Prima finalista a Turneului WTA Premier 5 de la Toronto, contand pentru Rogers Cup, este Bianca Andreescu, prima canadianca prezenta in aceasta situatie in 50 de ani, dupa ce a invins-o pe Sofia Kenin (SUA, dar puteam foarte bine sa spun, de origine rusa, ca la Bianca, de origine romana), cu 6-4, 7-6 (7/5), dupa 2h06′. Cu cele 585 puncte (plus 353.470 dolari), Bianca urca in primele 20 de jucatoare ale lumii, urmand sa dispute finala cu invingatoarea dintre Serena Williams si Marie Bouzkova, programata dupa 1,00 noaptea.

Mi-a adus aminte cineva, apropiat, vezi bine, ca probabil acest blog a fost primul care a semnalat aparitia unei noi viitoare campioane, Bianca Andreescu si, intrucat textul spune cam tot, dar si pentru ca nu vreau sa ma acuzati de lauda de sine, reproduc pur si simplu textul publicat pe 27 decembrie 2015, la doar 2 luni de la crearea acestui blog.

Nici poze nu stiam sa pun…

TENIS: S-a mai nascut o stea: Bianca Andreescu, in Mississauga (Ontario)!

“Eugenie Bouchard, Francois Abanda, Charlotte Robillard-Millette si Katherine Sebov si-au castigat postura de prezent si viitor al tenisului din Canada. Acum, un al 5-lea nume se adauga grupului, o data cu sosirea unei jucatoare de 14 ani, Bianca Andreescu, care a incheiat sezonul 2014 pe locul 332 in clasamentul ITF junior, iar acum, la doar 5 luni distanta, este cea mai tanara jucatoare (14 ani, 11 luni) situata in Top 60, ca nr. 54. Andreescu a avut un remarcabil scor 32-7 in meciurile de simplu si dublu din ianuarie, incluzand 3 titluri si 3 finale. Mai mult, ea a invins jucatoare cu 3 sau 4 ani mai mari”, scria pe 6 mai 2015 site-ul tenniscanada.com despre “Bianca Andreescu: increzatoare, gata sa-si ia zborul”, cum se anunta inca din titlu.

Numele, evident, este romanesc, iar site-ul respectiv chiar subliniaza acest lucru, amintind atat ca Bianca Vanessa are parinti originari din Romania, cat si ca, dupa cum declara, nu si-a uitat radacinile romanesti. “Jucatoarea mea favorita in acest moment este Simona Halep. Multa lume imi spune ca am un stil similar cu al ei, iar mie imi place determinarea ei in joc. Vreau sa-mi modelez jocul dupa al ei”.

Localitatea in care sta Bianca este una cu un nume cu rezonante exotice, ai zice ca este de undeva, din teritoriile pieilor rosii, Mississauga (Ontario). De fapt este o localitate de peste 700.000 de locuitori (city din 1971, in sensul ca are un consiliu local care conduce treburile curente) din aria metropolitana Toronto, iar Bianca Andreescu a inceput tenisul la 7 ani, cu un prieten al tatalui ei, lectii luand si fratele ei Radu, la Ontario Racquet Club din Mississauga, inainte de a fi selectionata pentru lotul de U14 al Canadei, din cadrul Rexall Centre, din Toronto.

Din acest an, ea are sansa sa lucreze cu frantuzoaica Nathalie Tauziat, fosta nr. 3 mondial, finalista la Wimbledon, care le-a antrenat si pe Eugenie Bouchard si pe Aleksandra Wozniak. De altfel, cu Tauziat a devenit jucatoare profesionista, obtinand primul ei punct in ierarhia WTA, in clasamentele la zi fiind nr. 642 WTA si 36 la simplu in ierarhia juniorilor alcatuit de Federatia internationala de tenis (ITF). Pentru amatorii de amanunte de tot felul, figureaza in fisa tehnica a ITF cu un castig in 2015 de 4.651 dolari, iar in cea similara a WTA cu 446 dolari.

Are cetatenie canadiana cu acte in regula si a intrat in programul de pregatire, excelent pus la punct, al canadienilor, in prezent, dupa cum ne informeaza site-ul specializat doartenis, aflandu-se la pregatire, alaturi inclusiv de Eugenie Bouchard, in SUA, unde a ramas dupa cucerirea editiei a 54-a a Orange Bowl, un fel de campionat mondial al juniorilor, cu numai 2 saptamani in urma, pe 14 decembrie.

Bianca a devenit, astfel, a 5-a jucatoare din istoria acestui puternic turneu, atentie, pentru junioare de pana la 18 ani!, care obtine titlul de 2 ori consecutiv. Anul acesta a invins in finala o jucatoare americana, Kayla Day, cu 7-6 (9/7), 6-4, dupa un meci care a durat nici mai mult nici mai putin decat 6 ore si jumatate, intre 10,00 dimineata si 16,30. Intrerupt de ploaie, vezi bine!