Marea revelatie a acestor Campionate mondiale de canotaj rezervata elitelor a fost, nu numai pentru noi, iubitorii acestui sport din Romania, dar, cred, pentru intreaga lume selecta a acestei discipline echipajul romanesc de 2 vasle, cel mai tanar din competitie, cu medie de varsta de 20 de ani, Nicoleta Bodnar/Simona Radis, medaliata cu argint duminica.

Astfel, bilantul delegatiei Romaniei la actuala editie a Mondialelor este de 2 medalii, de argint ambele, cucerite de 4 rame masculin si, iata, 2 vasle feminin, dar si un total de 7 echipaje calificate direct la Jocurile Olimpice de la Tokio-2020, obiectivul de capatai al federatiei, daca ne gandim ca inclusiv modul de ocupare a barcilor s-a subsumat acestei tinte, cu completarea, de pilda, a barcii de 4 rame cu cele mai experimentate sportive, in detrimentul ambarcatiunii de 8+1 feminin, care a fost, duminica, pe locul 6, ultimul sub linia calificarii la JO.

Dar aceasta strategie, cu bataie lunga (mai intai accentul pus pe juniori si tineret, apoi stabilirea unor repere-tinta cat mai inalte) este urmata cu acribie, iar echipajele de 8+1, acum clasate pe 6 la feminin si 7 la masculin, precum si 4 vasle feminin au sanse mari sa-si castige locurile la Jocuri, la Regata Lucerna de anul viitor. Sa revin, insa, la momentul de varf, pentru noi, al ultimei zile a CM de la Linz-Ottensheim, canalul de pe malul Dunarii din Austria.

Asa ca va voi vorbi de splendida cursa facuta de dublu vasle, cel mai tanar echipaj din intregul concurs, alcatuit din Nicoleta Ancuta Bodnar (21 ani) si Simona Geanina Radis, medaliat cu argint, cu un finis care ne-a tinut cu sufletul la gura.

Ca sa va dati seama de intensitatea disputei, dupa ce la ultimul punct cronometrat, 1.500 m, romancele se aflau pe 5, la 3″58/100 de liderele neozeelandeze, in doar 500 m au recuperat 2″, o cavalcada formidabila!

Spuneam ca este cel mai tanar echipaj de la aceste campionate cu 1.200 de canotori si canotoare din 80 de tari (record absolut, iar Romania a prins locul 15 pe medalii, in conditiile in care ne-am prezentat exclusiv in probe olimpice), iar prima dovada este ca, abia sosite la Bucuresti, maine, se vor pregati sa plece la CE de tineret din Grecia, iar o alta precizare spune cam tot – cand Romania cucerea precedenta medalie cu un echipaj feminin de vasle cele doua nici nu se nascusera!

Iata clasamentul final al probei feminine olimpice de 2 vasle:
1 Noua Zeelanda 06:47.170
2 Romania 06:48.550
3 Olanda 06:49.220
4 Canada 06:49.850
5 SUA 06:49.860
6 Franta 06:52.090

La incheierea cursei, chiar pe pontonul care ducea la ceremonia de premiere, Simona Geanina Radis (stroke-ul barcii noastre) a spus: “A fost o cursa foarte dura si, bineinteles, suntem fericite pentru rezultat. Acest rezultat este lucrul cel mai important pentru noi. La Tokio vom fi si mai puternice, ne vom antrena din greu pentru asta”.

Iata, insa, si echipajele calificate, in ordinea inscrierii, numarul de “x”-uri inaintea enumerarii componentei fiind faza in care s-au calificat, din Finala A (un x) sau B (2x)

FEMININ
x– dublu vasle categorie usoara (L2x): Ionela-Livia Cozmiuc, Gianina-Elena Beleaga, locul 4
x– dublu vasle (2x): Nicoleta Ancuta Bodnar si Simona Geanina Radis – ARGINT
xx– doi rame (2-): Cristina-Georgiana Popescu, Amalia Beres – locul 7
x– 4 rame (4-): Viviana-Iuliana Bejinariu, Ioana Vrinceanu, Madalina Beres, Denisa Tilvescu – locul 5

MASCULIN:
xx– doi rame (2-): Marius-Vasile Cozmiuc si Ciprian Tudosa, locul 10
x– dublu vasle (2x): Ioan Prundeanu, Marian-Florian Enache – locul 6
x– 4 rame (4-): Mihaita-Vasile Tiganescu, Mugurel Vasile Semciuc, Stefan-Constantin Berariu, Cosmin Pascari – ARGINT

Asadar, 7 echipaje calificate, din 11 participante pentru tara noastra, lotul olimpic al Romaniei primeste un contingent puternic, de care ar trebui sa aiba grija ca de ochii din cap. Si sa se pregateasca de alte “intrari” din partea canotajului…