* Purtatoarea de drapel a delegatiei Romaniei la Jocurile Europene de la Minsk, puscasa dinamovista Laura Coman, si-a respectat conditia de mare speranta olimpica si lidera a sportului romanesc, cucerind medalia de aur in proba de pusca 10 m cu aer comprimat, cu un nou record european in finala probei, pe care a survolat-o, cu 251,3 puncte.

Eleva antrenorului Olimpiu Marin (ambii sunt in fotografie) se calificase fara mari probleme in finala, cu 626,7 puncte, trecand cu zambetul pe buze peste aceasta proba de forta, nu numai mentala, cum ti-ai inchipui ca se intampla la tir, dar si fizica, pentru ca, iata, a ridicat si coborat, a pus in umar, a tinut directia perfecta, la milimetru, pe tinta si a tras de vreo 100 de ori. Si e vorba de peste 7 kilograme, totul incotosmanata in echipament de piele, cu bocanci in picioare in toiul verii!

Cine crede ca tirul este un sport asa, mai de loisir, se inseala amarnic, iar trairile mai ales de ordin psihic dintr-un concurs la varf, de obiectiv (sa nu uitam ca Laura Coman, fosta Ilie, este una dintre micul grup al sportivilor romani, doar 3, deja calificati la JO-2020) se inseala, iar un presedinte de federatie cu tactul si calmul lui Sorin Matei (alegerile sunt la inceputul lunii august) este fix ce trebuie, mai ales ca vine din afara fenomenului, fara bisericute, asa ca asigura, iata, linistea atat de necesara performerilor.

* La Minsk, competitia aflata abia la a doua editie, inca in cautarea unui profil si a unei structuri atat atractive pentru publicul larg, cat si pentru performeri, ne mai putem lauda pana acum cu 3 medalii de bronz, cucerite la un sport mai putin practicat la noi, dar foarte popular in zona, sambo, trofee cucerite de Alina Petronela Paunescu (+81 kg), Daniela Poroineanu (56 kg) si Anda Mihaela Valvoi (64 kg).

De asemenea, la atletism Mihai Donisan (elevul lui… Sorin Matei, de care tocmai ce v-am vorbit in alt context) si Florentina Iusco (calificata si ea la Tokio) au ocupat locul 4, intr-un concurs pe serii, altfel decat cele obisnuite, iar la gimnastica ritmica, in finala de panglica Andreea Verdes a incheiat pe 5, cu 18,100 puncte.

* De ciclism v-am scris ieri (locul 40 Eduard Grosu doua abandonuri), nu-mi mai face nicio placere sa revin.

* Cum cu inima stransa scriu acum de unul dintre cele mai proaste meciuri de tenis pe care le-am vazut in viata mea: Jelena Ostapenko-Mihaela Buzarnescu, 6-4, 6-4, in primul tur la Eastbourne, o naclaiala de greseli incredibile (castigatoarea a avut 10 duble greseli, dar nu a fost lasata sa piarda), Mihaela fiind de nerecunoscut fata de anul trecut. A condus de doua ori cu 4-2, dupa care s-a prabusit, culmea, fara sa o impinga nimeni.

Pare sa ilustreze perfect, din pacate, tocita “N-a dansat decat o vara…”. O tristete!