Cel mai impozant cotidian sportiv al Frantei si nu numai, L’Equipe, exemplu de echilibru in multe situatii, a dat tonul comentariului la meciul Romania-Franta 0-0 alegand drept principal moment, “Le fait”, cum rubricizeaza ei cronicile, “Un penalty neacordat pentru Romania”.

Iata alineatul integral: “La putin timp dupa primul sfert de ora de joc, Romania a ridicat tonul si a dat peste cap aparea albastra. La o centrare extrem de precisa in spatele liniei franceza, Hagi l-a lansat si gasit pe Cicaldau in preajma punctului de penalty. Doar Kevin Amian l-a urmarit pe atacantul roman, pe care l-a impins din spate cu bratul drept. Pe moment, arbitrul nu a vazut faultul, dar nu a solicitat nici VAR. Din fericire pentru les Bleus, pentru ca penalty-ul a parut evident.”

Un alt lucru care i-a impresionat pe gazetarii francezi, pana la a da un alt subtitlu in comentariul lor, a fost “11.000. Peste 11.000 de suporteri romani au umplut tribunele stadionului Dino-Manuzzi din Cesena. Intr-o atmosfera, ei au sustinut selectionata de tineret, care cuprinde si cativa titulari ai primei reprezentative. De notat ca au aplaudat La Marseillaise inainte de meci”.

De asemenea, in pofida scormonitorilor prin ungherele mai dubioase ale netului, adica prin postarile nemultumitilor, La Gazzetta dello Sport isi incepe comentariul cu o observatie clara, de bun simt si obiectiva pana la detasare: “Spania si Franta, Germania si Romania. Acesta este cel mai bun tineret fotbalistic al Europei. Si nu, Italia nu se afla aici. Azzurri sunt in afara Europenelor, condamnati de un super-anuntat 0-0 in Franta-Romania la Cesena, dar mai ales din cauza nenorocitei infrangeri in fata Poloniei in al doilea meci al grupei.

Azzurri la 6 puncte, Franta cea mai buna de pe locul 2 din grupe cu cele 7 puncte ale sale. Este un faliment, inutil sa-l negam. De ce echipa noastra Under 21 nu a ajuns in semifinale si, ca urmare, nu s-a calificat nici pentru JO de la Tokio 2020: fotbalul italian este in afara Jocurilor pentru a treia editie consecutiva…”

Cotidianul milanez, cel mai vechi ziar de sport cu aceasta continuitate din istoria presei, anunta si demisia selectionerului Di Biagio, care din trei CE nu a trecut in doua ocazii de faza grupelor, in una singura ajungand in semifinale.

Apoi, dupa o scurta descriere a unor faze de joc, in care se aminteste si de penalty-ul neacordat romanilor in minutul 18, dar si de faza in care francezii erau sa-si inscrie un autogol, La Gazzeta subliniaza: “Este un rezultat istoric pentru Romania, care se califica la Jocuri pentru prima oara dupa 1964. Si atunci, JO au fost la Tokio…”

Acestea au fost cateva extrase din presa adversarilor nostri, directi sau indirecti, de luni seara, iar echilibrul si bunul simt ar trebui sa ne dea de gandit…

* Sa nu uitam, insa, ca in aceste zile se disputa si Copa America, ajunsa la faza sferturilor de finala, care au fost batute in cuie dupa ce Uruguay (cele mai multe trofee sud-americane, 15!) a invins, pe Maracana din Rio de Janeiro, Chile cu 1-0, iar Ecuador si Japonia au incheiat 1-1 la Belo Horizonte, in cadrul grupei C, in fata a doar 9.000 de spectatori.

Asadar, sferturile de finala si programul acestora ale Copa America sunt urmatoarele:
Vineri, 28 iunie
Brazilia – Paraguay (Porto Alegre, Arena do Gremio, 03:30)
Venezuela – Argentina (Rio de Janeiro, Maracana, 22:00)
Sâmbătă, 29 iunie
Columbia – Chile (Sao Paulo, Arena Corinthians, 02:00)
Uruguay – Peru (Salvador, Arena Fonte Nova, 22:00)