Mihaita-Vasile Tiganescu, Mugurel Vasile Semciuc, Stefan-Constantin Berariu, Cosmin Pascari, iata numele vicecampionilor mondiali de canotaj, Linz-Ottensheim, adica echipajul Romaniei clasat pe locul secund la CM, un succes pe cat de surprinzator, pe atat de meritat, dupa o cursa de urmarire care ne-a tinut cu sufletul la gura.

Pana la a va da si alte date privind aceasta cursa din prima zi a finalelor, sambata, data peste cap de vantul care a obligat organizatorii sa intrerupa programul si sa relocheze culoarele, sa va mai spun ca lotul nostru olimpic s-a completat masiv inca de pe acum, principalul obiectiv al acestei competitii, la care am prezentat cel mai tanar lot, de departe, din toate cele 80 de tari – record absolut al competitiei mondiale.

Asadar, pe langa acesti 4 minunati baieti, un echipaj cu o medie de varsta care ii da dreptul sa mai participe 2-3 ani si la competitiile de tineret, vom mai avea la Jocurile Olimpice de la Tokio si echipajele de 2 vasle categoria usoara (voi reveni cu ghinionul dublelor campioane mondiale Ionela-Livia Cozmiuc, Gianina-Elena Beleaga, locul 4 acum), precum si 4 rame fara carmaci feminin (Viviana-Iuliana Bejinariu, Ioana Vrinceanu, Madalina Beres, Denisa Tilvescu, locul 5 in FA), 2 rame feminin (Cristina Popescu si Amalia Beres, invingatoare in Finala B) si 2 rame fara masculin (Marius-Vasile Cozmiuc si Ciprian Tudosa, locul 10 la final).

Daca tinem seama ca duminica (de la ora 14,40, pe TVR HD, in comentariul excelent al Monicai Bucur si Ion Sorin Hobana) vom mai avea 2 echipaje in finalele mari, numarul canotorilor romani calificati la Tokio se poate apropia de 40, cu inca o posibilitate de a obtine biletele pentru ceilalti, la Regata Lucerna 2020.

Acum, asa cum v-am promis, cursa medaliatilor de la 4 rame fara carmaci, bravii Tiganescu, Semciuc, Berariu si Pascari. Relocati, cum spuneam, din cauza schimbarii culoarelor din cauza vantului, cei 4 muschetari au luat startul de pe culoarul 5, cu un stroke ridicat, dar bine echilibrat, pentru ca zona primelor 500 de metri era cat de cat la adapost, un delusor pe malul departat, acoperit de vegetatie.

Asa se explica de ce am trecut la primele 3 puncte cronometrate (500 m si 1.000 m si 1.500 pe 3-4, dupa care baietii au bagat mai adanc ramele in apa, cu un finis devastator, care le-a adus un excelent loc secund, incununat de medalia de argint.

Iata clasamentul probei masculine de 4 rame fara carmaci:
1 Polonia 06:09.860
2 Romania 06:11.410
3 Marea Britanie 06:11.710
4 Italia 06:13.390
5 SUA 06:13.400
6 Australia 06:15.980

Foarte aproape au fost de medalie fetele de la 2 vasle categoria usoara, Cozmiuc si Beleaga, dar organizatorii au stabilit ca la relocarea culoarelor sa ramana doar echipajul de pe 1 pe aceeasi pozitie, cea mai expusa, astfel incat, cu toate eforturile, admirabile, de altfel, fetele noastre nu au putut ocupa decat locul 4, dupa Noua Zeelanda, medaliata cu aur, si, atentie, Olanda si Marea Britanie.

Am atras atentia asupra celor doua medaliate cu argint si bronx intrucat aceste doua echipaje ne-au depasit in semifinala 1, unde echipajul nostru s-a multumit cu locul 3, care aducea calificarea in finala mare, tragand relaxat pe ultima parte. De unde sa stie ca a doua zi se va porni vantoasa?

O lectie buna, pentru ca marele obiectiv ramane tot Tokio-2020, iar din orice patanie poti invata multe. Una peste alta, a fost o zi buna, iar maine zestrea poate fi completata copios in ce priveste prezenta la JO (8+1 feminin, aflata intre ultimele 6 echipaje, are la dispozitie 5 locuri pentru acest obiectiv), iar dublu vasle feminin (Nicoleta Ancuta Bodnar si Simona Geanina Radis), deja calificat, se prezinta din postura de castigator de semifinala!