Nu-mi pot scoate din minte o imagine, pe care nu am apucat sa v-o povestesc in prima zi a Turului ciclist al Frantei: Julian Alaphilippe era de serviciu la Quick Step, asa ca s-a lasat pe spate la masina tehnica, s-a incarcat de bidoane pentru coechipieri, apoi a luat-o din om in om sa imparta lichidul binefacator, pe caldura sufocanta din preajma Bruxelles-ului.

Si iata-l astazi, dupa doar 2 zile, castigator de etapa si noul tricou galben al Marii Bucle 106, o victorie obtinuta cu panas, dupa o caratura de unul singur de 16 km, a 11-a trecere a liniei de sosire din 2019 in aceasta postura, cu bratele ridicate si desfacute in “V”. De la… stiti dvs!

Cam despre asta este vorba in ciclism, sport de echipa, in care vedetele fac si “dejurna”, cum se spune in armata, dar sunt si protejati cand au ocazia sa castige.

Altfel, etapa a 3-a a TdF 2019, dintre Binche (premiera) si Eparnay, lunga de 215 km, a fost una clasica, in ritm alert, dovada formidabila medie orara, 45,99 km, ajutata, ce-i drept, si de portiunile mari de vant de spate, mana cereasca pentru pluton. Asadar, clasic ziceam, caratura de 5 rutieri din echipe mai putin cotate, dar avide de publicitate, Wellens, Delaplace, Ourselin, Rossetto si Offredo.

I-am mentionat nu numai pentru ca au dus evadarea peste 100 km, cu un pluton pe urme vioi, ci si pentru ca ei au permis contra lui Alaphilippe, pe Cotede Mutigny, cand francezul l-a prins pe Wellens, a trecut de el fluierand si dus a fost, prinzandu-l mai ales pe purtatorul tricoului galben, Max Teunissen, pe picior gresit, sleit de puteri pe micul deal de care vorbim.

Imediat, Deuceunink Quick Step a trecut pe fata, bulversand urmarirea, pana cand mustaciosul Alaphilippe a prins avans, dar si curaj, mai ales ca stia bine finalul de etapa, destul de tehnic si cu o catarare abrupta, de 8 la suta pe ultima jumatate de kilometru. Cu viraje si pante de urcat, urmaritorii nu s-au putut organiza, astfel ca Julian Alaphilippe a avut vreme sa se uite in spate, sa-si inchida tricoul, pentru a trece linia de sosire numai bun pentru poza de invingator.

Iata clasamentul etapei a 3-a:
1 Julian Alaphilippe (Franta) Deceuninck-QuickStep 4:40:29
2 Michael Matthews (Australia) Team Sunweb 0:00:26
3 Jasper Stuyven (Belgia) Trek-Segafredo
4 Greg Van Avermaet (Belgia) CCC Team
5 Peter Sagan (Slovacia) Bora-Hansgrohe
6 Matteo Trentin (Italia) Mitchelton-Scott
7 Sonny Colbrelli (Italia) Bahrain-Merida
8 Xandro Meurisse (Belgia) Wanty-Gobert
9 Wout Van Aert (Belgia) Team Jumbo-Visma
10 Thibaut Pinot (Franta) Groupama-FDJ

Tricoul galben, cum spuneam, chiar la intrarea in Franta, este purtat pentru prima oara in aceasta editie de un francez, care are sanse sa-l pastreze si marti, dupa o etapa tot lunga si plata, Reims – Nancy (213,5 km), valurita spre final, dar nu din cale-afara:

Clasament general:
1 Julian Alaphilippe (Franta) Deceuninck-QuickStep 9:32:19
2 Wout Van Aert (Belgia) Team Jumbo-Visma 0:00:20
3 Steven Kruijswijk (Olanda) Team Jumbo-Visma 0:00:25
4 George Bennett (Noua Zeelanda) Team Jumbo-Visma
5 Michael Matthews (Australia) Team Sunweb 0:00:40
6 Egan Bernal (Columbia) Team Ineos
7 Geraint Thomas (Marea Britanie) Team Ineos 0:00:45
8 Enric Mas (Spania) Deceuninck-QuickStep 0:00:46
9 Greg Van Avermaet (Belgia) CCC Team 0:00:51
10 Wilco Kelderman (Olanda) Team Sunweb