* In prima zi a Campionatelor mondiale de canotaj pentru tineret de la Sarasota-Bradenton (SUA), o pista celebra in lumea buna a acestui nobil sport, sportivii romani au cucerit, sambata, in prima zi a finalelor, o medalie de aur, prin echipajul masculin de 2 rame, alcatuit din Florin Lehaci si Dumitru Ciobica, precum si una de bronz, adjudecata de 4 vasle feminin, adica Larisa Elena Roșu, Elena Logofătu, Nicoleta Pașcanu, Tabita Maftei.

Cursa baietilor a fost una dramatica, iar timpul inregistrat de invingatori, 6’29″240/1000, unul excelent, urmatoarele clasate, Lituania, Grecia, Africa de Sud si Marea Britanie, recunoscandu-se invinse, chiar daca au luptat din rasputeri pentru victorie.

Iata, in acest sens, si declaratiile de dupa cursa, luate protagonistilor si preluate aici (ca si fotografia) de pe site-ul FISA.

Dumitru Ciobica: “Cursa a fost cu adevarat buna, mai ales ca pierdusem aurul chiar pe ‘linia’ de sosire anul trecut. De atunci ne-am antrenat din greu si am stiut ca vom fi primii acum. Un mare multumesc tuturor antrenorilor nostri!”

Mantas Juskevicius, Lituania: “A fost o cursa foarte buna. Cu 400 m inainte de sosire am crezut ca sunt sfarsit, asa ca aveam nevoie de un finis foarte bun. Cu 2 luni in urma abia ma refaceam dupa o accidentare, asa ca iau acest argint drept un excelend dar”.

Athanasios Palaiopanos, Grecia: “Am plecat pentru aur, dar stiam ca nu suntem noi cei mai rapizi, dupa serii. Astazi au fost 4 echipaje cam in acelasi timp. Stiam ca dublourile roman si lituanian sunt cu adevarat cele mai rapide, s-a vazut in serii. De fapt, ne-am luptat cu lituanienii pentru un loc cat mai buni, romanii erau mult mai rapizi…”

Bine au luptat si fetele de la 4 vasle, cu stroc campioana mondiala de juniori la simplu Tabita Maftei, aceasta medaie de bronz fiind cucerita de echipajul Larisa Elena Roșu, Elena Logofătu, Nicoleta Pașcanu, Tabita Maftei in 6’33″350/100. Aurul a revenit Marii Britanii, argintul – Germaniei, iar dupa noi au venit Elvetia, Noua Zeelanda si Olanda.

La 4 vasle masculin (Florin Bogdan Horodișteanu, Dumitru Antonio Stoica, Sebastian Cîrstea, Cristian Ionuț Cojocaru) am venit pe locul 4, dupa Marea Britanie, Germania si Italia.

Duminica dupa-amiaza (la noi, datorita fusului orar) sunt programate celelalte finale, Romania reusind la aceste campionate ale lumii sa plaseze in Finala A 7 echipaje, din cele 8 care au facut deplasarea. Aproape punct ochit, punct lovit. Sa vedem pe ce locuri pe tinta!

* La Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Baku, România a obţinut 19 medalii:

– patru de aur, prin Georgiana Lavinia Antuca (lupte, cat. 46 kg), Giorgia-Barbara Hagianu (judo, cat. 40 kg), David Popovici (înot, 100 m liber), Bianca Andreea Costea (înot, 50 m liber);

– zece de argint, prin Ana-Maria Pîrvu (judo, cat. 49 kg), Robert-Alexandru Matei (judo, cat. 50 kg), echipa feminină de gimnastică artistică (Irina Antonia Duţă, Silviana Maria Sfiringu-Gheorghe şi Ioana Andreea Stănciulescu), David Popovici (înot, 50 m liber şi 200 m liber), echipa naţională de volei feminin, Talida Sfârghiu (atletism, 1.500 m), Robert Burtănete (gimnastică artistică, sărituri), Silviana Maria Sfiringu-Gheorghe (gimnastică artistică, bârnă), Ioana Stănciulescu (gimnastică artistică, sol);

– cinci de bronz, prin Alexandra-Maria Paşca (judo, cat. 52 kg), Silviana Maria Sfiringu-Gheorghe (gimnastică artistică, sărituri şi sol), Ioana Stănciulescu (gimnastică artistică, paralele), Gabriel Burtănete (gimnastică artistică, sărituri).

La intreceri am deplasat 103 tineri sportivi, intre 14 si 18 ani, la 9 discipline, singurele la care nu ne-am apropiat de posium fiind tenis (culmea, dar am atras atentia ca nu vine mai nimic din urma, Andrei Voican oprindu-se cel mai aproape, in sferturi) si ciclism, unde dezastrul a fost total (iar nepotismul in floare).

Iata, ca sa fim concreti, ca oricum nu gasiti nicaieri prabusirile, site-urile oficiale si cele amicale, interesate sau nu, dau numai felicitari (rar, ca nu prea au motive, doar cand auresc gablonzuri), ce am facut ciclistii romani la Baku:

– sosea individual masculin – Mihnea Alexandru Harasim – Locul 24 – cu timpul 1:51:20, Rares Ghita – Locul 56 – cu timpul 1:53:03, Edvard Novak – Locul 81 – cu timpul 2:06:07;
– sosea individual feminin – Denisa Toader – Locul 68 – cu timpul 1:36:48

* PROGRAMUL TV, luni, 29.07.2019:
20:00 Fotbal, Liga 1 Digi 1, Telekom 1, Look FCSB – Botoșani
20:00 Tenis, WTA Digi 2 Turneul din San Jose
20:00 Tenis, WTA Digi 3 Turneul din Washington
21:30 Fotbal, Bundesliga 2 Digi 4 Bielefeld – St. Pauli