* Jocurile Europene, editia a doua, s-au incheiat duminica la Minsk, cu 3-4 rezultate absolut onorabile, chiar excelente ale sportivilor romani. Vorbesc, evident, de cele doua medalii de aur, cucerite in discipline olimpice, la tir, prin puscasa Laura Coman, cu un nou record continental in finala, si de canoistii Catalin Chirila si Victor Mihalachi, la c-2 1000 m.

De asemenea, ne putem lauda cu argintul obtinut de echipa feminina de tenis de masa (Bernadette Szocs, Elizabeta Samara si Daniela Dodean), precum si argintul de la dublu mixt, cu Ovidiu Ionescu/Bernadette Szocs. Dar doar atat, sa fim bine intelesi!

Ar mai fi la rigoare si bronzul luptatoarei Kriszta Incze, dar in rest, sa am iertare, cele 10 medalii stranse in total, cu 2-3-5 (bilant oricum mai slab decat la prima editie, cand au fost 12 medalii, 3-5-4, atat la numar, cat si la calitate) sunt nesemnificative, mai ales in acest an preolimpic. Asta pentru ca 5 medalii, 1 argint si 4 de bronz, au fost obtinute la gimnastica aerobica si sambo, in Romania, subfinantata la sange in sport, acestea reprezentand mai mult sporturi de loisir.

* Semnificativ, mai mult chiar decat ne imaginam, si inca din mai multe unghiuri, a fost ceea ce s-a intamplat in ultima zi, cand au fost programate finalele pe aparate la gimnastica artistica si la box.

La box, merge repede cu descrierea, ca nu am avut nici un finalist/nici o finalista, nici macar un om pe podium (la acest sport semifinalistii invinsi primesc bronz fara sa mai lupte), dar la gimnastica artistica e prapad!

La baieti, nimeni, nici macar nu am figurat in program, iar la feminin a fost doar Denisa Golgota, la barna si sol, unde a ocupat locurile 4, respectiv 6, ultimul. Imi pare rau, dar lidera actuala a gimnasticii feminine romanesti dovedeste o dezinvoltura cand greseste de te sperie! Face erorile parca ostentativ, le subliniaza, nu stii ce sa mai crezi.

Stiam, si s-a tot repetat, ca la Minsk am avut o delegatie “di granda”, cu 123 de sportivi, la toate cele 15 discipline, adica mai multi decat la Jocurile Olimpice. Pai atunci, de ce la gimnastica fete era doar antrenorul Nicu Forminte, “asistat” de o doamna de la COSR, care statea in spatiul de concurs fara cel mai mic gest. Nu, nu era Alina Alexoi, macar ea se pricepe la gimnastica, este o incurajare pentru sportivi, ci o persoana fara nicio treaba in sport, aciuiata pe acolo intr-un serviciu adiacent. A, probabil astepta sa fie vreo premiere, sa sara in sus in fata camerelor tv!

Dar ce ma mai mir eu, daca in delegatia oficiala de la Jocurile Europene (sportive) de la Minsk a fost inclusa directoarea generala a TVR, o doamna Doina Gradea, in timp ce comentariile pe post au fost facute de oamenii de meserie din studiouri, pe monitoare?

Iar vreo eventuala scuza ca nu a fost competitie de obiectiv, fara mare miza, pe care o si aud, cade din plecare, pentru ca exista o miza importanta, rezultatele obtinute la atletism, badminton, ciclism, judo, karate, tenis de masa, tir cu arcul si tir sportiv contand pentru calificarea la JO de la Tokio-2020.

Or, sa nu uitam ca in afara de bravii fotbalisti de la tineret, care vor mai umple un lot pentru capitala nipona, pana in prezent Romania nu a calificat, mari si lati, decat 3 sportivi, Laura Coman, la tir (deja calificata, dinainte de Minsk, ca medaliata cu aur la CE), atleta Florentina Marincu-Iusco si inotatorul Robert Glinta!

Cine gandeste politica sportului nostru in aceste momente de restriste, economica in primul rand? Hai, inteleg, ministrul tineretului si sportului, desi a fost fotbalist de divizia C, habar nu are, ca nu stie nici cine a fost capitanul nationalei de tineret semifinalista in Italia, dar si la COSR facem totul praf?