La doar 19 ani, canadianca-romanca Bianca Andreescu face istorie de la o luna la alta, calificandu-se in finala turneului de Mare Slem US Open, iar ultimul act a iesit asa cum prevedeam, parca, inca de ieri, cu Serena Williams.

Dupa ce va prezint rezultatele din semifinalele de azi-noapte, adica Bianca Andreescu-Belinda Bencic (Elvetia) 7-6 (3), 7-5, in 2h13′, si Serena Williams (SUA)-Elina Svitolina (Ucraina) 6-3, 6-1, in 1h10′, dati-mi voie sa reproduc ce scriam in precedenta postare consacrata turneului newyorkez:

“Dupa stabilirea semifinalelor probei feminine de la US Open, adica Serena Williams-Elina Svitolina si Bianca Andreescu-Belinda Bencic, iata ca a devenit perfect posibila o reeditare a finalei ultimului turneu important disputat in America de Nord, cel de la Toronto, pentru Rogers Cup!

Daca ati uitat ce s-a intamplat in orasul canadian, va reaminesc eu: canadianca de origine romana Bianca Andreescu a castigat cu 3-1 (abandon) in fata Serenei Williams, americanca nevoind sa riste in perspectiva US Open, asa cum si Bianca a sarit peste alt turneu, iar acum, in preajma finalei de la Flushing Meadows lucrurile capata o turnura aparte, nu?”

Pana atunci insa sa observam doua lucruri importante: Bianca Andreescu, care urca pana pe 8 in lume, iar daca va castiga finala va fi pe 4, anul trecut nu reusea, ca nr. 208 mondial, sa treaca de primul tur al calificarilor, iar Serena Williams a stabilit deja un record, 101 victorii la US Open, cat Chris Evert, urmarind sa bata recordul absolut de trofee in turnee de Mare Slem, in acest moment fiind la egalitate, 24, cu australianca Margaret Court.

Nu are rost sa descriu meciurile, scorul si durata acestor confruntari dau ceva informatii esentiale, intre care, fara discutie, faptul ca in finala Serena Williams pleaca mare favorita, este intr-o forma de zile mari, dar sa nu uitam ca Bianca Andreescu este o jucatoare exclusiv pozitiva, care se poate aduna perfect in momentele grele, anul acesta fiind chiar neinchipuit de bine “adunata”. Iata, a castigat toate cele 13 meciuri cu set decisiv in acest sezon, iar in semifinale a reusit sa castige in prelungirile fiecarui set, la tie-break si cu 7-5, dupa ce a fost condusa cu 5-2!

O poate ajuta, de asemenea, si faptul ca este out-sider: ”Este ireal să joc cu Serena in finala. Este un vis devenit realitate, e o nebunie… o nebunie” (…). ”Totul a inceput la Auckland (unde a pierdut finala, dar venise din calificari. Am reusit sa îmi pastrez elanul pana la Indian Wells, care a fost un adevarat declic”.

A urmat, in toamna, cum spuneam, Rogers Cup, la Toronto, dar si realizarea formidabila de a deveni prima jucatoare din Canada calificata intr-o finala de simplu la US Open. Serena Williams este la a 10-a finala la New York, din cele 9 disputate castigand 6.

Pentru reusita de pana acum, fiecare dintre finaliste si-a asigurat 1.300 de puncte WTA, precum si 1.900.000 dolari, dar potul cel mare, trofeul, se traduce in 2.000 puncte si 3.850.000 dolari. Ceea ce inseamna si asigurarea, fara alte chinuri, a prezentei in Turneul Campioanelor…