Cum le potriveste soarta pe toate: Giro d’Italia 2019 incepea catastrofal pentru Nippo-Vini Fantini, cu primul rutier, japonezul Nishimura, scos din cursa, din cauza intarzierii in chiar prima etapa, echipa fiind amenintata cu desfiintarea, pentru ca joi sa reuseasca un rezultat fabulos pentru o grupare de divizie secunda, primita cu chiu cu vai in pluton, victorie de etapa a lui Damiano Cima, un succes al efortului dus la extrem, dar si al inteligentei tactice.

Etapa a 18-a, despre care vorbim, una nu foarte valurita, dar lunga de 222 km, intre Valdaora/Olang – Santa Maria di Sala, era practic ultima sansa pentru un out-sider sa dea lovitura. Mai ales ca evadarea, alcatuita din 3 ciclisti nu foarte bagati in seama, nu se ducea prea departe, iar la un moment dat, spre final, cei 3 carati au inceput harjoana, pierzand secunde vazand cu ochii, pentru ca,  in spatele lor, capcaunul plutonului avea de disputat un tricou, cel ciclamen, al sprinterilor, detinut in acel moment de Arnaud Demare. Trofeu de pret, orice s-ar zice! Pierdut, veti vedea…

Si cand sa zici ca, hop, hienele au pus ghearele pe nefericiti, a aparut, ceva mai bine pastrat, cinic, dar eficient, Damiano Cima (adica “Varfu'”, cum ar veni…) isi pune ultimele picaturi de energie in pedale, trecand, la mustata, primul linia de sosire, dovada ca tot plutonul a fost inregistrat cu acelasi timp, vedeti din clasamentul etapei.

Pacaliciul, ca pacalit nu-i poti spune, nu prea se poate la un asemenea nivel, a fost Arnaud Demare, devansat de Ackermann, care l-a dezbracat de tricou, se pare ca definitiv, pentru ca, veti vedea, sprinterii nu prea mai au de unde sa ia puncte in ultimele 3 etape! C-asa-i in ciclism, casti gura, deschizi buzunarele, iar palmaresul ramane gol in dreptul Giro-2019…

Una peste alta, frumoasa, din nou, etapa, cu satisfactia victoriei unei echipe pe care am tot urmarit-o pana anul trecut, din motivele stiute, ba chiar am suferit alaturi de ea, cand i se refuza inscrierea in Giro, un lucru drept, pentru ca atunci cand dispare un sponsor, in conditiile actuale, cand s-a redus si numarul de ciclisti din cursele pro, pierdem sportivi adevarati, profesionisti care isi castiga din greu viata.

Iata rezultatele la zi, cu precizarea ca la sfarsit voi insera ultimele 3 etape, munte cat cuprinde vineri si, mai ales, sambata, plus un contratimp individual destul de dificil, de 17 km, dar si cu o cocoasa in mijlocul traseului, pe care se pot face sau reface diferente. Altfel spus, suspans pana in ultima secunda, 3 saptamani…

Deocamdata, clasamentul etapei a 18-a:
1 Damiano Cima (Italia) Nippo-Vini Fantini-Faizane 4:56:04
2 Pascal Ackermann (Germania) Bora-Hansgrohe
3 Simone Consonni (Italia) UAE Team Emirates
4 Florian Senechal (Franta) Deceuninck-QuickStep
5 Ryan Gibbons (RSA) Dimension Data
6 Manuel Belletti (Italia) Androni Giocattoli-Sidermec
7 Davide Cimolai (Italia) Israel Cycling Academy
8 Arnaud Demare (Franta) Groupama-FDJ
9 Sean Bennett (SUA) EF Education First
10 Mirco Maestri (Italia) Bardiani CSF

Clasamentul general cu 3 etape inainte de final:
1 Richard Carapaz (Ecuador) Movistar Team 79:44:22
2 Vincenzo Nibali (Italia) Bahrain-Merida 0:01:54
3 Primoz Roglic (Slovenia) Team Jumbo-Visma 0:02:16
4 Mikel Landa (Spania) Movistar Team 0:03:03
5 Bauke Mollema (Olanda) Trek-Segafredo 0:05:07
6 Miguel Angel Lopez (Columbia) Astana Pro Team 0:06:17
7 Rafal Majka (Polonia) Bora-Hansgrohe 0:06:48
8 Simon Yates (Marea Britanie) Mitchelton-Scott 0:07:13
9 Pavel Sivakov (Rusia) Team Ineos 0:08:21
10 Davide Formolo (Italia) Bora-Hansgrohe 0:08:59

Vineri avem etapa a 19-a, Treviso – San Martino di Castrozza (151 km), sambatata, a 20-a, Feltre – Croce D’Aune-Monte Avena (194 km), iar duminica, ultima, contratimpul individual de la Verona, de 17 km.

O zi mai promitatoare decat cealalta, in care oricare din primii 4 pot primi laurii duminica, perspectiva care va arunca in aer toate calculele. Vorba ceea, acum ori niciodata. Picioare sa mai aiba, saracii, dupa peste 3.000 km de alergare!