Daca mai trebuia un exemplu ca un tricou galben aduce energii pe care nici tu nu ti le banuiesti, iata francezul Julian Alaphilippe (foto, Twitter) aduce proba cea mai clara, castigand, din postura de lider, etapa a 13-a, contratimpul individual de 27,2 km de la Pau, cu un avans clar in fata principalului sau urmaritor, dar si specialist in efortul solitar, detinatorul trofeului, britanicul Geraint Thomas.

Evident, purtarea tunicii aurii te ajuta, iti aduna ultima picatura de energie in momentele cele mai dificile, numai ca trebuie sa ai si calitatile necesare, iar in pofida a tot ceea ce s-a spus, Julian Alaphilippe demonstreaza, in fiecare zi, ca poate fi (ba chiar este, iata) un ciclist de mari tururi, inclusiv in cel mai frumos si spectaculos dintre ele, Turul Frantei.

In plus, o data cu acest succes, francezul de la Deceneuninck-Quick Step devine si primul dublu castigator de etapa in aceasta editie atat de echilibrata, iar faptul ca inaintea primei sosiri in catarare pe redutabilul varf Tourmalet a mai reusit un lucru in favoarea lui: a mai pus mai bine de un minut intre el si cataratorii atestati din apropiere, Bernal si Quintana!

Iata clasamentul etapei a 13-a, care a inregistrat, pe un traseu valurit, dar nu prea-prea, o medie orara de 46,03 km, excelenta fata de lungimea ei, de 27,2 km:
1 Julian Alaphilippe (Franta) Deceuninck-QuickStep 0:35:00
2 Geraint Thomas (Marea Britanie) Team Ineos 0:00:14
3 Thomas De Gendt (Belgia) Lotto Soudal 0:00:36
4 Rigoberto Uran (Columbia) EF Education First
5 Richie Porte (Aus) Trek-Segafredo 0:00:45
6 Steven Kruijswijk (Ned) Team Jumbo-Visma
7 Thibaut Pinot (Franta) Groupama-FDJ 0:00:49
8 Kasper Asgreen (Danemarca) Deceuninck-QuickStep 0:00:52
9 Enric Mas (Spania) Deceuninck-QuickStep 0:00:58
10 Joseph Rosskopf (SUA) CCC Team 0:01:01

Clasamentul general dupa 13 etape, cu ajustarile pe care le veti observa imediat:
1 Julian Alaphilippe (Franta) Deceuninck-Quick Step 53:01:09
2 Geraint Thomas (Marea Britanie) Team Ineos 0:01:26
3 Steven Kruijswijk (Olanda) Team Jumbo-Visma 0:02:12
4 Enric Mas (Spania) Deceuninck-Quick Step 0:02:44
5 Egan Bernal (Columbia) Team Ineos 0:02:52
6 Emanuel Buchmann (Germania) Bora-Hansgrohe 0:03:04
7 Thibaut Pinot (Fra) Groupama-FDJ 0:03:22
8 Rigoberto Uran (Columbia) EF Education First 0:03:54
9 Nairo Quintana (Columbia) Movistar Team 0:03:55
10 Adam Yates (Marea Britanie) Mitchelton-Scott

Sambata avem mult asteptata etapa a 14-a, prima cu sosire la peste 2000 m altitudine, 2.114 m mai exact, pe legendarul varf Tourmalet, a carui descoperire si intrare in Marea Bucla reprezinta una din povestile minunate ale acestei imense competitii.

In 1910, aflati in cautarea unor noi rute, pentru diversificarea a ceea ce incepuse sa devina Le Tour, adica mai mult decat o cursa ciclista de dimensiuni epice, ci un fenomen, un colaborator al fondatorului Henri Desgrange, Alphonse Steiner, a propus sa indrazneasca mai mult varfurile din Pirinei.

“Esti nebun!”, i-a replicat proprietarul ziarului organizator, L’Auto, stramosul L’Equipe, trimitandu-l sa faca un fel de recunoastere a traseului. Mai intai, Aubisque, deja considerat fezabil, apoi Steiner isi ia inima in dinti desi specialistii in drumuri, oficiali, au avut exact aceeasi replica precum Desgranges, si incearca teribilul Tourmalet. Trebuiau doar bani, 5.000 de franci, pentru a pietrui drumul.

Desgrange este de acord cu acordarea sumei de 500 de franci, nici o centima peste, pentru Poduri si Sosele, societatea care se ocupa de aceste lucrari, numai ca trebuia demonstrat ca se poate, inginerii de la firma angajandu-se ca vor completa ei cei 5.000 de franci necesari, daca asa ceva ar fi posibil.

Ajutat de ciobani pana in varf, Steiner reuseste sa ajunga (parcurgand 2 km in… 2 ore), dupa care, la 3,00 dimineata, ajunge in mijlocul montaniarzilor veniti sa-l caute, alarmati de autoritati! “Am trecut Tourmalet. Stop. Drum foarte bun. Stop. Parfaiment faisable!”.

Dupa cateva zile, L’Auto publica viitorul traseu al Turului, cu etapa Bagneres de Luchon-Bayonne, de 290 km, cu varfurile Peyresourde d’Aspin, Tourmalet si Aubisque!

In zilele noastre suntem mai puturosi, etapa a 14-a are doar 117,5 km, pleaca de la Tarbes (Peyresourde a fost joi…), avem 40 km de plat, apoi o catarare de categoria 1, o lunga coborare, iar sosirea pe Tourmalet este dupa 19 km de urcus cu panta medie de 7,4%! Bun si asa, vom avea destule evenimente!