* COSR a anuntat ca purtatoarea de drapel pentru Romania la Jocurile europene de la Minsk (21-30 iunie) va fi puscasa Laura Coman, campioana eurpeana anul acesta la aer comprimat si medaliata cu bronz in proba pe echipe, unul dintre cei 3 sportivi romani care si-au asigurat de pe acum prezenta la JO-2020 de la Tokio, alaturi de inotatorul Robert Glinta si atleta Florentina Iusco.

* Pentru ca vorbim de tir, iata ca se petrec lucruri interesante la Federatia romana de tir sportiv, Adunarea generala de zilele trecute revocandu-l din functia de presedinte pe Sorin Babii, cu majoritate calificata de voturi, dar a si facut un gest de mare sportivitate, votandu-l cu 45 de voturi din 46 (o abtinere) pe Sorin Matei interimar, pentru a coordona alegerile din 2 august 2019, cand a fost convocata AG.

Acest apel la Sorin Matei, fost secretar general al FRTS, dar plecat pentru o vreme, in stilul marelui campion, discret, fara publicitate (ca si acum, de altfel, la revenirea atat de dorita), dovedeste increderea deplina in calitatea omului de sport care este Sorin Matei, o personalitate echilibrata, de o corectitudine ireprosabila.

* In legatura cu participarea romaneasca la Jocurile Europene din capitala Belarus, o competitie polisportiva aflata inca in cautarea unei personalitati (explicabil, suntem doar la a 2-a editie), asteptam de la Comitetul olimpic si sportiv roman, mai vioi in comunicare in ultima vreme, informatiile de ultima ora.

* Gabriela Ruse, nr. 201 mondial, venita din calificari, a ajuns in optimi in turneul de la Nottingham, dupa ce a invins-o miercuri, cu 6-3, 6-3, pe favorita 10 Evghenia Rodina, dar nu pe iarba, ci pe hard, dupa 2 zile de intrerupere gazdele decizand sa transfere meciurile pe teren acoperit, de fapt sub baloanele uriase, cu 4 terenuri unul langa altul!

Asta este situatia, ne bucuram pentru Ruse, care avea nevoie de un moment bun in cariera, in tentativa ei de a apropia valoarea noii generatii cu cea aflata acum la varful carierei, distanta intre jucatoarele romance din WTA fiind, acum, destul de mare.

* Van Aert, victorie la contratimp, Adam Yates, noul lider, Chris Froome, fractura de bazin in recunoastere, rateaza Turul Frantei, acestea ar fi principalele stiri, dar parca mai ales ultima tine capul de afis, de miercuri din Criterium Dauphine, cursa ciclista de valoare, ajunsa la editia a 71-a.

Recapituland, belgianul Wout Van Aert a fost cel mai bun pe cei 26,1 km ai contratimpului pe traseu valurit al etapei a 4-a, de la Roanne, cu timpul de 33’38”, dar britanicul Adam Yates, clasat in etapa al 6-lea, a facut o cursa excelenta, ajutat si de profilul traseului, preluand tricoul galben cu dunga orizontala neagra de lider.

In ce il priveste, Chris Froome, care, ca de obicei, anunta ca Turul Frantei reprezinta principalul sau obiectiv al sezonului (a si castigat de 4 ori Marea Bucla), el, impreuna cu echipa Ineos au iesit la o recunoastere a traseului, cazand absolut absurd, dubios chiar, pe un traseu nu foarte tehnic si in conditii lipsite de miza, presa anuntand o fractura in zona bazinului.

Accidentarea il face indisponibil pentru Turul Frantei-2019, astfel ca mult trambitatul succes de 5 editii castigate, cu care ar egala performanta suprema in aceasta intrecere de super-elita (ma rog, Lance Armstrong a avut 7 victorii finale, dar au fost sterse pentru dopaj), ramane un vis. Poate prea indepartat, oricum anul trecut ar fi putut rata prezenta, dar din alte motive, fiind iertat, ciudat, de la o pedeapsa logica pentru dopaj cu salbutamol…

* PROGRAMUL TV, joi, 13.06.2019:
10,30 Ciclism, Eurosport 2 Turul Ungariei
11:50 Scrimă, Eurosport 2 Campionatele Asiei: Tokyo
12:00 Tenis, WTA, Digi 4 Turneul din Hertogenbosch
13:00 Tenis, Digi 2 Turneul din Nottingham
16:00 Ciclism, Eurosport Criteriul Dauphine

18,00 Handbal M, TVR, Romania-Portugalia (preliminarii CE)
21:00 Atletism, IAAF, Eurosport Liga de Diamant: Oslo