* Atleta Alina Rotaru este al patruea sportiv roman (basca echipa de fotbal U21) calificat la Jocurile Olimpice de la Tokio-2020, dupa ce a realizat baremul (inclusiv pentru Mondialele de la Doha), cu un rezultat exceptional – 6,91 m, in cadrul concursului Hanauerland-Spiele din orasul german Freistett.

Alina este, totodata, a doua lungimista din tara noastra, dupa Florentina Iusco, cu biletele de Tokio in buzunar, iar pentru CM de la Doha, de luna viitoare, ea completeaza un lot care cuprinde, deocamdata, pe Daniela Stanciu (inaltime), Florentina Iusco (lungime), Claudia Bobocea (1.500m), Narcis Mihaila (50 km marș), Andrei Gag (greutate), Andreea Panturoiu (triplu salt), Alin Firfirica (disc) si Alexandru Novac (sulita).

Aflata, in Germania, practic acasa, pentru ca a ales sa traiasca si sa se antreneze acolo, Alina Rotaru a facut un concurs foarte bun la Freistett, cu 3 recorduri ale arenei – 6,60 m, 6,65 m si 6,91 m, acesta din urma fiind si cea mai buna saritura din cariera, intr-o serie in mare progres, dupa cum se vede.

* Dupa voleiul feminin, calificat in Golden League, si baietii au reusit, prin castigarea Silver League, sa promoveze in elita europeana a acestui sport care, parca nu ne vine sa credem, are in palmares chiar si o medalie olimpica, bronz la Moscova-1980, dar si titluri europene si Ligi ale campionilor, intr-o vreme in care finalele se disputau intre echipe romanesti, in Pavilionul Expozitional, pentru ca nu aveam (ca si acum…) o sala in care sa incapa peste 10.000 de spectatori!

Pentru a reusi aceasta performanta de certa valoare, Romania a invins in finala Grecia, cu 3-0, dupa ce o invinsese si in deplasare.

* La 3 ore dupa incheierea, cam in coada de peste, cum va spuneam aseara, Marelui Premiu al Austriei, de pe circuitul Red Bull, din padurea de langa Spielberg, comisarii de cursa au decis ca aceasta cursa din Formula 1 revine lui Max Verstappen, pilotul olandez nr. 1 de la echipa… Red Bull-Honda.

Astfel, depasirea agresiva impotriva lui Charles Leclerc (Ferrari) in turul 69 (din 71 ai cursei), care l-a obligat pe monegasc sa iasa in decor, dupa o ciocnire cu monoplasul Red Bull, a fost “validata”, nefiind data nicio sanctiune fata de cel care a trecut, in conditiile respective, primul linia de sosire.

Astfel, s-a ajuns la a doua mare deceptie din tabara Ferrari, dupa decizia luata in Canada contra lui Sebastian Vettel, dupa ce germanul Scuderiei a intrat pe pista in fata lui Lewis Hamilton.

Iata cum suna o parte din comunicatul de azi-noapte al comisarilor din Austria: “Masinile 33 (a lui Verstappen, n.mea, LO) si 16 (a lui Leclerc) s-au angajat in virajul 3 unul langa altul, dar nu exista in mod evident suficient loc pentru amandoua. La iesirea din viraj, a existat un contact intre cele doua masini. Vazand ansamblul circumstantelor, nu consideram ca unul dintre cei doi piloti sa fie responsabil deplin sau de o maniera predominanta. Nu consideram ca a fost un incident de cursa”. Adica, ramane ca-n gara…

Britanicul Lewis Hamilton (Mercedes) ramane lider autoritar in clasamentul pilotilor, cu 197 de puncte, urmat de coechipierul lui finlandez Valtteri Bottas – 166 puncte, si Verstappen – 146 puncte. La constructori, pe primul loc este Mercedes, 363 de puncte, urmata de Ferrari, 228 p, Red Bull, 169 p etc.

Urmatorul Mare Premiu, al Marii Britanii, va avea loc la Silverstone pe 14 iulie.