* Intre primaria din Deva si Federatia romana de canotaj a fost semnat un contract reprezentand startul unei importante investitii – prima pista olimpica de canotaj din Romania, in mijlocul unei baze de agrement, documentul fiind parafat de presedinta Elisabeta Lipa si de primarul Nicolae-Florin Oancea.

Vestea este cu atat mai buna cu cat, din cate stiu eu, la canotaj este foarte important sa organizezi competitii internationale importante, chiar si numarul de voturi ale unei federatii nationale fiind determinat de o asemenea activitate, iar FISA este una dintre cele mai selecte federatii din lume, gratie nobletei acestui sport, care a stat ca fundament al sportului modern, o data cu celebra cursa Oxford-Cambridge, cu acum aproape 2 secole in urma.

Apoi, pentru o disciplina care si-a facut din plin datoria in istoria olimpica, handicapul lipsei unei piste omologate la cel mai inalt nivel este greu de acoperit. In fine, sunt multe avantaje, dar eu ma gandesc ca si zona, splendida in mod natural, se poate dezvolta cu o asemenea investitie, la urma-urmei nici foarte costisitoare, pentru ca lumea buna este mereu atrasa de posibilitatea petrecerii timpului.

Buna treaba, desteapta tocmeala, si mai scapa sportivii de sfidarile barcilor cu motor de pe Snagovul invadat de imbogatitii “de razboi”…

* Ca tot vorbim de canotaj: in SUA, la Sarasota-Bradenton, au inceput Campionatele mondiale pentru tineret, inca din prima zi avand un echipaj, cel masculin de dublu rame, alcatuit din Florin Lehaci si Dumitru Ciobica, calificat direct in finala A, prin castigarea, cu cel mai bun timp al zilei, a seria in care a concurat.

De asemenea, au fost obtinute doua calificari in semifinale, una in sferturi, cu alte 2 barci in recalificari.

* Dupa un meci de vise rele, care a durat peste 3 ore (3h02′ mai precis), romanca Irina Bara a obtinut o frumoasa calificare in sferturile de finala ale turneului WTA de la Jurmala (Letonia), dupa ce a dispus cu 7-6 (6), 3-6, 6-1 de rusoaica Valentina Ivahnenko.

Greu, dar meritat, si mai ales valoros rezultat, cu care Irina Bara urca in primele 200 de jucatoare, fiind acum pe 186.

* Dupa cum stiti, in sferturi mai avem o romanca, pe neobosita Patricia Tig, care si-a aflat joi si adversara, favorita 6 Anastasia Potapova (Rusia), care a dispus joi, cu 6-1, 4-6, 6-4 de letona Diana Marcinkevica. Meciul este programat vineri.

In optimi, inca o surpriza de mari proportii la acest turneu cu totul neobisnuit: favorita nr. 2, Caroline Garcia (22 mondial) a fost eliminata chiar de o compartrioata din Franta, Chloe Paquet, 156 WTA, care a castigat cu 4-6, 6-4, 6-3.

* Echipa feminina de gimnastica a Romaniei (Irina Antonia Duta, Silviana Maria Sfiringu-Gheorghe si Ioana Andreea Stanciulescu) a cucerit medalia de argint, cu 106,800 puncte, la Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE) 2019 de la Baku (Azerbaidjan), dupa Rusia – 108,050 puncte, dar inaintea Marii Britanii – 103,850 puncte.

Stanciulescu si Sfiringu s-au calificat la individual compus, de pe locurile 2, respectiv 4, dar si, alaturi de Duta, in toate finalele pe aparate.

Dupapatru zile de competitii, Romania ocupa locul 6 în clasamentul pe medalii, cu 3 de aur şi 3 de argint, devansata de Rusia, 13-8-11, Azerbaidjan, 9-5-5, Turcia, 6-4-5, Marea Britanie, 5-5-2 si Italia, 4-4-3.

* PROGRAMUL TV, vineri, 26.07.2019:
10:55 Snooker Eurosport 2 Mastersul de la Riga
11:30 Tenis, ATP Digi 2, Digi 3 Turneul din Gstaad
12:30 Tenis, ATP Digi 4 Turneul din Hamburg
14:35 Ciclism Eurosport Turul Franței
15:00 Tenis, WTA Digi 2 Turneul din Jurmala
17:00 Tenis, WTA Digi 3, Digi 2 Turneul din Palermo
18:00 Fotbal, Liga 1 Digi 1, Telekom 1, Look Poli Iași – Academica Clinceni
21:00 Fotbal, Liga 1 Digi 1, Telekom 1, Look Voluntari – Astra
21:30 Fotbal, Bundesliga 2 Digi 4 Stuttgart – Hannover 96