Chiar ca a fost o saptamana a loviturilor de teatru in Turneul WTA Premier 5 de la Toronto, trofeul Rogers Cup fiind cucerit pentru prima oara in 50 de ani de o canadiana, si aceea de origine romana, Bianca Andreescu, care, pe de-asupra, a fost declarata invingatoare dupa ce, la 3-1, Serena Williams a abandonat, din cauza unor dureri de spate.

De 23 de ori castigatoare in turnee de Mare Slem, aproape de recordul absolut, Serena Williams a trebuit sa renunte la Toronto (ca si Simona Halep, in semifinale), astfel ca Bianca Andreescu a reusit, la 19 ani, sa obtina al doilea titlu WTA, dupa un parcurs fantastic, trecand in 5 meciuri, de 3 jucatoare de Top 10, Kiki Bertens, nr. 5, Karolina Pliskova, nr. 3, si Serena Williams, cap de serie nr. 8.

Desi accidentata timp de mai mult de 2 luni in acest an, prin rezultatele sale din ultimul an competitional Biancaa Andreescu are un incredibil scor de 7-0 in disputele cu jucatoarele din primele 10 si se afla pe locul 14 in clasamentul WTA, fiind la doar putin peste 300 de puncte (aici a luat 900) de Top Ten, o performanta formidabila.

* De luni, din nou tenis feminin, la Cincinnati, cu Simona Halep favorita nr. 4, deci, fiind turneu cu tablou de 64 de jucatoare, scutita de primul tur, astfell ca va incepe abia miercuri, cu invingatoarea din meciul Alexandrova-Suarez-Navarro.

* Duminica s-au incheiat intrecerile Campionatului european de ciclism pe sosea, o proba Elite la masculin, in care victoria a revenit, ca si acum un an, unui italian, de data aceasta Elia Viviani, dupa un final de toata frumusetea, cu doua caraturi, de 13 rutieri, mai intai, initiata de campionul de anul trecut, Matteo Trentin, dublata, in ultimii 15 km de alta evadare, de data aceasta protagonisti fiind Elia Viviani, belgianul Yves Lampaert si germanul Pascal Ackermann.

Pusi pe treaba, cei 3 din fata s-au inteles perfect la trena pana cand incepea sa “miroasa” a linie de sosire, moment in care, fara sansa in fata celor doi colegi de evadare, sprinteri de marca, Lampaert si-a incercat norocul, incercand un atac.

Singurul care a putut raspunde a fost Elia Viviani, care a castigat, o formalitate, la sprintul de la Alkmaar (de unde se plecase pentru cei 172,6 km ai cursei), in 3h30’52”, urmat de Lampaert, la o secunda, in timp ce Ackermann s-a multumit cu medalia de bronz, sosind la 9 secunde.

La start a fost prezent si singurul roman prezent la aceste campionate europene (la U23 si la Elite feminin nu am avut pe nimeni…), Eduard Grosu, care a abandonat in prima jumatate a traseului.

* Va spun cu tristete: e prapad in ciclismul nostru, din cele 31 tari care au avut ciclisti in cursa de fond, Romania, alaturi de Israel, Suedia si Ungaria avand cate un singur inscris, ca atat am avut conform performantelor. Pana si Andorra a avut doi…

* Iata clasamentul final al CE pentru Elite masculin:

1 Elia Viviani (Italia) 3:30:52
2 Yves Lampaert (Belgia) 0:00:01
3 Pascal Ackermann (Germania) 0:00:09
4 Alexander Kristoff (Norvegia) 0:00:33
5 Michael Mørkøv (Danemarca)
6 Sam Bennett (Irlanda)
7 Matteo Trentin (Italia)
8 Luka Mezgec (Slovenia)
9 Arnaud Demare (Franta)
10 Rüdiger Selig (Germania)