* Desi am stat pana la ora asta pentru a consemna ultimele meciuri ale grupei B a CE de fotbal U21, nu pot incepe fara o stire frumoasa foc: cuplul de conjunctura al romancelor Simona Halep/Raluca Olaru a reusit lovitura primei zile a turneului de 1 milion de dolari de la Eastbourne, eliminand, cu 7-6 (5), 7-5, perechea desemnata favorita nr. 1, Gabriela Dabrowski (Canada)/Yi-Fan Xu (China).

Hotarate in ultimul moment sa intre impreuna la dublu, la dorinta Simonei in special de a juca cat mai mult pe iarba, la acest prim turneu pe suprafata respectiva, in perspectiva Wimbledonului, iata ca fetele noastre au ajuns in sferturi si vor juca, bucurandu-se si de victorii! Si, deocamdata, de 8.109 dolari si 100 de puncte WTA.

* Duminica s-au incheiat si meciurile grupei B a Europenelor de fotbal tineret U21, rezultatele (Germania-Austria 1-1 si Danemarca-Serbia 2-0) consfintind calificarea in semifinale a Germaniei, de pe primul loc, cu 7 puncte, precum si faptul ca Danemarca a pierdut orice speranta de a prinde locul 2 norocos pentru semifinale, fiind deja depasita de Italia, din Grupa A, intr-un clasament provizoriu al echipelor de pe locul secund.

Desi noi astia, mai batriori, ne-am amintit un meci in care s-a cazut la pace, la Mondialele echipelor mari din Spania ’82, cand fratii de limba si cultura germani si austrieci s-au inteles cu scorul care le-a dus pe ambele in faza a doua (au fost scene de pomina atunci, un seic kuweitian, tara scoasa din cursa, intrand pe teren la meciul echipei sale, la aflarea… Anschluss-ului), de data aceasta, fara sa forteze, cele doua formatii au incheiat cu un rezultat logic.

Apropo, acest fel de rezultat, care convine ambelor echipe, fara sa faca vreo intelegere, s-au mai vazut (eu ma gandesc si la un Argentina-Romania 1-1, de la Napoli, la Italia Novanta), nu poti condamna un soi de instinct de conservare…

Mai mult, germanii au deschis scorul prin Waldschmidt, in minutul 15, Austria egaland in minutul 24, prin Danso. Era si greu sa faci potlogarii, radea lumea de ei, pentru ca Germania avea un golaveraj de plus 7, iar Austria diferenta zero, ceea ce insemna ca vienezii ar fi jucat singuri.

* In cealalta partida, Danemarca a fost aproape sa se plaseze pe un loc 2 competitiv. Dupa ce au marcat prin Bruun Larsen (21) si Rasmussen (51), au mai marcat o data in minutul 58, dar golul, cu care ar fi depasit Italia in amintitul clasament separat, le-a fost anulat de VAR.

S-a facut intr-un fel dreptate, pentru ca italienilor li s-a refuzat la fel un gol la 0-1 cu Polonia, la vremea respectiva laudand, eu cel putin, corectitutinea arbitrajului asistat, care a lovit direct in gazde.

Chiar, acum imi dau seama, VAR-ul nu poate fi “gazdar”!

Clasamentul final al grupei B:
1. Germania 7 puncte (10-3)
2. Danemarca 6 (6-4)
3. Austria 4 (4-4)
4. Serbia 0 (1-10)

In aceste conditii, clasamentul echipelor de pe locul secund, castigatoarea fiind calificata in semifinale, se prezinta in acest moment astfel:

1. Italia 6 (6-3)
2. Danemarca 6 (6-4)
3. Franta 6 (3-1), un meci mai putin disputat.

Este clar ca in acest moment, italienii se roaga cu cerul si pamantul sa-i batem pe francezi, fie si cu un gol diferenta, pentru ca este mai greu sa se roage ca francezii sa ne dea noua un masacru la mai mult de 2 goluri diferenta. La infrangere la 2 goluri ne calificam tot noi! Si, iata, imediat imi vine in minte ca in preliminarii am avut cea mai buna aparare din toate formatiile, cu doar 4 goluri incasate.

* Asadar, luni seara avem incheierea grupelor, iar toata lumea va fi cu ochii pe Romania-Franta, care, nu-i o speculatie, ci o constatare, pleaca de la un scor care duce ambele echipe in semifinale, cu Romania pe primul loc si Franta cu primul loc asigurat in clasamentul echipelor de pe pozitia a doua in grupe.

Deocamdata, sa va spun ca UEFA a anuntat brigada de arbitri, bulgara, care va conduce aceasta veritabila finala a grupei la Cesena.

La centrul va fi Gheorghi Kabakov, 33 de ani, avandu-i la margine pe Martin Margaritov si Divan Valkov, al patrulea arbitru va fi scotianul de la partida noastra cu Croatia (si nu as zice ca nu ne-a purtat noroc), Bobby Maden, iar cei doi oficiali de la VAR au fost desemnati spaniolii Xavier Estrada Fernandez si Ricardo de Burgos.

In fine, vom vedea ce va fi, eu sunt convins ca va fi bine, dar pentru amuzament voi reproduce o declaratie a lui Niels Frederiksen, managerul Danemarcei, data inaintea jocurilor de azi. Zicea nea Niels ca sistemul de desfasurare a favorizat Romania si Franta. Nu, ii spun eu, s-au ajutat singure, ca au strans 6 puncte din tot atatea posibile. Pai, vikingule drag, asa si tu ai fost avantajat, ca stiai ca pentru a depasi Italia si a avea o urma de speranta trebuie sa dai 3-0, nu?

Cat priveste sistemul, acesta era cunoscut de multa vreme, ca asa se intampla de ani si ani, sunt 12 echipe, cu 3 grupe de 4. De la editia viitoare nu vor mai fi astfel de probleme, din 2021 cu gazde Ungaria si Slovenia turneul final se va disputa cu 16 echipe (4 grupe de 4), dupa cum a decis forul european chiar anul acesta, pe 6 februarie.

In fine, iata programul complet al zilei si clasamentul grupei C inaintea acestora:

Grupa C:
24 iunie: Franța – ROMÂNIA (22:00, TVR 1, TVR HD), Croația – Anglia (22:00, TVR 2, înregistrat TVR HD 00:00)
Clasament:
1. ROMÂNIA 6 puncte (8-3)
2. Franța 6 (3-1)
3. Anglia 0 (3-6)
4. Croația 0 (1-5)

* PROGRAMUL TV, marti, 25.06.2019:
10,00 Jocurile europene de la Minsk, TVR 1 – tenis de masa
13:00 Tenis, WTA, Digi 2, Digi 4 Turneul din Eastbourne
13:00 Tenis, Eurosport Calificări Wimbledon
14,00 Jocurile europene de la Minsk TVR 2 – kaiac-canoe
18,00 Jocurile europene de la Minsk TVR 1 – tenis de masa