* Disputat pentru a 70-a oara pe cel mai vechi circuit de Formula 1 din istorie, la Silverstone, Marele Premiu al Marii Britanii a avut o desfasurare de-a dreptul banala, cel putin ca rezultat final, cu o noua dubla Mercedes, Lewis Hamilton fiind primul, iar Valtteri Bottas, al doilea, cu ferraristul Charles Leclerc pe ultima treapta a podiumului.

Nu mai insist, e ca si cum as repeta ce am mai scris de 8 ori, din cele 10 GP ale sezonului 2019, dominatie Mercedes, dubla firma germana, cu mici variatiuni de nume, intre primele doua locuri, singurul lucru de remarcat fiind, cred, ca Vettel s-a saturat de stilul obstructionist al lui Verstappen si l-a percutat direct in spate, cu cateva tururi inainte de sosire. Mai vedem, dar zarurile par aruncate…

* O medalie de aur si una de bronz la Cupa Mondiala III de canotaj de la Rotterdam pentru sportivele romance, acesta este bilantul uneia dintre ultimele regate inainte de marea intalnire a anului, Campionate Mondiale de la Ottensheim, langa Linz, in Austria.

Aurul a fost cucerit de echipajul de 2 vasle (foto), alcatuit din Ancuta Bodnar si Simona Radis, o imbunatatire, la o concurenta si mai dura, fata de Europenele desfasurate de curand, unde au luat argintul, semn foarte bun in perspectiva apropiatelor CM, care vor debuta pe 25 august, deci peste 6 saptamani.

Medalia de bronz a fost adjudecata de echipajul de 4 rame (Ioana Vrânceanu, Viviana Iuliana Bejinariu, Mădălina Bereș, Denisa Tîlvescu), iar lotul Romaniei deplasat in Olanda a reusit, in total, 8 prezente in finale.

Este evident ca, iata, se apropie intrecerile olimpice, lupta s-a facut din ce in ce mai dura, dar munca de perspectiva poate da roade exact in momentul cel mai important al unor cariere sportive.

Mai sunt 6 saptamani, asadar, de pregatire pentru Mondiale, iar aceste locuri 4 si 5 de la Rotterdam ar putea fi schimbate pe pozitii pe podium. Mai ales ca, aflam de la specialistii de la fata locului, asezarea canalului pe care s-a concurat la Rotterdam creeaza mari avantaje (si, evident, dezavantaje) in functie de culoarul de pe care pleci, diferentele putand ajunge si la 10 secunde, la eforturi practic egale…

* La Napoli s-au incheiat si intrecerile celei de-a 30-a editii a Universiadei de vara, una in care, desi a deplasat un lot de 83 sportivi la 10 discipline, atletism, baschet (feminin), gimnastica artistica (feminin, masculin), inot (feminin, masculin), judo (feminin, masculin), scrima (feminin, masculin), tenis de masa (feminin, masculin), rugby (masculin), taekwondo (feminin, masculin), tir sportiv (feminin, masculin), Romania a obtinut doar 4 medalii, 1 de argint, chiar in ultima zi, prin discobolul Alin Firfirica (cu 63,74 m), si 3 de bronz – lungimista Florentina Iusco, precum si scrimerii Razvan Ursachi (sabie) si Malina Calugareanu (floreta). In total au fost decernate 220 medalii!

La o competitie cu 12.000 de sportivi participanti din toata lumea recolta mi se pare foarte subtire, dar se pare ca nu prea se stie cine se ocupa de sportivii studenti, ce colaborare se poate face intre MTS si Ministerul Educatiei.

Daca este aceeasi ca la cluburile sportive scolare si, mai rau, ca la programul orelor de educatie fizica din scoli cred ca avem explicatia. Sportul scolar si universitar este cam al nimanui sau doar ceva de bifat, formal, in programul de guvernare. Celebru, de altfel…

* PROGRAMUL TV, luni, 15.07.2019:
01:30 Fotbal, MLS Eurosport New York City – New York Red Bulls
13,00 Ciclism Eurosport Turul Frantei
18:00 Fotbal, Liga 1 Digi 1, Telekom 1, Look Gaz Metan – Chindia
21:00 Fotbal, Liga 1 Digi 1, Telekom 1, Look Viitorul – Dinamo