Zilele astea, din pamant din iarba verde, a aparut stirea ca Telekom, inclusiv Telekom sport, ca pe asta se marseaza, e mai de impact, se retrage din Romania, gata, acum, astfel ca transmisiile la meciurile Ligii 1 de fotbal sunt in aer. Varf de lance al zvonului – GSP. Dupa parerea mea e o gulguta, o facatura comandata, un fals, adicatelea.

Iata de ce cred asta. In primul rand, Telekom este o firma care nu a venit aici cu doua sacose de rafie si strange in 2 zile toata mustaria! E o treaba serioasa, firma de firma, nu un srl pripasit, cu sedii prin Malta sau alte locuri insorite. Si oricum, nu fotbalul romanesc este produsul principal pe care il are in vedere aici!

Si aici, cu Malta, ca nu am scris aiurea asta, vine ideea logica de la care am plecat. Ia sa sedem si sa cujetam mai aplicat. Asadar, toata tarasenia a pornit de la vinderea drepturilor de televizare pe urmatorii 5 ani de catre LPF catre o firma, eAd Interactive, cu sediul in Malta, la concurenta sumei de 28 milioane de euro pe sezon. Vizate sunt, adica posibili cumparatori, poate singurii la un asemenea purcoi de bani, Digisport, Telekom si Clever Media (adica Look tv).

Ei, si aici ar putea fi explicatia “semnalului de alarma” tras de GSP (am motive de bun simt sa cred ca la o rugaminte interesata, pentru ca sunt cluburi care traiesc exclusiv din asta, GM Medias, 83%): trusturile media vizate, Telekom in primul rand, ca de la el porniram discutia, nu prea se indeamna sa dea bani gramada pe un produs prost si scump ochii din cap!

Cu un rating naclait pe la maximum 2 si ceva, cu posibilitati de publicitate reduse cam la 10 la suta din cheltuiala, Telekom, ca de ei vorbiram, nu vrea sa dea atatia bani pe mai nimic. Sa ne intelegem, aici nu e vorba de pomeni, produsul asta nu merita atat, hai sa scadem.

Degeaba se aoleste un alde “matematicianul” Rotaru, de la Craiova, un “investitor” in fotbal de data mai recenta, pe cale sa rateze tot sezonul, cu poarta goala, degeaba ii caineaza ziaristii arondati, principiul in dreptul civil e vechi de peste 2000 de ani: “Do ut des”, “Imi dai, iti dau”.

Iar la perspectiva completarii Ligii 1 cu echipe de mare respiratie nationala, precum Clinceni, ca si promovata, cu jumatate de Liga de prin Bucuresti si Ilfov, cu tribunele ca vai de mama de om si spectatori pripasiti prin colturi de tribune la 90 la suta din meciuri, chiar ca nu te indemni sa dai 150.000 de euro pe meci, cum a facut cineva o socoteala.

Cam asta ar fi, ce ziceti, vi se pare mai logic decat “facutul bagajului” pentru o afacere de miliarde? In chestia cu OUG 114/2018 si influenta sa nefasta asupra afacerilor IT din Romania sa se pronunte altii, care se pricep mai bine! Dar, cum se stie, nici o urgenta nu tine o vesnicie, ca altfel am trai cu sufletul pe buze tot timpul…

* PROGRAMUL TV, vineri, 24.05.2019:
14,00 Ciclism Eurosport 1 – Turul Italiei
15:00 Tenis, WTA, Digi 2 Turneul din Strasbourg
15:30 Tenis, ATP, Digi 4 Turneul din Lyon
18:30 Fotbal, Liga 2 Digi 1, Telekom 1, FC Arges Clinceni – FC Argeș
22:05 Fotbal, Ligue 1 Digi 2 Reims – PSG