* Saritoarea in lungime Florentina Marincu-Iusco a obtinut, de pe acum, baremul de participare la JO de la Tokio-2020, cu un rezultat exceptional, 6,87 m, inregistrat din ultima tentativa la Campionatele Internationale de atletism ale Romaniei, disputate timp de 2 zile la Cluj, noua capitala a sportului romanesc, prin multimea si calitatea bazelor sportive puse la dispozitie.

Iata, asadar, ca Florentina Iusco a reusit la editia de vara a JO ceea ce nu a reusit la cele de iarna, din 2018, desi, dupa parerea mea, obtinuse dreptul de a fi prezenta in Coreea de Sud cu echipajul de bob-2 persoane. Este dovada unei valori sportive exceptionale, polivalenta, mai ales ca tanara de 23 de ani de la Deva revenise in sportul de performanta dupa o afectiune fizica sacaitoare, hernie de disc.

Concursul de la Cluj (Internationalele reprezinta cea mai veche competitie de acest fel, ajunsa la a 64-a editie) a fost perfect pentru Florentina, care mai intai a realizat baremul pentru Mondialele din august, de la Doha, cu 6,75 m, dupa care, din ultima saritura, a facut si baremul olimpic!

Evident, ea a fost si laureata competitiei atletice de la Cluj, premiul I pentru performanta de 1.189 puncte (dupa transformarea de pe tabela internationala), care a insemnat si un cec de 800 de euro, premiul II fiind luat de aruncatorul de greutate Rares Toader – 1.157 puncte (600 euro), iar al treilea a fost sulitasul Alexandru Novac, cu 1.150 puncte (400 euro).

Sa nu uitam ca la Internationale, care poarta numele legendarei Iolanda Balas, este acordat si un premiu special “Ioan Soter”, pentru castigatorul probei de saritura in inaltime, care a revenit elevului lui Sorin Matei, Mihai Donisan, cu 2,20 m.

FOTO: Sursa FRA, de la Ana-Maria Oancia, fiica multiplei campioane olimpice si mondiale de canotaj Ecaterina Oancia…

* Germanul Sebastian Vettel (Ferrari) a spart, in sfarsit, dominatia din calificari a pilotilor Mercedes (6 duble din 6 posibile), reusind sa obtina pole-position la startul Marelui Premiu al Canadei de la Montreal, cursa fiind programata duminica seara, de la ora 21,00, pe Digi Sport.

Sebastian Vettel va fi insotit pe prima linie a grilei de start de britanicul campion mondial si lider in 2019 al CM al pilotilor, Lewis Hamilton (Mercedes), acest pole-position reusit de ferrarist fiind primul dupa iulie 2018, la GP al Germaniei.

Pe linia a doua se vor alinia monegascul Charles Leclerc (Ferrari) si australianul Daniel Ricciardo (Renault), ultimul fiind o aparitie surprinzatoare, explicabila prin faptul ca a treia sesiune din calificari a fost data peste cap de accidentul provocat de danezul Kevin Magnussen (Haas). Una dintre consecinte a fost ca, nemaiavand timp sa plece in turul de calificare, olandezul Max Verstappen, implicat in accident, va pleca de pe locul 11!

As spune ca in sfarsit se intampla ceva si in Formula 1-2019, ca intrasem in fandaxie cu dominatia totala a Mercedes…

* PROGRAMUL TV, 10.06.2019:
12:00 Tenis, WTA, Digi 4 Turneul din s’Hertogenbosch
13:00 Tenis, WTA, Digi 2 Turneul din Nottingham
16:05 Ciclism Eurosport Criteriul Dauphine
21:45 Fotbal, Preliminarii EURO 2020, Pro TV Malta – România