Mai rar ca o etapa contratimp pe echipe sa trezeasca atatea pasiuni precum aceasta, a doua din Turul ciclist al Frantei 2019, mai ales ca era la inceput, iar ordinea plecarii in cursa tinea seama de clasamente, la egalitati fiind luate in calcul locurile rutierilor, astfel ca se pleaca in ordinea ierarhiei la zi.

Si, ce sa vezi, prima la start a fost redutabila Ineos, fosta Sky, mai ales ca detinatorul trofeului, Geraint Thomas, avusese ceva probleme in ziua inaugurala, sambata. In mod normal, formatia britanica a facut un timp bun, instalandu-se in fruntea clasamentului.

Dar ghinionul lor avea sa fie total: dupa ce au vazut defiland prin fata 20 de echipe care nu au reusit sa-i depaseasca, facandu-si socoteala ca vor urca pe prima treapta a podiumului, dupa ce au stat ore intregi pe scaunele cuvenite liderilor la contratimp, nu tu o dezmortire, nu tu o miscare, un suc, o pricomigdala, ceva in aerul conditionat al autobuzelor, aveau sa fie dati jos fix la ultima trupa programata.

Adica, Jumbo Visma, aflata in aceasta postura pentru ca detinea tricoul galben, prin olandezul Max Teunissen, Ineos au fost doborati, zdravan, cu 20 de secunde, de pe primul loc!

Ghinion total, dar adrenalina in continuare cat cuprinde pentru cei de la Jumbo, formatia olandeza ocupand primele locuri la general, in timp ce “galbiorul” lor, Teunissen, si-a marit binisor avansul in clasamentul general fata de concurentii de la celelalte formatii.

Notabil echilibrul in spatele olandezilor, cu Ineos la 20 secunde, asadar, cu Quick Step, locul 3 in etapa, la 21″, dar inca doua echipe, Katiusa si Sunweb, la 26″, despartite in ierarhia finala a etapei la zecimi si sutimi…

Luni avem o etapa lunga, de plat, dar destul de valurita, nu foarte usor de negociat, Binche-Epernay, 215 km, cu o prima premiera absoluta in actuala editie, orasul de start figurand pentru prima oara pe traseul Marii Bucle in cele 106 editii!

Cum o fi fost scapat din vedere si cat o fi costat sa obtina aceasta onoare, stiut fiind ca in comunitati se dau bani grei pentru aceste lucruri? Greu de spus, dar se vede cu ochiul liber ca pentru oamenii locurilor strabatute merita orice efort, multimile fiind absolut formidabile, nu e metru de sosea fara spectatori. Poate zilele viitoare voi da o poza sa vedeti ce inseamna o sarbatoare a sportului adevarat!

Iata clasamentul etapei a 2-a, contratimp pe echipe, Bruxelles-Bruxelles (medie orara, tineti-va bine, pe 27,6 km, 57,202 km!):

1 Jumbo-Visma 0:28:57
2 Team Ineos 0:00:20
3 Deceuninck-QuickStep 0:00:21
4 Katusha-Alpecin 0:00:26
5 Team Sunweb
6 EF Education First 0:00:28
7 CCC Team 0:00:31
8 Groupama-FDJ 0:00:32
9 Bahrain-Merida 0:00:36
10 Astana Pro Team 0:00:41

Clasamentul general individual dupa 2 etape:

1 Mike Teunissen (Olanda) Team Jumbo-Visma 4:51:34
2 Wout Van Aert (Belgia) Team Jumbo-Visma 0:00:10
3 Steven Kruijswijk (Olanda) Team Jumbo-Visma
4 Tony Martin (Germania) Team Jumbo-Visma
5 George Bennett (Noua Zeelanda) Team Jumbo-Visma
6 Gianni Moscon (Italia) Team Ineos 0:00:30
7 Egan Bernal (Columbia) Team Ineos
8 Geraint Thomas (Marea Britanie) Team Ineos
9 Dylan van Baarle (Olanda) Team Ineos
10 Elia Viviani (Italia) Deceuninck-QuickStep 0:00:31