* In sfarsit, Ferrari, cu marea speranta Charles Leclerc, a spart monopolul Mercedes in Formula 1, monegascul reusind pole-position in Marele Premiu al Austriei, cu un nou record al circuitului Red Bull din padurea de langa Spielberg.

Ceea ce este imbucurator pentru ferraristi este maniera in care a reusit sa prinda fruntea grilei de start Leclerc: primul in Q3 inaintea ultimei tentative, dar cu un final mai slab, monegascul a mai facut, la limita timpului, un tur de calificare, reusind tocmai pe acel sector, al 3-lea, cea mai buna evolutie.

Ceea, in schimb, nu prea este o placere pentru suporterii Calutului cabrat este ca din nou Sebastian Vettel a fost nevoit sa renunte la Q3, ramanand pe locul 10 pe grila. Fie forteaza monoplasul, fie echipa a ales sa se concentreze pe cel mai bine clasat, adica Leclerc.

Alaturi de Charles Leclerc pe prima linie a grilei, duminica, se va afla Lewis Hamilton (Mercedes), al treilea timp din calificari fiind realizat de Marc Verstappen, de la echipa care are in proprietate circuitul austriac, Red Bull.

De altfel, olandezul are si cei mai multi suporteri in jurul superbului circuit, astfel ca in fine cursa de maine pare sa aiba ingredientele necesare unui interes mai mare, dupa ce dublele Mercedes, atat pe grila de start, cat si in clasamentele Marilor Premii de pana acum, devenisera de-a dreptul plictisitoare…

* Echipa feminina de tenis de masa a Romaniei (Eliza Samara, Dana Dodean Monteiro, Bernadette Szocs) a cucerit medaliile de argint la Jocurile Europene de la Minsk, la tenis de masa, trecand la un pas (pe care il pot face insa foarte bine in toamna) de calificarea directa la JO-2020, dupa ce au pierdut finala de sambata, cu 0-3, in fata Germaniei.

De fapt, au pierdut in fata a doua chinezoaice (cu antrenoarea, trei) si a unui baietoi, selectionata Germaniei fiind o oaste de stransura, cu un lot intreg naturalizat, 4 jucatoare din primele 5 din aceasta tara fiind asiatice sadea, mai spre retragere, cand nu prea mai au vreo sansa sa prinda trupa tarii natale.

Oricum, laudabila, exceptionala chiar, prezenta in continuare in varf a fetelor noastre, campioane europene en-titre pe echipe (in finala au invins… Germania, dar asa e si in ping-pong), aflata tot timpul in fruntea bucatelor.

* Luptatoarea Kriszta Tunde a obtinut, pentru lotul nostru, o medalie de bronz, la categoria 62 kg, la Minsk, astfel ca acest moment, inaintea ultimei zile, bilantul Romaniei la editia a doua a Jocurilor Europene este de 2 medalii de aur (puscasa Laura Coman, canoistii la 2-1000 m Catalin Chirila si Victor Mihalachi), 3 de argint si 5 de bronz, dar la doar 5 discipline, din cele 15 la care am participat. Sa speram ca in ultima zi vom mai cuceri si la gimnastica artistica (in concursul special pe aparate) si la box, acestea fiind sporturile care impart ultimele seturi de trofee in ultima zi de concurs.

* Victorie frumoasa, dublata de o calificare in elita, a voleibailstelor romance, castigatoare ale Silver League, dupa o finala cu Golden Set in fata Slovaciei, pe care, dupa 1-3 in prima mansa, au invins-o cu 3-0 (25-22, 25-14, 25-17) in retur, egaland, dupa care, in decisivul set amintit, au depasit-o la mare lupta, cu 15-12.

Ceea ce este imbucurator este ca aceasta calificare in Golden League coincide cu aparitia unei noi generatii, fix ca la fotbal, majoritatea jucatoarelor avand cariera in fata.
* PROGRAMUL TV, duminica, 30.06.2019:
08:00 Snooker Eurosport 1 CM: Wuxi, China
12,00 Jocurile Europene de la Minsk TVR HD – box, finale
13,00 Jocurile Europene de la Minsk TVR 2 – gimnastica artistica, finale
13:00 Caiac Canoe Eurosport 2 Cupa Mondială: Ljubljana
16:00 Formula 1, Cursa Digi 1 Marele Premiu al Austriei
16,30 Jocurile Europene de la Minsk TVR HD, TVR 3 – lupte, finale
21:45 Fotbal, EURO 2019, TVR 1 Finala
22,00 Jocurile Europene de la Minsk TVR 2 – Ceremonia de inchidere
23:00 Atletism, IAAF Eurosport Liga de Diamant: Statele Unite