Italianul Giulio Ciccone, liderul cataratorilor, a castigat eroic aceasta superba etapa a 16-a a Giro d’Italia-102, dintre Lovere si Ponte di Legno, 194 km de traseu montan, cu teribilul Mortirolo in program, dar si o ploaie teribila si ceata cat cuprinde, purtatorul tricoului albastru meritandu-si deplin triumful pentru care a suferit ca un damnat.

Ciccone, carat cu mult inainte de Mortirolo, temutul varf de la 1.900 m, mereu cu o vreme cainoasa, a fost insotit, acesta este cel mai potrivit cuvant, de cehul Jan Hirt, unul care aproape ca nu a dat o pedala la trena in actiunea de atac. Astfel ca italianul a fost nevoit sa traga ca la galere, avand, totodata, si ghinionul ca inaintea coborarii turbate de pe varf sa primeasca o bluza de trening cu doua bidoane pline in buzunarele din spate, plus cu manecile rasucite.

Astfel, cel care a castigat in cele din urma la Ponte di Legno a aruncat totul, pornind la vale, en catastrophe, dardaind de ti se facea mila, 40 de kilometri de cosmar, dar rasplata a fost cu atat mai frumoasa. Era culmea sa castige “Suge roata”, asa cum se spune in caravana rutierilor care se lasa carati de altii, Hirt, dar s-a vazut clar ca nu avea cum, Ciccone fiind de departe omul zilei.

Dar marti, in prima etapa a ultimei saptamani de cursa a Giro-2019, evenimente au fost destule, cel mai imortant dupa victoria amintita fiind faptul ca, in sfarsit, Vincenzo Nibali s-a scuturat de Primoz Roglic, trecand pe locul secund la general. Pe locul secund pentru ca bravul ecuadorian Richard Carapaz, tricoul roz, a prins roata italianului, nelasandu-i nici o jumatate de roata avans la sfarsitul etapei.

S-ar putea ca amandoi sa fie multumiti de deznodamant, au scapat de Roglic amandoi astfel, mai ales ca distantarea slovenului este obligatorie, in conditiile in care ultima etapa este un contratimp, la Verona, in care balcanicul le este superior amandurora. In schimb, Nibali are antecedente mai bune in acest exercitiu, al efortului solitar, decat Carapaz, lucrurile nu sunt lamurite, zilele viitoare (miercuri, iar munte, Val di Sole-Anterserlva/Antholz, 180 km) sunt de asteptat alte si alte atacuri, incercari, lupta la cutite. Ce va mai place!

Clasamentul etapei a 16-a:
1 Giulio Ciccone (Italia) Trek-Segafredo 5:36:24
2 Jan Hirt (Cehia) Astana Pro Team
3 Fausto Masnada (Italia) Androni Giocattoli-Sidermec 0:01:20
4 Vincenzo Nibali (Italia) Bahrain-Merida 0:01:41
5 Hugh John Carthy (Marea Britanie) EF Education First
6 Richard Carapaz (Ecuador) Movistar Team
7 Mikel Landa (Spania) Movistar Team
8 Joe Dombrowski (SUA) EF Education First
9 Damiano Caruso (Italia) Bahrain-Merida 0:01:49
10 Mattia Cattaneo (Italia) Androni Giocattoli-Sidermec 0:02:03

Clasamentul general cu 5 zile inainte de final:
1 Richard Carapaz (Ecuador) Movistar Team 70:02:05
2 Vincenzo Nibali (Italia) Bahrain-Merida 0:01:47
3 Primoz Roglic (Slovenia) Team Jumbo-Visma 0:02:09
4 Mikel Landa (Spania) Movistar Team 0:03:15
5 Bauke Mollema (Olanda) Trek-Segafredo 0:05:00
6 Rafal Majka (Polonia) Bora-Hansgrohe 0:05:40
7 Miguel Angel Lopez (Columbia) Astana Pro Team 0:06:17
8 Simon Yates (Marea Britanie) Mitchelton-Scott 0:06:46
9 Pavel Sivakov (Rusia) Team Ineos 0:07:51
10 Jan Polanc (Slovenia) UAE Team Emirates