Daca nu am asistat vineri la incheierea acestui Tur ciclist al Spaniei, o data cu etapa a 13-a, am fost martori, oricum, la un moment care ar putea fi, in proportie de 90 la suta, decisiv pentru continuarea cursei, dubloul sloven Tadej Pogacar, cel mai tanar rutier din Vuelta-2019, si Primoz Roglic, liderul clasamentului general, sosind brat la brat primii 2, in ordinea de mai sus, pe catararea turbata Los Machucos.

Astfel, Pogacar nu numai ca preia un loc pe podium, 3, si tricoul alb, al celui mai tanar rutier din plutonul celui de-al treilea mare tur al sezonului, dar devine si primul ciclist cu doua victorii de etapa, ispravi fara egal in istoria ciclismului, daca tinem seama de toate datele exceptionalului personaj.

Ne asteptam, nu-i vorba, ca aceasta a 13-a etapa sa faca vraiste prin clasamente, pentru ca ultima catarare, cu portiuni de urcus de 25 la suta, aproape ca iti vine sa te dai jos de pe bicicleta si sa pui mana pe un piolet, dar modul in care s-au incheiat ostilitatile a depasit toate asteptarile.

Etapa, plecata de la Bilbao pentru 166,4 km, cu sosire in varf, pe Los Machucos. Monumento Vaca Pasiega (adica Monumentul Vacii ce Trece, intr-o traducere mai asa, mai gugalista…) a avut dificultati cu duiumul, dar toata lumea a tinut aproape, pentru ca stia cum avea sa se termine traseul, decizia urmand sa fie luata chiar pe ultimii 7,6 km, pe urcusul descris mai sus.

Totusi, au reusit sa se desprinda vreo 10 ciclisti, care, insa, au cazut unul cate unul ca poamele prea coapte din pom, dupa atacurile la baioneta ale favoritilor.

Mai intai a incercat o desprindere dintre cei mai buni columbianul Nairo Quintana, parea ca poate da lovitura, dar a fost prins, iar dupa o mica pauza de respiratie, pe o portiune ca pe scarile unui bloc, cand ajungi la palier, au dat bataie, intr-o intelegere pur nationala, pentru ca sunt la echipe diferite, slovenii Pogacar si Roglic.

Caz tipic de conjunctie al interesului national cu cel personal, insa, daca ne uitam la deznodamant!

In fata, cu ultimele puteri, se departase binisor francezul Pierre Latour, dar a crapat, saracul, si el cu un kilometru inainte de falsul plat de la final, fiind prins de cavalcada celor doi balcanici. Acestia si-au vazut de munca, incarcati de adrenalina apropierii unei victorii cu panas, Pogacar a dus trena din toate puterile, fiind, evident, castigator fara contestatie al etapei!

In spatele lor nu a fost deruta, dar nici nu prea departe de asa ceva nu am fost, pentru ca Valverde a mai lasat peste o jumatate de minut, iar Miguel Angel Lopez peste 1 minut, predand, cum spuneam, lui Pogacar, tricoul alb.

Rezultatul etapei a 13-a:
1 Tadej Pogacar (Slovenia) UAE Team Emirates 4:28:26
2 Primoz Roglic (Slovenia) Team Jumbo-Visma 0:00:00
3 Pierre Latour (Franta) AG2R La Mondiale 0:00:27
4 Alejandro Valverde (Spania) Movistar Team
5 Nairo Quintana (Columbia) Movistar Team
6 Rafal Majka (Polonia) Bora-Hansgrohe
7 Miguel Angel Lopez (Columbia) Astana Pro Team 0:01:01
8 Gianluca Brambilla (Italia) Trek-Segafredo 0:01:08
9 Marc Soler (Spania) Movistar Team
10 Wilco Kelderman (Olanda) Team Sunweb

Inaintea etapei a 14-a, San Vicente de la Barquer-Oviedo (188 km), tot de munte, dar vizibil mai usoara decat a 13-a, clasamentul general se prezinta astfel:
1 Primoz Roglic (Slovenia) Team Jumbo-Visma 49:20:28
2 Alejandro Valverde (Spania) Movistar Team 0:02:25
3 Tadej Pogacar (Slovenia) UAE Team Emirates 0:03:01
4 Miguel Angel Lopez (Columbia) Astana Pro Team 0:03:18
5 Nairo Quintana (Columbia) Movistar Team 0:03:33
6 Rafal Majka (Polonia) Bora-Hansgrohe 0:06:15
7 Nicolas Edet (Franta) Cofidis, Solutions Credits 0:07:18
8 Carl Fredrik Hagen (Norvegia) Lotto Soudal 0:07:33
9 Wilco Kelderman (Olanda) Team Sunweb 0:07:39
10 Dylan Teuns (Belgia) Bahrain-Merida 0:09:58