Etapa a 5-a a Turului ciclist al Frantei, de miercuri, Saint-Dié-des-Vosges – Colmar (175,5 km) a fost un fel de la pomul laudat, pentru ca se vorbea de un final din evadare, pentru ca traseul a fost de munte mediu, cu 4 puncte de catarare, intre care si unul de categoria a 2-a.

Media orara a fost de 43,41 km, ceea ce denota pregatirea exemplara cu care s-a prezentat toata lumea la aceasta editie, explicabil, pentru ca avem cel mai ravnit rendez-vous al anului in ciclism, iar atmosfera creata de spectatori este galvanizanta de-a dreptul.

Revenind, pe scurt, la cursa, trebuie spus ca nu s-a carat nimeni, in cele din urma, nici nu prea putea la o asemenea goana, oricum nesemnificativ, astfel ca s-a sosit la Colmar in pluton masiv, ceea ce i-a venit manusa sprinterului-ruleur Peter Sagan, in conditiile in care finisseurii puri erau storsi de energie.

Triplul campion mondial, imbracat in verdele liderului clasamentului pe puncte, si-a aratat detasat, la trecerea peste linia de sosire, carcasa masiva, impunandu-se cu o bicicleta, in fata lui Van Aert, in cautare de bonificatii de timp, in perspectiva viitoarelor zile, cand incepe si muntele inalt in Vosges.

Venit in fata, chiar neobisnuit de bine pentru un purtator de tricou galben, care, indeobste, evita zbuciumul finalurilor de etapa, Julian Alaphilippe a fost pe 10, aparandu-si cu brio bunul de pret pe care il poarta.

Clasamentul etapei a 5-a:
1 Peter Sagan (Svk) Bora-Hansgrohe 4:02:33
2 Wout Van Aert (Bel) Team Jumbo-Visma
3 Matteo Trentin (Ita) Mitchelton-Scott
4 Sonny Colbrelli (Ita) Bahrain-Merida
5 Greg Van Avermaet (Bel) CCC Team
6 Julien Simon (Fra) Cofidis, Solutions Credits
7 Michael Matthews (Aus) Team Sunweb
8 Nils Politt (Ger) Katusha-Alpecin
9 Jasper Stuyven (Bel) Trek-Segafredo
10 Julian Alaphilippe (Fra) Deceuninck-QuickStep

Clasamentul general inaintea etapei a 6-a, Mulhouse – La Planche des Belles Filles, nu foarte lunga, de doar 160,5 km, dar muntoasa, chiar cu o catarare de prima categorie mai aproape de start si o sosire in catarare, prima de anul acesta:

1 Julian Alaphilippe (Franta) Deceuninck-QuickStep 18:44:12
2 Wout Van Aert (Belgia) Team Jumbo-Visma 0:00:14
3 Steven Kruijswijk (Olanda) Team Jumbo-Visma 0:00:25
4 George Bennett (Noua Zeelanda) Team Jumbo-Visma
5 Michael Matthews (Australia) Team Sunweb 0:00:40
6 Egan Bernal (Col) Team Ineos
7 Geraint Thomas (Marea Britanie) Team Ineos 0:00:45
8 Enric Mas (Spania) Deceuninck-QuickStep 0:00:46
9 Peter Sagan (Slovacia) Bora-Hansgrohe 0:00:50
10 Greg Van Avermaet (Belgia) CCC Team 0:00:51