Etapa a 8-a, Macon – Saint Etienne (200 km) a Turului ciclist al Frantei s-a incheiat cu tot ceea ce se putea, in conditiile date, pentru marea sarbatoare a gazdelor, 14 Iulie, 230 de ani de la caderea Bastiliei: francezul Julian Alaphilippe va pleca duminica imbracat in tricoul galben, un alt francez, Thibaut Pinot, a prins, in sfarsit, loc pe podium, fiind al treilea la general.

Doar victoria de etapa nu a putut fi trecuta in contul tarii care ne gazduieste, dar evolutia invingatorului, belgianul Thomas De Gendt, a fost “sans reproche”, evadarea lui incapatanata, cu un efort deplin zeci de kilometri, fiind rasplata absolut meritata.

Astfel, iata, toata lumea este multumita, mai ales ca, sa nu uitam, ciclistii francezi slabisera serios alura, in ce priveste performantele, in ultimul deceniu, mai precis de cand s-au hotarat sa fie necrutatori cu dopajul, dupa dezastrul de imagine facut de Lance Armstrong, fost recordman de succese finale in Marea Bucla, dar acum pur si simplu scos din istorie.

Iar desfasurarea ostilitatilor, mai ales in ultimii 15 km, a avut si panasul, cum spun francezii, care sa inflacareze si milioanele de amatori de ciclsm din Hexagon, prima etapa din Masivul Central avand un final de toata isprava, mai ales de cand Alaphilippe a tasnit pe ultima catarare, punctata, dar si rasplatita cu bons in secunde, in urmarirea lui De Gendt, carat singur de mai multa vreme.

Iar pentru ca lucrurile sa fie pe placul gazdelor, Thibaut Pinot s-a lipit de Alaphilippe, colaborarea intre ei a fost perfecta, pana la capat, in asemenea masura incat Pinot a fost lasat chiar, normal, sa vina pe 2, cu bonificatie mai mare, pentru a-si securiza locul pe podium.

Clasamentul etapei a 8-a:
1 Thomas De Gendt (Belgia) Lotto Soudal 5:00:17
2 Thibaut Pinot (Franta) Groupama-FDJ 0:00:06
3 Julian Alaphilippe (Franta) Deceuninck-QuickStep
4 Michael Matthews (Australia) Team Sunweb 0:00:26
5 Peter Sagan (Slovacia) Bora-Hansgrohe
6 Matteo Trentin (Italia) Mitchelton-Scott
7 Xandro Meurisse (Belgia) Wanty-Gobert
8 Greg Van Avermaet (Belgia) CCC Team
9 Egan Bernal (Columbia) Team Ineos
10 Geraint Thomas (Marea Britanie) Team Ineos

Inaintea etapei a 9-a, valurita, dar nu din cale afara, Saint-√Čtienne – Brioude (170,5 km), clasamentul general se prezinta astfel:
1 Julian Alaphilippe (Franta) Deceuninck-QuickStep 34:17:59
2 Giulio Ciccone (Italia) Trek-Segafredo 0:00:23
3 Thibaut Pinot (Franta) Groupama-FDJ 0:00:53
4 George Bennett (Noua Zeelanda) Team Jumbo-Visma 0:01:10
5 Geraint Thomas (Marea Britanie) Team Ineos 0:01:12
6 Egan Bernal (Columbia) Team Ineos 0:01:16
7 Steven Kruijswijk (Olanda) Team Jumbo-Visma 0:01:27
8 Rigoberto Uran (Columbia) EF Education First 0:01:38
9 Jakob Fuglsang (Danemarca) Astana Pro Team 0:01:42
10 Emanuel Buchmann (Germania) Bora-Hansgrohe 0:01:45