“BUGET (DEX online) s.n.: Bilanț al veniturilor și cheltuielilor unui stat, ale unei întreprinderi etc. pe o perioadă determinată. ♦ Totalitatea prevederilor de venituri și cheltuieli ale unei familii sau ale unei persoane pentru o anumită perioadă”

Asta ar fi punctul de plecare, pe baza excelentelor anchete facute de colegii de la 100% SPORT ROMANIA si GSP, care, dupa lupte seculare care au duratara vreo 3 luni, au aflat care sunt bugetele federatiilor sportive de la Romanica. Apeland la amenintari cu Legea informatiilor de interes public, cu justitia adica, chin mare.

Fratilor, oameni buni, mie mi-a sarit in ochi, pe langa evidenta ca cifrele sunt umflate pe 2019 (desi sunt mici si asa, au bagat pompa cu aer puturos in el de mi-e frica sa nu crape), este clar ca lumina zilei ca nu se pupa cu definitia. Vedeti si voi, “bilant al veniturilor si cheltuielilor”.

Or, la venituri, evidentiate in 2018, capitolul numindu-se “VENITURI PROPRII”, nimica-nimicuta in anul de gratie (sau greata, nu stiu cum sa zic mai bine) 2019. Sa explicam, mai intai, sursele: taxa pe viciu, de la alcool, tutun, jocuri de noroc, taxe si cotizatii anuale, de participare la competitii (ciclismul, de pilda, jupoaie la greu), bani veniti de la federatiile internationale, sponsorizari (cate sunt, desi legea mai degraba te indeparteaza, decat sa te atraga), publicitate, drepturi de televiziune, vanzari de bilete, sumedenie de posibilitati.

Oricum, cevasilea acolo tot se strange. Ba in unele situatii, destul de mult, benefic, pentru ca, pe de o parte ii pune pe federali sa se descurce (inclusiv cu aducerea de noi sportivi legitimati), iar pe de alta parte nu mai stai la mana statului, ca daca iti da iti si impune. De pilda, conducerile, asa ca in unele locuri, cu oameni mai fricosi sau mai amarasteni, unde apar niste neaveniti impusi de politruci de te apuca amocul.

Asa ca pot spune clar un lucru: aceste tabele, mai ales asa-zisele cresteri mari ale cifrelor, sunt o minciuna ordinara, pentru ca, de fapt, banii nu sunt de la bugetul de stat, ci luati cu japca la oala comuna, din ce in ce mai goala, si dati cu taraita, pe interese, ca-n comunism in zbor!

A, sa nu credeti ca “veniturile proprii” erau chiar de colea, puteti vedea, asa cum v-am spus, datele obtinute de harnicii colegi de la publicatiile de care v-am spus.

Aici, ca eu mi-am impus sa fiu mai sintetic, va dau doar exemple, incepand cu o certitudine: 98 la suta din federatii, in primul rand cele care conteaza cu adevarat, cele olimpice in primul rand, au venituri proprii, unele semnificative. Numai ca, daca in 2018 ele erau pe fata, scrise in bugetul comunicat de MTS, in 2019 au disparut, hocus-pocus (o parte, babana, sa nu fim naivi, prin niste buzunare incapatoare si prietenoase).

Ziceam de exemple. Pai, iata: atletismul a avut consemnat in 2018 la venituri proprii 1.390.000 lei, canotajul – 1.790.000 lei, la kaiak-canoe – 1.120.000 lei, practic egal cu subventia de la stat, hochei pe gheata – 986.000 lei s.a.m.d.

Repet, este vorba de ceea ce pot aduce federatiile singure, nu este evidentiata si cota din taxa pe viciu, de pilda, pentru ca acesta nu poate fi prevazuta, fiind, pana in 2019, cand a fost furata pur si simplu, cu OUG 114, de MF, un procent dintr-un total de la care se alimentau si sanatatea si cultura. Asadar, si aceste domenii au fost lasate cu ochii in soare aici!.

Economie de piata libera, dar de fapt de stat, daca faci frumos iti dam, daca nu, praful se alege. Eventual fii complice la furt. Inchide si tu ochii. Iar ce se intampla cu cluburile primariilor (si va continua, la Bucuresti se destrama zilnic CSM) este semnificativ.

De fapt, toata aceasta “inginerie financiara” este inca o metoda de a da cu totul cu sportul de pamant, din banii astfel ascunsi platindu-se jdemii de titluri de tinichea.

Pai, de pilda, la un “campionat mondial” dintr-un stil de arte martiale (din cele 14 aflate in ograda MTS, unele de care nici nu am auzit, desi am scris si o carticica, cu documentare serioasa) au fost “cucerite” 99 de medalii! Intr-o saptamana, kata, kumite, greutati, prosteala. Cineva chiar facea misto “Mai copii, nu v-ati opintit si voi sa mai luati una, sa faceti suta?

Noi ramanem cu mirarile si bascalia, dar baietii isi vad de treaba, pentru ca premierile sunt cam aceleasi ca valoare cu sporturile cu adevarat concurentiale. Adica banii se dau pe ochi frumosi. Sau inchisi…

FOTO: Tabelele pe 2018 (cand bugetul fusese alcatuit, tehnic, de guvernul “tehnocrat”, cel din 2017) si 2019, rubrica a doua este dedicata “veniturilor proprii”, plina de sus pana jos in primul caz, goala-goluta in acest an