Etapa a 19-a, de vineri, a Turului ciclist al Frantei 2019 nu apare in statistici, nici cu clasament de etape, nici cu clasament general, oricum nu exista decat comunicate greu de luat in serios, doar cu un singur lucru se pare ca toata lumea este de acord: noul lider al clasamentului general ar fi columbianul Egan Bernal, de la Ineos, care a trecut primul la catararea de la 2.770 m altitudine de pe Iseran.

La circa 6-7 minute dupa acel moment, in care tanarul columbian avea un avans de circa 30 de secunde fata de purtatorul tricoului galben, Julian Alaphilippe, s-a anuntat, din om in om, din palc in grupetto, ca ‘etapa a fost anulata’, din cauza pericolului de la poalele catararii finale de la Tignes (foto), dupa care se intelege ca doar restul etapei nu s-a mai disputat, pentru ca, iata, restul s-a luat la socoteala.

Nu sunt sigur ca lucrurile raman asa, pentru ca este total ilogic, pentru ca o etapa este construita din catarari si coborari, o planificare tine seama de calitatile rutierilor luati individual, compensandu-se unele calitati cu altele.

Care ar fi criteriul de luare in calcul a catararii de categorie speciala, desi pana la soseaua impracticabila mai erau cel putin 10 km? Dar de situatia de pe teren nu s-a aflat inaintea catararii, ca sa se opreasca acolo cursa? Etapa trebuia anulata si PUNCT, adica era stearsa din aceasta editie, asa cum este, de fapt, cazul, de vreme ce nu exista (asta e oficial) castigator?

In fine, o lovitura groaznica data Marii Bucle, decizie pripita, cred. Dar ceea ce pur si simplu a inceput sa calce pe nervi pe toata lumea este comentariul de la varianta romaneasca a Eurosport, unde doi urechisti totali, care nu au fost in viata lor intr-o cursa ciclista, vad la televizor si citesc manualul Turului si oarece povesti nemuritoare, isi etaleaza cu emfaza de oameni cu probleme psihice ideile fixe si preconcepute.

Vineri l-am auzit pe unul dintre ei spunand, chiar cu o ora inainte de neasteptatul deznodamant, in coada de peste si asta, ca Alaphilippe va fi scos din toate clasamentele, e un nimeni, cum isi permite sa fie tricou galben cand nu a fost dat de el, nimeni pe drum, favorit?

O ura de om nebun, dementa cronica, altfel nu-mi pot explica asemenea iesiri, care, evident, sunt taxate la greu pe retele de socializare de oamenii de bun simt. Cand un ciclist are 3.000 de km din 3.400 km in total (etapele 3, 4, 5, apoi de la 8 pana acum) postul de lider sa vina un amator total in domeniu, cu doua glumite si trei bancuri rasuflate, si sa te desfiinteze devine prea mult.

Este oglinda clara a amestecului total al valorilor, fiecare zero se crede rotund doar pentru ca are forma asta si isi permite sa balacareasca, cu nesimtire suficienta de neam prost, munca, priceperea si talentul. Sa ne fie de bine, isi aduce si el aportul, vorba celei dintai femei a tarii!

PS. La aproape 3 ore dupa incheierea intempestiva a etapei, absolut nici o sursa, inclusiv cea oficiala, a Turului Frantei nu a dat vreun rezultat, ci doar purtatorii tricourilor distinctive, iar etapa nu are clasament deloc. Asa ca eu cred ca de fapt au facut doar premierea, ca nu puteau tine mii de oameni cu gura cascata, s-au imbracat unii in tricourile respective (parte, indreptatit…) si… mai vedem!