Acest blog, cred ca v-ati dat seama pana acum, se ocupa cu sportul de performanta, dar nu poate neglija evenimentele din sportul romanesc cat de cat semnificative, in special in sporturi de mare impact mondial, cum este ciclismul.

De data aceasta, iata, nu stiu cum sa o iau. Pe de o parte, se disputa o competitie internationala de ciclism in Romania, Turul Sibiului, una dintre cele extrem de putine, in care o serie de oameni inimosi se straduiesc, spre lauda lor, sa tina aprinsa flacara acestei discipline la noi.

Dar, pe de alta parte ma uit de doua zile pe unde apuc (ca popularizarea la noi este spre zero, cu o bara groasa si aplauze penibile la cate un locsor caldut) si nu-mi vine sa cred ce vad.

In primul rand, Federatia romana de ciclism a inscris si echipa Romaniei, dar parca a facut-o ca in snoava aia populara, ca sa o faca de ras, cu numai 4 ciclisti (in loc de 6, cat este in regulament), parca de stransura, veniti pe acasa: Serghei Tvetcov, din SUA, anuntat si la Jocurile Europene de la Minsk, dar inexistent acolo, apoi Eduard Grosu, venit probabil cu prilejul zilei de nastere a mamei sale, Marius Petrache si Dan Mihai Babaita.

In acest moment, dupa doar 2 etape, echipa Romaniei (imi este si rusine sa scriu asa ceva…) nu mai figureaza in clasamente, unde conteaza cel putin 3 rutieri de la fiecare trupa (probabil de aceea se falsificasera actele de debut, ca sa figureze si Romania, ca echipa nationala), pentru ca a ramas intr-un singur concurent, daca va puteti imagina asa ceva!

In prima etapa, Marius Petrache  si Dan Babaita au abandonat, ca si presedintele FRC, Eduard Novak, in continuare penibil la starturi de competitii ca sa se imbrace frumos cu echipa pe persoana fizica, ii poarta si numele, iar in a doua, Eduard Grosu a venit “la felinare”, cum se spune, dupa timpul de control, adica avand o intarziere de 49’58”.

De fapt, asa-zisa echipa a Romaniei are un singur ciclist sub aceasta denumire (falsa, de vreme ce in ierarhii nu mai exista), Serghei Tvetcov, locul 5 la general, dupa un loc 4 in etapa a 2-a. Ciclist naturalizat acum vreo 5 ani, care concureaza in SUA, nu a aparut deloc in Europa pana acum in 2019…

Ma scuzati, dar totul seamana cu o bataie de joc, un afront adus ideii de sport, sa intarzii o ora in 163 km, la o medie orara a castigatorului de 36 km, inseamna sa mergi ca plimbaretii, cu 25 km/h, un postas mai vioi mergea mai repede.

Altfel, dupa 2 etape la general conduce un costarican de la Androni Giocattoli, Kevin Rivera, care a castigat etapa a 2-a, de la Balea Lac, dupa ce prima etapa revenise unui elvetian, Justin Paroz, de la o echipa de care nu am auzit in viata mea – AKROS – Thomus.

In incheiere, iata doua comunicate de pe contul de Facebook al FR Ciclism, care da masura distrugerii metodice a acestui sport, programata astfel de actuala conducere. Primul se refera la o echipa de juniori, alcatuita din doar 4 sportivi, dovada a inexistentei, pur si simplu a sportivilor de performanta, iar a doua produce o aberatie fara seaman, amestecand obligatiile federale cu bugetul judetean, noaptea mintii, cum spune un clasic in viata:

“Echipa natională de juniori șosea, sub bagheta lui Viorel Florin Grosu, se îndreaptă spre Belgrad, unde va concura cot la cot cu cele mai puternice echipe naționale, în cadrul competiției Trofej Milan Panic. Succes, băieți!”

“Ne pare rău să venim cu vești de acest fel, dar Campionatele Naționale de Șosea pentru Copii 2019 vor suferi, după cum ați putut constata în calendar, o amânare pentru data de 24-25 august. Atât Federația Română de Ciclism, cât și organizatorul, CS Intersport, regretăm acest fapt, dar în privința motivului care a stat la baza deciziei nu am putut face nimic. Din cauza întârzierii votării bugetului din acest an, in județul Harghita finanțările nerambursabile pe care se bazează această acțiune sportivă, sunt acordate doar după 1 august. Promitem totuși un eveniment memorabil la finalul lunii viitoare!”

* PROGRAMUL TV, duminica, 07.07.2019:
08:00 Motocros Eurosport 2 CM: Indonezia
09:30 Motociclism Eurosport CM: Germania
13:00 Superbike Eurosport 2 CM: Donington
16:00 Ciclism Eurosport Turul Franței
23,00 Fotbal Eurosport Copa America Brazilia-Peru (finala)

FOTO: Imaginea este trimisa pe messenger de un prieten din Sibiu, pe contul personal, care imi semnala lipsa totala de interes fata de competitie. Asa si este, avem treburi serioase, dupa amiaza – la TURUL FRANTEI!