Intr-una dintre cele mai dezechilibrate finale din ultimele decenii, australianca Ashleigh Barty a cucerit trofeul la turneul de tenis de Mare Slem de la Roland Garros, invingand-o cu 6-1, 6-3, in doar 1h10′, pe cehoaica Marketa Vondrousova.

Jucatoare reprezentativa pentru noul val, cu altfel de caracteristici, datele esentiale stau marturie, le-a deschis calea Simona Halep, campioana din 2018, adica inalta de doar 1,68 m, dar perfecta din punct de vedere tehnic si tactic, Barty a reusit sa cucereasca Parisul la nu mai putin de 48 de ani de la victoria finala a unei compatrioate, aborigena de la Antipozi Evonne Goolagong, incoronata in 1971.

Ca joc si ca aspect general, finala de sambata a fetelor a fost lipsita de farmec, pentru ca daca suspans nu e, nimic nu e, astfel ca Ashleigh Barty a intrat fara probleme in posesia celor 2000 puncte (care o duce direct pe locul 2 WTA) si a imensei sume, totusi, de 2.300.000 euro!

Debutanta si ea intr-o finala de turneu de Mare Slem, ceva mai tanara, dar la fel de bine instruita Marketa Vondrousova, 19 ani, care nu mai pierduse niciun set in acest turneu, si-a adjudecat 1.120.000 euro si 1.200 puncte WTA, urcand 22 de locuri in ierarhia mondiala, de pe 38 pe 16! Daca ne gandim ca a inceput anul de pe 93…

* Turneul parizian se incheie duminica, finala masculina la simplu fiind, in fapt, o reeditare a celei din 2018, Rafael Nadal-Dominic Thiem. Disputata pe 2 zile si un total de 4h13′, semifinala a doua a luat sfarsit dupa mai multe intreruperi din cauza ploii cu victoria austriacului, care l-a invins dupa set decisiv pe nr. 1 mondial, Novak Djokovic, cu 6-2, 3-6, 7-5, 5-7, 7-5.

* Cartea despre care v-am vorbit atat de mult, premiera absoluta, iata, produsa chiar in Romania, a anului in care sarbatorim 100 de ani de la nasterea lui Fausto Coppi (am cautat peste tot, probabil mai spre toamna, spre 15 septembrie, ziua Z, vom avea alte astfel de gesturi!) si-a luat zborul oficial, fiind lansata la Otopeni, cu ocazia cupei de ciclism organizate aici, aflata la a 6-a editie, purtand si numele celui mai titrat rutier roman, Mircea Romascanu.

Asadar, “I. Goga, Il Campionissimo, FAUSTO Coppi/Lucian Oprea, Istoria adevarata a bicicletei” este oficial plecata spre cititori, iar la mica ceremonie desfasurata in orasul din preajma Bucurestiului, o “veterana” a caravanei cicliste, ziarista Teodora Oprea (da, exista o legatura de rudenie cu unul din autori…) a acordat un interviu postului Telekom Sport, reporter fiind, cum se vede si din poza, Razvan Ionascu.

Cred ca a venit timpul, si pentru acest blog, sa sublinieze si performantele celor care, mai mereu, sunt doar intermediari intre ispravile altora si public, gazetarii sportivi. Mai ales ca acest volum este, in prima sa parte sigur, un Everest al meseriei…

* PROGRAMUL TV, duminica, 09.06.2019:
12:25 Tenis Eurosport Roland Garros
15:00 Ciclism Eurosport 2 Criteriul Dauphine
18:00 Fotbal, Baraj Liga 1 Digi 1, Telekom 1, Look U Cluj – Hermannstadt
21:00 Formula 1, Cursa, Digi 1 Marele Premiu al Canadei