Simona Halep paraseste din optimi turneul Premier 5 de la Cincinnati, unde anul trecut a facut finala, fiind acum eliminata de americanca Madison Keys, cu 6-1, 3-6, 7-5, va ramane pe acelasi loc 4 in clasamentul WTA, dar, paradoxal, finalul de sezon o poate aduce foarte sus in ierarhie, va voi spune mai jos ce si cum!

Deocamdata, sa observam ca, asa cum s-a intamplat si cu Roger Federer, dupa finala de la Wimbledon, dar din motive total diferite, pentru ca natura umana este diversa, desi urmarea este aceeasi, Simona Halep a fost marcata de succesul extraordinar din cel mai mare turneu al lumii.

Cum va spuneam inca de ieri, Roger Federer, eliminat la Cincinnati de numarul 70 mondial, rusul Andrei Rubliov (asa se scrie, rusii diftongheaza, asa ca Rublev, cum vedeti scris, este Rubliov, ca Hruscev-Hrusciov, Gorbacev-Gorbaciov…), in 2 seturi, a suportat greu infrangerea din finala de la Wimbledon, facandu-si vacanta departe de lume, intr-o rulota prin Elvetia, 6 persoane, cu paturi suprapuse, izolat complet. Chiar si ziua de nastere, aniversarea a 38 de ani, a sarbatorit-o pe munte, Mirka a facut un tort si asta a fost tot!

Simona, in schimb, triumfatoare, a facut bai de multime, a primit dragostea tuturor, recompense inalte, iar asemenea momente, desi cu semne diferite in fata, plus sau minus, trec greu, iata.

Numai ca, asa cum va spuneam, paradoxal, ramasa de luni, pe 4, singura care o putea depasi, Svitolina, pierzand si ea la Cincinnati (a batut-o Sofia Kenin, cu 6-3, 7-6), romanca poate avea un final de an cu totul deosebit.

C-asa-i in tenis: la US Open, anul trecut, a iesit din primul tur, deci nu are de aparat decat 10 puncte, restul se aduna, dupa care la Wuhan, anul trecut, a parasit turneul tot din turul inaugural, iar la Beijing s-a retras.

La Turneul campioanelor de la Shenzhen este deja calificata, neputand iesi din primele 8, pentru ca are puncte cat sa-i ajunga si daca se apuca de crosetat de acum pana in octombrie, astfel ca nu ar fi de mirare daca ar termina 2019 chiar pe primul loc WTA, totul depinzand de rezultatele celorlalte.

Naomi Osaka, actuala lidera, in primul rand, care azi-noapte, la Cincinnati, a castigat greu, cu 7-6 (7/3), 5-7, 6-2 in fata taiwanezei Su-Wei Hsieh (30 WTA), iese greu din clinciuri in fiecare meci, iar la US Open are de aparat 2.000 de puncte, pentru ca este detinatoarea titlului…

Poate asa se explica si tonul ponderat avut de Simona Halep in declaratia de dupa meciul cu Keys. Jucatoarele stiu cel mai bine ca tenisul actual, incredibil de competitiv, este un sport de cursa lunga, care necesita o strategie savanta…

Oricum, un lucru este absolut sigur: Simona Halep va intra in al doilea deceniu drept componenta a TOP 100 mondial si al 5-lea an in Top 10, performante cu care foarte putine jucatoare din istorie se pot lauda. Hei, statisticieni, ia luati voi cifraraia la puricat!