Fara discutie, asistam la una dintre cele mai echilibrate editii a unui mare tur ciclist, dupa 9 etape, din 21, si 1.390,6 km parcursi, deci la jumatatea cursei, practic, primii 4 clasati la general, in tricoul rosu de lider fiind columbianul Nairo Quintana, fiind despartiti de, cu totul, 20 secunde! Iar primii 10 sunt sub 5 minute!

Sa adaugam la asta ca in toate cele 8 etape in linie (prima a fost un contratimp pe echipe, castigat, printr-o pura intamplare, un incident bizar de-a dreptul, soseaua s-a umplut de apa de la o piscina de plastic sparta la trecerea favoritilor) am inregistrat 8 castigatori, iar tricoul rosu a fost purtat de 3 ori de Miguel Angel Lopez, care l-a predat la comanda echipei, si, iata, putem spune ca avem chiar o cursa imprevizibila.

Pentru ca vorbeam de victorii de etapa, ar mai fi doua remarci de facut: ultimul invingator, duminica, in cea mai dura etapa de munte a Vuelta-74, unul dintre cei mai tineri rutieri care au castigat vreodata o etapa intr-un mare tur (si pe care ieri l-am “sarit”, intr-o zi in care m-am bucurat mai mult de canotaj), a fost cel din poza, slovenul Tadej Pogacar, 20 de ani, deja castigator al Turului Californiei si al Turului Algarve! Iar acum este pe 5 la general!

Alta observatie dupa aceasta prima, zdravana, parte a Vuelta-2019 ar fi ca tacticile echipelor par influentate de anuntarea transferurilor (cred ca Turul Spaniei este afectat, nepermis, de deschiderea la 1 august a perioadei de transferuri), desi daca ne uitam la cine conduce cursa, Nairo Quintana, care va pleca de la Movistar, unde a si primit un numar de bidonar, 7, nu pare sa fie afectat. Mai vedem, as pune totusi pariu ca Valverde va fi protejatul…

De asemenea, pentru prima oara se impun in cascada, fie prin etape castigate, fie prin purtarea tricoului rosu, chiar si o singura zi, a reprezentantii echipelor invitate, de divizia secunda, Burgos, Cofidis si Caja Rural, ceea ce intareste zvonul ca anul viitor vom avea 20 de echipe de World Tour, fata de 18 acum. Asa ca sa te tii somaj si salarii scazute la categoriile inferioare, de vreme ce cursele de prima mana devin deja adjudecate de prima divizie…

Clasamentul general individual, tricoul rosu:
1 NAIRO QUINTANA (Columbia) MOVISTAR TEAM  35h 18′ 18”
2 PRIMOŽ ROGLIC (Slovenia) TEAM JUMBO – VISMA 06” –
3 MIGUEL ANGEL LOPEZ MORENO (Columbia) ASTANA PRO TEAM 17”
4 ALEJANDRO VALVERDE (Spania) MOVISTAR TEAM 20” –
5 TADEJ POGACAR (Slovenia) UAE TEAM EMIRATES 01′ 42”
6 CARL FREDRIK HAGEN (Norvegia) LOTTO SOUDAL 01′ 46”
7 NICOLAS EDET (Franta) COFIDIS, SOLUTIONS CREDITS 02′ 21”
8 RAFAL MAJKA (Polonia) BORA – HANSGROHE 03′ 22”
9 WILCO KELDERMAN TEAM SUNWEB 03′ 53”
10 DYLAN TEUNS BAHRAIN – MERIDA 04′ 46”

Clasamentul pe puncte, tricoul verde:
1 NAIRO QUINTANA MOVISTAR TEAM 70 puncte
2 PRIMOŽ ROGLIC TEAM JUMBO – VISMA 64
3 ALEJANDRO VALVERDE MOVISTAR TEAM 58

Clasament cataratori, alb cu buline albastre:
1 ANGEL MADRAZO RUIZ (Spania) BURGOS BH 29 puncte
2 GEOFFREY BOUCHARD (Franta) AG2R LA MONDIALE 21
3 ALEJANDRO VALVERDE MOVISTAR TEAM 18

Clasamentul tinerilor sub 25 ani, tricoul alb:
1 MIGUEL ANGEL LOPEZ MORENO ASTANA PRO TEAM 35h 18′ 35”
2 TADEJ POGACAR UAE TEAM EMIRATES 01′ 25”
3 SERGIO ANDRES HIGUITA GARCIA (Columbia) EF EDUCATION FIRST 06′ 24”

Clasamentul pe echipe:
1 MOVISTAR TEAM 105h 18′ 24”
2 TEAM JUMBO – VISMA 15′ 44”
3 ASTANA PRO TEAM 18′ 36”

Luni este zi de odihna, dar marti totul se poate rasturna, fiind programata o etapa, a 10-a, complicata, cu un traseu valurit, un contratimp individual pe 36,2 km, intre Jurancon si Pau.