* La Roland Garros am aflat prima semifinalista, britanica Johanna Konta (foto)  eliminand-o cu 6-1, 6-4 pe finalista de anul trecut, americanca Sloane Stephens.

Acum stau si ma intreb ce se alege de aiurelile comentatorilor in lipsa de subiecte, care acum vreo 4 zile dadeau titluri, “de specialitate”, cam asa: “Dupa 5 ani Simona Halep poate iesi din primele 10”.

Ca sa va dati seama de facaturi, ca fake-news nu le pot spune, iata ca a iesit si singura care, daca ar fi castigat turneul, o putea depasi pe Simona, care, sa vezi chestie, este in ierarhia provizorie (adica fara cele 2000 de puncte de anul trecut) pe… 8!

Asa ca nu putea fi scoasa din primele 10 de o singura jucatoare! Distractie maxima cu pareristii, chiar imi propun o rubrica de umor, mai negrisor asa, cu astfel de prosteli!

Si pentru ca am adus vorba de Simona Halep e timpul sa revenim la lucruri serioase: favorita nr. 3, cea mai inalta pozitie a unei jucatoare in sferturi, dupa iesirea nr. 1 Osaka si nr. 2 Pliskova, va juca cu tanara americanca Amanda Anisimova pentru semifinale pe “Philippe Chatrier”, incepand de la ora 15,00.

* Pe 19 iunie se desfasoara alegeri la Federatia romana de tenis, care trebuie sa intre in legalitate, dupa ce actuala conducere a fost atacata in instanta din cauza manevrelor dubioase de la precedentul scrutin.

La functia de presedinte figureaza drept candidati (dar veti vedea ca Libertatea lanseaza o idee interesanta) Ion Ţiriac, Răzvan Itu – actualul director general la FRT, Ion Ţupa – preşedintele TC Herăstrău, Liviu Ursuleanu – TC Livone şi Marius Vecerdea – Pamira Sibiu.

Problemele sunt cu primul si ultimul dintre candidati, pentru ca, scrie ziarul citat, candidaturile sunt de fapt propuneri, iar despre Ion Tiriac nu se stie daca a si acceptat o asemenea sarcina. Chiar m-am mirat, pare tot o manevra, pentru ca actualul, contestat, presedinte, George Cosac, vrea sa fie vicepresedinte, ceea ce miroase a presedinte executiv, ca nu s-o apuca Tiriac sa vina la birou…

In ce-l priveste pe ultimul citat, cel care, de altfel, a atacat cel mai virulent, inclusiv in justitie actuala conducere, sibianul Vecerdea, acesta a si anuntat ca nu accepta sa candideze. Oricum, la FRT este o brambureala de toata jena, de pilda clubul Simonei Halep, IDU Mamaia, nu poate vota, nefiind asociat, ci doar afiliat (???).

In fine, poate imi fac timp sa vin cu o analiza mai aplicata a situatiei, pentru ca prezenta actualei elite a jucatoarelor din prim-plan este inselatoare. Toate au peste 27 de ani (Simona este cea mai tanara), la turneul junioarelor nu exista picior de romanca. Deocamdata, un singur indiciu: toate cele 10 cele mai bune romance au crescut, cam cu un deceniu in urma, cand Romania organiza 16 turnee ITF, care dau puncte (si ceva bani), acum doar 2 (doua)!

* Nu-mi face nicio placere, dar trebuie sa consemnez si eu: Mircea Sandu, alaturi de sotia Elisabeta Sandu sunt trimisi in judecata, adica inculpati, intr-un dosar de dare-luare de mita, de la o casa de avocatura, care, in schimbul unei “atentii” de 724.000 lei, a incasat, din contracte cu FRF pe cand era condusa de “Nasu'”, peste 11 milioane lei. Evident, or fi facut ceva alde avocatii respectivi, dar si 11,7 milioane lei intr-un singur an…

Rechizitoriul a fost depus de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, faptele fiind din 2009 si 2011.