Duminica, Simon Yates, venit in Turul Frantei ca gregario al fratelui sau, Adam, la echipa Mitchelton, si-a adjudecat a doua victorie de etapa in actuala editie, fiind doar el si tricoul galben Julian Alaphilippe rutierii care se pot lauda cu o asemenea isprava dupa 15 etape.

Cei 185 km dintre Limoux si Foix, dar mai ales catararea de la final, pe Prat d’Albis, au fost printre cei mai pasionati din intreaga desfasurare a editiei 106, britanicul Simon Yates ducand la bun sfarsit, el singur, o evadare de peste 100 km, in timp ce in spatele lui fostii colegi de caratura au cedat unul cate unul atacurilor furibunde ale ciclistilor care isi doresc tricourile distinctive, cel galben, in primul rand, dar si cel alb cu buline rosii al cataratorilor, la care ravneste deja Thibaut Pinot, sosit al doilea in carararea finala, cu sosirea in varf.

In acelasi timp, ramas singur, Julian Alaphilippe, nu a mai putut suplini prin fortele proprii ajutorul colegilor, nici acelea nu prea consistente pana acum, avand primele momente de dificultate de cand este in galben, dar fara sa lase prea multi fulgi in aceasta lupta, Geraint Thomas, secundul lui la general, reusind doar o recuperare de 37″, astfel ca in a doua zi de odihna, la Nimes, cei doi raman despartiti de peste 1 minut si jumatate.

In schimb, un alt francez, Thibaut Pinot, urca in forta spre podium, deocamdata, cu gandul evident de a ataca direct trofeul suprem, pentru a deveni el, si nu Alaphilippe, al doilea francez castigator al Marii Bucle din ultimii, poate n-o sa va vina sa credeti, 34 de ani!

Da, ultima victorie a unui francez in Turul Frantei, Bernard Hinault, dateaza din 1985 (si o data cu ea si recordul de 5 victorii pentru normand), in timp ce in precedentii doi ani tot un francez, Laurent Fignon, reusise dubla consecutiva.

Dupa cum vedeti, desi se numeste Turul Frantei, desi nu se poate spune ca francezii nu au un orgoliu national pregnant, iata, nimeni nu se da de ceasul mortii ca nu castiga un bastinas. Turul, chiar competitia, este o victorie, anume o victorie a unei traditii glorioase “de la patrie”, a celor peste 12 milioane de vacantieri care isi pastreaza zilele de concediu pentru a sta ore intregi pe marginea soselei, ca sa vada fulgurandu-le prin fata ochilor tricourile “ocnasilor soselei”.

Cam despre aceasta este vorba in aceste competitii de referinta. Iar cat priveste mirarile privitoare la actualul ocupant al primului loc in clasamentul general, aiuritoare dupa parerea mea, mai pe larg si mai documentat luni, in ziua de pauza, o data cu prezentarea clasamentelor la zi si cu ce ne-a mai ramas de vazut (destule!) pana duminica viitoare.

Clasamentul etapei a 15-a, cu 11 locuri, de data aceasta, motivul fiind evident:
1 Simon Yates (Marea Britanie) Mitchelton-Scott 4:47:04
2 Thibaut Pinot (Franta) Groupama-FDJ 0:00:33
3 Mikel Landa (Spania) Movistar Team
4 Emanuel Buchmann (Germania) Bora-Hansgrohe 0:00:51
5 Egan Bernal (Columbia) Team Ineos
6 Lennard Kämna (Germania) Team Sunweb 0:01:03
7 Geraint Thomas (Marea Britanie) Team Ineos 0:01:22
8 Steven Kruijswijk (Olanda) Team Jumbo-Visma
9 Alejandro Valverde (Spania) Movistar Team
10 Richie Porte (Australia) Trek-Segafredo 0:01:30
11 Julian Alaphilippe (Franta) Deceuninck-QuickStep 0:01:49

Iata si clasamentul general inaintea ultimei saptamani de cursa, care incepe, asa cum se cuvine sa porneasca orice lucru bun, cu o pauza…
1 Julian Alaphilippe (Franta) Deceuninck-QuickStep 61:00:22
2 Geraint Thomas (Marea Britanie) Team Ineos 0:01:35
3 Steven Kruijswijk (Olanda) Team Jumbo-Visma 0:01:47
4 Thibaut Pinot (Franta) Groupama-FDJ 0:01:50
5 Egan Bernal (Columbia) Team Ineos 0:02:02
6 Emanuel Buchmann (Germania) Bora-Hansgrohe 0:02:14
7 Mikel Landa (Spania) Movistar Team 0:04:54
8 Alejandro Valverde (Spania) Movistar Team 0:05:00
9 Jakob Fuglsang (Danemarca) Astana Pro Team 0:05:27
10 Rigoberto Uran (Columbia) EF Education First 0:05:33