Viitoarea adversara a Simonei Halep in optimile de finala ale Turneului de la Wimbledon este o debutanta, si ce debutanta, intr-un astfel de turneu major, americanca de 15 ani Cori Gauff.

Merita sa aflati mai mult despre acest fenomen, care poate primi chiar caracterizare de revelatia deceniului, nu a anului, de vreme ce a reusit sa treca, la prima participare pe tablou (dupa 3 victorii in calificari) 3 tururi la Londra, ultimul vineri seara in fata slovenei Polona Herzog, dupa un neverosimil 3-6, 7-6 (7), 7-5, in 2h45′!

Iata ce inseamna sa faci sport in scoala, ce inseamna sa ai o educatie a concurentei inca de la cele mai mici varste, chiar daca nu ajungi foarte departe (cum nu au ajuns parintii campioanei despre care vorbim. Tatal a fost baschetbalist la Georgia State University, iar mama, atleta la Florida State University, adica la scoli de stat, familie modesta, ridicata prin sport, ambii cu bursa, iar mama a crescut-o pe “Coco” acasa, unde i-a si fost profesoara.

Ca oameni de sport, iata, cu gene deosebite, Cori masoara la 15 ani 1,76 m, cei doi soti Gauff si-au dat seama de talentul ei, invatand-o tenis, acasa, in Delray Beach, Florida, dupa care, la 10 ani, a fost preluata de Gerard Loglo de la New Generation Tennis Academy in Delray Beach.

Evident, industria s-a pus in miscare, americanca ajungand la scoala lui Patrick Mouratoglou, antrenorul Serenei Williams, urmand un stagiu de pregatire la Nisa. La 13 ani a fost cea mai tanara finalista a turneului de junioare de la US Open, un an mai tarziu, in 2018, a castigat la Roland Garros, pentru ca anul acesta sa debuteze in circuitul WTA, unde inainte de Wimbledon jucase destul pentru a ajunge la loculĀ  313.

In acest moment, a urcat 174 de locuri, fiind pe 139, iar in ce priveste banii castigati din tenis a sarit de la 75.011 dolari pana acum o saptamana la 223.464 dolari adjudecati doar la Wimbledon.

Pentru a ajunge aici, in primele doua tururi a trecut de jucatoare de prima mana, Venus Williams, cu 6-4, 6-4, in primul tur, deschizandu-si singura calea prin eliminarea unui cap de serie, apoi, in turul 2, de Magdalena Rybarikova, cu 6-3, 6-3.

Asadar, pana aseara nu pierduse niciun set, dar a demonstrat ca si in situatii grele stie sa se descurce, intorcand scorul in fata unei jucatoare aflate pe locul 60 mondial, Polona Herzog.

Asa, ca sa dam seama despre ce este vorba intr-o lume in care toti se bat pe valori, ar mai trebui sa va spun ca adolescenta “Coco” Gauff a si semnat un contract multianual cu producatorul italian de alimente Barilla (care il are sub contract si pe… Roger Federer), intelegerea fiind parafata in martie 2019, exact in ziua in care a implinit 15 ani (13 martie).

Evident, in optimi va fi altceva, sunt sigur, pentru ca Simona Halep vadeste o forma de zile mari. Dar o asemenea isprava, precum cea a adolescentei din Florida, merita, cum spuneam, scoasa in evidenta!