Turneul WTA International de la Bucuresti are acum o poveste de mare succes, lucru remarcat si de site-ul oficial al organismului tenisului feminin, care titreaza in deschiderea primei pagini de sambata: “Cinderella Tig soars into Bucharest final”! (foto)

Intr-adevar, “Cenusareasa Patricia Tig, jucatoare fara clasament, va disputa finala primului ei turneu din ultimii 2 ani, a doua din cariera, dupa ce a eliminat-o cu 6-3, 6-1, in 1h28′, pe favorita 6 la Bucuresti, Laura Siegemund”.

Tanara mamica, deci dotata cu o incarcatura psihica de exceptie, care i-a permis incredibila isprava, de a castiga 7 meciuri in 7 zile, calificari si apoi pe tabloul final, Patricia Tig a reusit sa scoata in prim-plan un turneu altfel cazut in conul de umbra al marelui succes al Simonei Halep de la Wimbledon.

Iar reusita ei a fost chiar de neuitat, pentru ca a eliminat favorita nr. 1, detinatoarea trofeului, locul 11 in lume, letona Anastasija Sevastova, apoi favorita 8, Kristyna Pliskova, pentru ca sambata, in semifinale, sa treaca spre uimirea tuturor (a ei insesi, in primul rand) de un alt cap de serie, “reaua” germanca Laura Siegemund, in doar doua seturi, desfasurate intr-o singura directie.

In sprijinul acestor observatii un singur lucru este, cred, de ajuns: Patricia Tig nu a pierdut niciun ghem aflandu-se la serviciu, intorcand de vreo 3-4 ori chiar de la 15-40, precum si de la avantaje pentru adversara.

Aceasta calificare ii aduce un progres exceptional in clasamentul WTA, locul 264, gratie celor 198 puncte, plus un bonus in bani de 21.000 dolari. Poate nu ar trebui sa uitam ca in scurta istorie a turneului bucurestean, doar alte 2 jucatoare romance, Simona Halep in 2014 si 2016, si Irina Begu in 2017, au ajuns in finala si, atentie, au si castigat turneul.

Pentru a-si afla adversara care va sta duminica intre ea si titlu, Patricia a trebuit sa astepte ore intregi, meciul dintre Martina Di Giuseppe (Italia, 211 WTA) si Elena Ribakina (Kazakhstan, 106 WTA), fiind intrerupt mult timp din cauza unei ploi rebele, care a necesitat si refacerea terenului.

In cele din urma, adversara lui Tig in finala va fi Elena Ribakina, care a invins-o clar pe italianca Di Giuseppe, cu 6-3, 6-2.

Desi isi stiau adversarele cand au intrat pe teren, dupa 21,30, pentru meciul exclusiv intre romance, adica Irina Begu/Raluca Olaru si Jaqueline Cristian/Gabriela Ruse, perechile noastre nu se putusera departaja, tot din cauza unei intreruperi, la scorul de 2-0 pentru primele. Probabil in cele din urma vor juca abia duminica spre pranz…

Finalistele deja desemnate, fara joc, beneficiarele unui abandon, sunt Viktoria Kuzmova si Kristyna Pliskova.

* La Campionatele Mondiale de scrima de la Budapesta, delegatia Romaniei a reusit sa sparga gheata, obtinand prin Bianca Pascu o medalie de bronz in proba de sabie, fiind invinsa cu 15-5 in semifinale de ucraineanca Olga Harian.

* PROGRAMUL TV, duminica, 21.07.2019:
13,00 Ciclism Eurosport 1 Turul Frantei
14,30 Tenis Digi 2 – Turneul WTA de la Bucuresti
16,45 Atletism Eurosport 2 CE pentru juniori din Suedia
17,00 Tenis Digi 2 – Turneul de la Bucuresti
18:00 Fotbal, Liga 1 Digi 1, Telekom 1, Look Poli Iași – Astra
21:00 Fotbal, Liga 1 Digi 1, Telekom 1, Look Dinamo – Craiova