Daca luam lucrurile cifric si atat, etapa a 10-a a Turului ciclist al Frantei, castigata de belgianul Wout Van Aert cu un baieu in fata italianului Elia Viviani, pare favorabila tricoului galben, francezul Julian Alaphilippe, care a sosit cu primul pluton, luandu-le aproape 2 minute fostilor urmaritori, Ciccone si Pinot.

La o privire mai atenta, insa, vedem ca lucrurile capata nuante dramatice pentru francez, intrucat s-a potcovit pe locurile 2 si 3, la distante mici, cu doi adversari mult mai tari, adica invingatorul Marii Bucle de anul trecut, galezul Geraint Thomas, de la Indeos, si in alt echipier al fostei Sky, columbianul Egan Bernal, foarte tare pe munte, dat chiar ca favorit.

Iar o data cu sosirea de la Saint Flour la Albi (217,5 km) am ajuns la poalele Pirineilor, inaintea primei portii de munte inalt adevarata, in care se ilustreaza columbianul, dar si cu doar 3 zile inainte de contratimpul individual de la Pau, de vineri, unde Geraint Thomas pare mai bine inarmat.

In plus, Alaphilippe si echipa lui, Quick Step, trebuie sa stea cu ochii roata nu pe un singur lider de la redutabila Ineos, ci pe doi, lucrare grea. Iar daca ne uitam la clasamentul general, primii 10 sunt despartiti de doar 2’33”, situatie care poate fi rasturnata in orice moment.

Dar, vorba ceea, daca nu-ti place sa joci nu intra in hora, iar eu unul cred ca actualul lider, cu figura lui de muschetar simpatic (foto), poate, galvanizat si de tunica aurie pe care o poarta cu cinste si onoare, sa-si apere bunul de pret pe care il detine.

Evident, cei mai favorizati suntem noi, iubitorii ciclismului adevarat, care asistam probabil la cea mai spectaculoasa editie din ultimul deceniu in Marea Bucla. Si, desi cu etapa a 10-a practic am facut jumatate din traseul de 21 de etape (ultima oricum nu prea se pune…), marile momente abia vor veni, cu Tourmalet si Aubisque si marile piscuri care au facut din Turul Frantei evenimentul ciclist al anului.

Rezultatele etapei a 10-a, cu o medie orara de 45,04 km:
1 Wout Van Aert (Belgia) Team Jumbo-Visma 4:49:39
2 Elia Viviani (Italia) Deceuninck-QuickStep
3 Caleb Ewan (Australia) Lotto Soudal
4 Michael Matthews (Australia) Team Sunweb
5 Peter Sagan (Slovacia) Bora-Hansgrohe
6 Jasper Philipsen (Belgia) UAE Team Emirates
7 Sonny Colbrelli (Italia) Bahrain-Merida
8 Matteo Trentin (Italia) Mitchelton-Scott
9 Oliver Naesen (Belgia) AG2R La Mondiale
10 Greg Van Avermaet (Belgia) CCC Team

Clasamentul general dupa 10 etape, inaintea primei zile de odihna a editiei 2019:
1 Julian Alaphilippe (Franta) Deceuninck-QuickStep 43:27:15
2 Geraint Thomas (Marea Britanie) Team Ineos 0:01:12
3 Egan Bernal (Columbia) Team Ineos 0:01:16
4 Steven Kruijswijk (Olanda) Team Jumbo-Visma 0:01:27
5 Emanuel Buchmann (Germania) Bora-Hansgrohe 0:01:45
6 Enric Mas (Spania) Deceuninck-QuickStep 0:01:46
7 Adam Yates (Marea Britanie) Mitchelton-Scott 0:01:47
8 Nairo Quintana (Columbia) Movistar Team 0:02:04
9 Daniel Martin (Irlanda) UAE Team Emirates 0:02:09
10 Thibaut Pinot (Franta) Groupama-FDJ 0:02:33