Dupa etapa de joi, care a dat peste cap toate ierarhiile, de la clasamentul general, la cele pentru tricourile distinctive, vineri a fost o zi fara mari surprize, de tranzitie, incheiata cu victoria, in premiera personala, a spaniolului Pello Bilbao (Astana), care a stiut sa dea atacul final in ultimul kilometru.

S-a plecat de la Vasto pana la L’Aquila, orasul care acum 10 ani suferea o teribila tragedie, in urma unui cutremur devastator, care a facut sute de victime si a pus la pamant 11.000 de locuinte in regiunea Abruzzo, iar cam la mijlocul traseului de 185 km un grup destul de numeros de rutieri au purces la obisnuita caratatura a zilei.

De data aceasta, desi nu au mai facut diferente mari, nu mai mult de 2′, aproape toata lumea a ajuns in preajma sosirii, harjonelile de final soldandu-se, asa cum se intampla mai mereu, in special cand sosirea e in urcare, cu un atac sec si curajos pe ultimul kilometru. De data aceasta inspiratia (si picioarele, evident) i-a venit spaniolului de la Astana Pello Bilbao, care a profitat inteligent de harjoneala si lipsa de colaborare dintre fugari.

Componentul uneia dintre echipele bine garnisite cu succese in acest an, Astana, a pus capul in ghidon, a apasat zdravan in pedale si a trecut primul chiar cu un mic avans.

De altfel, in spatele evadarii, singurele informatii interesante au fost legate de determinarea de a “nu lasa prea mult sange”, dar mai ales de abandonul sprinterului de la UAE, Fernando Gaviria, columbianul renuntand, cu un motiv straveziu (o accidetare la genunchi, ma rog…), la chinurile care il asteptau la intrarea in munti, in perspectiva ispravilor pe care si le-a propus pentru Turul Frantei.

Totodata, este semnalul ca formatia din Emirate, care detine tricoul roz, si-a luat de o grija, adica ajutorarea lui Gaviria pentru sprinturi, mizand aproape totul pe pastrarea cat mai multa vreme a tricoului distinctiv cel mai ravnit, cel detinut de Valerio Conti inca de joi!

O alta informatie, de data asta mai veche, de vreo doua zile, este ca fostul campion italian Alessandro Petacchi, sprinter de mare clasa, retras din plutonul concurentilor de putina vreme, a parasit caravana Giro-2019, unde era consultant tehnic pentru televizunea RAI, dupa ce UCI a informat ca este cercetat pentru “violare a regulamentului antidoping”, fiind implicat in activitati de transfuzii sanguine, asa numita “Operation Aderlass”.

Pacat de Petacchi, un ciclist fermecator. Cam tarziu, totusi, dar lupta impotriva dopajului nu se incheie niciodata si, mai ales, nimeni nu scapa odata cu trecerea timpului. Te ia din urma, ca si in cazul Jocurilor Olimpice (vezi suspendarile dupa Beijing-2008 sau Londra-2012), dar si al infractiunilor penale…

Sambata Turul Italiei-2019 are din nou o etapa lunga ca o zi de post, dar destul de plata, buna pentru medii orare ridicate (vineri s-a alergat cu 45,04 km/h!), etapa a 8-a, dintre Tortoreto Lido si Pesaro, avand 239 km.

Iata clasamentul etapei a 7-a:
1 Pello Bilbao (Spania) Astana Pro Team 4:06:27
2 Tony Gallopin (Franta) AG2R La Mondiale 0:00:05
3 Davide Formolo (Italia) Bora-Hansgrohe
4 Lucas Hamilton (Australia) Mitchelton-Scott 0:00:09
5 Mattia Cattaneo (Italia) Androni Giocattoli-Sidermec
6 José Rojas (Spania) Movistar Team 0:00:30
7 Sebastian Henao (Columbia) Team Ineos 0:00:48
8 Antonio Pedrero (Spania) Movistar Team 0:01:01
9 Valentin Madouas (Frata) Groupama-FDJ 0:01:07
10 Andrea Vendrame (Italia) Androni Giocattoli-Sidermec

Clasamentul general:
1 Valerio Conti (Italia) UAE Team Emirates 29:29:34
2 José Rojas (Spania) Movistar Team 0:01:32
3 Giovanni Carboni (Italia) Bardiani CSF 0:01:41
4 Nans Peters (Franta) AG2R La Mondiale 0:02:09
5 Valentin Madouas (Franta) Groupama-FDJ 0:02:17
6 Amaro Antunes (Portugalia) CCC Team 0:02:45
7 Fausto Masnada (Italia) Androni Giocattoli-Sidermec 0:03:14
8 Pieter Serry (Belgia) Deceuninck-QuickStep 0:03:25
9 Andrey Amador (Costa Rica) Movistar Team 0:03:27
10 Sam Oomen (Olanda) Team Sunweb 0:04:57