* Un veritabil eveniment pentru ciclismul nostru, o rampa de lansare, o atractie pentru toti cei care vor sa tina aprinsa flacara acestui minunat sport in Romania – iata, aceasta este Cupa Orasului Otopeni-Mircea Romascanu, ajunsa la a VI-a editie, din pura pasiune, pentru ca, inca un argument, este una dintre foarte rarele competitii de astazi in care nu se percepe taxa de participare.

Cupa, care poarta numele celui mai bun produs, palmaresul vorbeste, al ciclismului romanesc, 3 tururi ale Romaniei, Turul Turciei, alte si alte concursuri de mare valoare, locul 3 la general in Cursa Pacii, Mircea Romascanu, 49 de titluri de campion national, un om al locului, se desfasoara sambata, incepand de la ora 7,00, fiind rezervata tuturor categoriilor, copii iubitori ai bicicletei intre 6 si 14 ani, impartiti pe grupe de varsta, sportivii legitimati, pe categoriile copii, cadeti, juniori, Elite feminin si masculin, MTB, o veritabila sarbatoare, dupa cum se vede si din grupajul foto realizat de fotoreporteruli Nicusor Stan.

* Ei bine, am profitat de amabilitatea organizatorilor acestui eveniment ciclist, a primarului, un mare iubitor al mersului pe bicicleta, Silviu Gheorghe, pentru lansarea volumului “I. GOGA, Il Campionissimo, Fausto Coppi/Lucian Oprea, Istoria adevarata a bicicletei”, o carte de referinta, dedicata elitelor in ciclism si gazetaria sportiva, la 100 de ani de la nastere, in cazul lui Coppi, la 10 ani de la trecerea in nefiinta a lui I. Goga.

Lansarea va avea loc in centrul orasului, in apropierea scenei pe care se fac premierile, in jurul orei 11,00, intr-o mica pauza intre curse. Sper sa puteti aprecia o capodopera a beletristicii, nu numai sportive.

* La Roland Garros asistam anul acesta la o premiera in intrecerea feminina, o finala inedita, inclusiv pentru cele doua protagoniste, aflate pentru prima oara in finala unui Turneu de Mare Slem.

Va fi, sunt convins desi nu am vreme sa scormonesc in arhive, finala cu media de varsta cea mai mica din istoria Parisului, cehoaica Marketa Vondrousova avand 19 ani, iar australianca Ashleigh Barty, 23 de ani (in tenis e chiar mai “tanara”, ca sa zic asa, pentru ca un an si jumatate a fost cooptata in reprezentativa de cricket…).

In semifinale, Marketa Vondrousova a dispus de britanica Johanna Konta, cu 7-5, 6-2, astfel ca ramane jucatoarea de la Roland Garros fara set pierdut (sic!), in timp ce Barty a dispus cu 6-7 (4), 6-3, 6-3 de americanca Amanda Anisimova.

* In schimb, la masculin, lucrurile stau deja total pe dos, dupa prima semifinala chiar: Rafael Nadal s-a calificat pentru a 12-a oara in ultimul act al turneului de la Roland Garros, pe care l-a castigat de… 11 ori (2005, 2006, 2007, 2008, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2017, 2018), invingandu-l vineri cu 6-3, 6-4, 6-2 pe Roger Federer.

Sa va spun un lucru, aparent marunt, care m-a impresionat si mi-a dat masura profesionalismului desavarsit: la scorul de 6-3, 6-4 si 5-1, urma sa serveasca Federer cu mingi noi. Ei bine, la un deget de victorie, Rafael Nadal s-a dus la banca si si-a schimbat racheta, cea cu racordaj potrivit pentru primire la mingi noi!

* PROGRAMUL TV, sambata, 08.06.2019:
04,10 NBA, Telekom 1, Finala, meciul 4, Golden State Warriors-Toronto Raptors
16:00 Tenis Eurosport Roland Garros
17,00 Volei F, Silver League, TVRHD Romania-Israel
17:00 Fotbal Cupa României, faza București, Digi 1 Carmen – Steaua
19,30 Volei F, Silver League, TVRHD Romania-Azerbaidjan
21:00 Formula 1, Calificări, Digi 2 Marele Premiu al Canadei
22:20 Călărie, Eurosport Circuitul Campionilor Global