Un vis mai vechi al meu, un omagiu adus marilor valori care mi-au luminat si indrumat viata, marele ciclist Fausto Coppi si marele gazetar sportiv, mentorul I. Goga, dar si iubirii pentru cel mai frumos obiect pentru omul grabit, bicicleta, a devenit realitate – a iesit de sub tipar reeditarea, dupa 50 de ani, a cartii “Il Campionissimo, Fausto Coppi”, insotita de un text al meu, “Istoria adevarata a bicicletei”.

Aparitia este incarcata de semnificatii aparte: ESTE CENTENARUL NASTERII LUI FAUSTO COPPI, care a vazut lumina zilei pe 15 septembrie 1919, toata lumea comemoreaza 500 de ani de la moartea celui caruia i s-a atribuit inventarea (si) a bicicletei, Leonardo Da Vinci, sunt, cum spuneam, 50 de ani de la aparitia editiei princeps a capodoperei gazetariei sportive, sub semnatura lui I. Goga, dar si, pe 21 mai, comemorarea a 10 ani de la trecerea lui intr-o lume mai buna.

Nu vreau sa fiu patetic, nu-mi prea ies astfel de lucruri, dar m-au impresionat, recent, spusele unui vechi amic, om de sport, Puiu Nedelescu, caruia i-am spus de reeditare: “Stiu cartea, am plans cand am citit-o”.

Pentru ca este vorba de pagini de o frumusete celesta, deopotriva emotionante si incarcate de informatii, dar si de sfaturi pentru tinerii ciclisti, valabile si acum.

Iar in modesta mea contributie, puteti afla despre contributia geniului absolut al Renasterii la aparitia ideii bicicletei, despre familia Michaux, Dunlop, marile tururi, dar si despre Mita Biciclista, sotie de general roman, care a contribuit la emanciparea femeii romane acum aproape un secol si jumatate, despre Muschetarul roman Mircea Romascanu, triplu castigator al Turului Romaniei, Monumentele ciclismului, totul, din pacate, pe scurt, pentru ca nu am vrut sa napadesc in monturi, fie ele cat de maiastre, diamantul slefuit, cartea de capatai…

Poate voi mai da, pe acest blog, citate din carte, doar suntem in plin Giro, in miezul sezonului ciclist. Deodamdata, “expunerea de motive”:

ÎN LOC DE PREFAŢĂ, CU DRAGOSTE

Această tipăritură este o poveste de dragoste. A mea, în primul rând, faţă de subiect, ciclismul, faţă de autorul cărţii reproduse aici, Ilie Goga, faţă de acest vârf al beletristicii sportive, apărut acum o jumătate de secol, faţă eroul celor mai multe rânduri, Fausto Coppi, o legendă şi în acelaşi timp un erou tragic, dispărut la doar 42 de ani, de o boală misterioasă.
Apoi, este vorba de dragostea pentru o profesie, cea de gazetar sportiv, care se împlineşte, profesional, în ciclism. Pasiune pe care mi-a sădit-o mentorul meu în această profesie, încă de acum 45 de ani, Ilie Goga, om însemnat, de vreme ce, acum îmi dau seama, s-a născut de Sfântul Ilie, pe 20 iulie 1925, şi ne-a părăsit tot într-o zi sfântă, de Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, pe 21 mai 2009! Iar noi am aflat trista veste doar după ce a lipsit două zile, era colaborator, dar nu se mai întâmplase aşa ceva!
Între 1948 şi preziua morţii a fost şeful sportului la Agenţia natională de presă Agerpres, chiar dacă, administrativ, locul a fost ocupat de unul sau altul, cum mi s-a întâmplat şi mie în vreo două rânduri. (…)

PS. MULTUMESC CU PLECACIUNE FIRMEI MOPAN SUCEAVA S.A., din grupul de firme RACOVA, cel in care sunt implicati oameni de valoare, care stiu ce inseamna elitele si pretuirea acestora, dand o mana de ajutor acestei aparitii!