a 6-a, si-au luat inima-n dinti doi rutieri italieni de buna calitate, viitorii distinsi ai zilei, Masnada si Conti.

Mai erau peste 40 de kilometri de parcurs, asa ca evadatii au avut vreme sa o puna si de o mica discutie, batand palma, nu exista umbra de indoiala, pentru un final care sa le convina amandurora: Conti, mai bine clasat la general, tricoul de lider al Giro, Masnada, victoria de etapa.

Gentlemen’s agreement respectat cu sfintenie (dar si cu putinta, fiind, totusi, vorba de doi ruleuri de bun nivel), cu lungi pasaje in care Masnada a dus mai mult la trena, iar Conti a preluat pasajele incheiate cu sprinturi cu bonificatii in cate 3 secunde (2 astfel de plusuri, bune si astea!), astfel ca totul a fost dus la capat la perfectiune, cu deznodamantul pe care vi l-am spus in primele randuri.

Isprava exceptionala a celor doi este aurita si de faptul ca pe cei 238 km, dintre Cassino si San Giovanni Rotondo, cu traseu dificil, cum spuneam, media orara a fost de 41,39 km, in conditiile in care plutonul a sosit la 7’17”.

Frumoasa zi, iar ironiile nu-si au locul, istoria ciclismului este plina de astfel de episoade. Daca pana si vechii “inamici” Coppi si Bartali, au pus-o de-o intelegere in timpul unei evadari in Turul Frantei, iar “Il Vecchio” l-a rugat pe Fausto sa-i dea etapa, era ziua lui de nastere (veti putea citi in cartea “Il Campionissimo, Fausto Coppi”, care apare in cateva zile), va dati seama ca atunci cand interesul comun este satisfacut, iar rutierii in cauza pot, asemenea episoade sunt binevenite.

Inainte de a va prezenta clasamentele, al zilei si cel general, va voi spune, normal, ca etapa a 7-a, de vineri, va avea 185 km, se va disputa intre Vasto si L’Aquila (Ciao, Pietro Buontempo, imi salut un amic din Vasto!), va avea un traseu plat in prima parte, cu ultimii kilometri valuriti.

Clasamentul etapei a 6-a:
1 Fausto Masnada (Italia) Androni Giocattoli-Sidermec 5:45:01
2 Valerio Conti (Italia) UAE Team Emirates 0:00:05
3 José Rojas (Spania) Movistar Team 0:00:38
4 Ruben Plaza (Spania) Israel Cycling Academy
5 Giovanni Carboni (Italia) Bardiani CSF 0:00:43
6 Pieter Serry (Belgia) Deceuninck-QuickStep 0:00:54
7 Valentin Madouas (Franta) Groupama-FDJ
8 Nans Peters (Franta) AG2R La Mondiale 0:00:57
9 Andrey Amador (Costa Rica) Movistar Team
10 Amaro Antunes (Portugalia) CCC Team

Clasamentul general dupa 6 etape:
1 Valerio Conti (Italia) UAE Team Emirates 25:22:00
2 Giovanni Carboni (Italia) Bardiani CSF 0:01:41
3 Nans Peters (Franta) AG2R La Mondiale 0:02:09
4 José Rojas (Spania) Movistar Team 0:02:12
5 Valentin Madouas (Franta) Groupama-FDJ 0:02:19
6 Amaro Antunes (Portugalia) CCC Team 0:02:45
7 Fausto Masnada (Italia) Androni Giocattoli-Sidermec 0:03:14
8 Pieter Serry (Belgia) Deceuninck-QuickStep 0:03:25
9 Andrey Amador (Costa Rica) Movistar Team 0:03:27
10 Sam Oomen (Olanda) Team Sunweb 0:04:57